La Taula del Tercer Sector reclama una reforma urgent de la RMI
Comparteix
Actualment 25.209 persones cobren la Renda Mínima d’Inserció (RMI), quan hi ha més de 352.000 famílies catalanes amb ingressos inferiors a 9.000 euros a l'any.
La Taula del Tercer Sector de Catalunya ha presentat aquest dimarts 13 de maig, a la seu de l’Ateneu de Barcelona, l’informe “Nova pobresa i Renda Mínima d’Inserció” que ha elaborat el politòleg Ernest Gutiérrez. La presidenta de la Taula, Àngels Guiteras, n’ha fet la presentació i ha destacat que actualment cobren la RMI un total de 25.209 persones, segons dades de la Conselleria de Benestar i Família, quan en realitat hi ha més de 352.000 famílies catalanes amb ingressos inferiors a 9.000 euros a l'any.
Àngels Guiteras ha assegurat que tampoc l'ocupació és una garantia per sortir dels marges de la pobresa. Així, segons l’estudi, més de 240.000 assalariats cobren menys de 650 euros al mes, i molts d'ells, fins i tot, tenen feines temporals a temps parcial, i els seus sous no arriben ni tan sols als 423 euros.
Segons l’autor de l’estudi, "s'ha de clarificar el paper de la renda mínima i revisar quan i com s'activa" per fer front a la nova pobresa, derivada de l’actual model laboral que provoca "trajectòries laborals discontínues", és a dir, la concatenació de contractes en precari i temps d'atur entre ocupació i ocupació. Es fa necessària la implementació de nous sistemes d'ajudes per complementar els salaris que estan per sota del llindar de la pobresa, és a dir, els 9.000 euros.
La Generalitat destina tan sols 0,5% del seu pressupost a la RMI per pal·liar els efectes de la pobresa. Les entitats del tercer sector a Catalunya exigeixen una revisió global d'aquesta prestació, que a Navarra rep una partida quatre vegades superior, i a Euskadi deu.
En el posterior col·loqui, han participat, entre d’altres, Teresa Crespo, presidenta de les Entitats Catalanes del Sector Social (ECASS); la tècnica Pilar Aguilar, coordinadora de l'àrea de RMI de la Fundació IRES, i Eduard Sala, director de l'Obra Social Santa Lluïsa de Marillac de la Companyia de les Filles de la Caritat. Segons Crespo, "La reforma passa per establir, prèviament, un bon control del frau fiscal i de l'economia submergida i per un necessari consens polític".
Afegeix un nou comentari