Aquest nadal, aposta per la igualtat!
Comparteix
Entre les compres que es fan per Nadal, les joguines ocupen un lloc destacat. Per això, és bon moment per recordar que els jocs són també un instrument educatiu i que, a través d’ells, transmetem valors.
Juguem per la igualtat!
El passat dia 16 de desembre, el Departament de Benestar Social i Família, a través de l’Institut Català de les Dones (ICD), va engegar la campanya Juga per la igualtat, amb l’objectiu de promoure “la transmissió als infants dels valors de la igualtat d'oportunitats entre homes i dones a través del temps de joc”.
La campanya vol aprofitar les dates nadalenques per sensibilitzar sobre la necessitat de no reproduir estereotips sexistes ni transmetre, a través de les joguines, rols tradicionals i limitadors per a nens i nenes.
La intenció de la campanya és, doncs, fomentar l’educació dels infants en els valors de la igualtat i el respecte mutu, lluny de limitacions al desenvolupament de la personalitat imposades en funció del sexe.
L’objectiu: superar la dualitat tradicional que determina que hi ha unes joguines que són per a les nenes i unes altres per als nens i permetre que tant elles com ells puguin desenvolupar tot el seu potencial com a persones.
En la campanya, que es difon a través d’Internet i les xarxes socials, intervenen tots els Departaments de la Generalitat implicats així com les associacions que treballen per la igualtat, biblioteques, municipis i la cooperativa Abacus.
El joc com a instrument educatiu
La campanya Juga per la Igualtat recorda que el joc forma part de l’aprenentatge de l’infant i, com a instrument educatiu, no és neutral atès que reprodueix el món dels adults. A l’hora d’adquirir una joguina per regalar i triar-ne una en lloc d’una altra, estem fent una elecció important que pot ajudar o entorpir el desenvolupament del nen o la nena.
Per això, és fonamental fugir d’estereotips i no imposar les nines a les nenes i els cotxes als nens, a fi de poder transmetre els valors del respecte i la igualtat de gènere, i treballar per una societat més igualitària.
La reproducció de conceptes sexistes a través de les joguines impedeix el ple desenvolupament de les nenes i les noies, i atempta contra el principi d’igualtat d’oportunitats entre sexes.
D’altra banda, la campanya adverteix també que els textos i les il·lustracions que acompanyen les joguines poden contribuir a aquesta dicotomia sexista quan, per exemple, les imatges amb què es presenten exclouen del joc un o altre sexe.
- Per a més informació, podeu consultar el document Els jocs ensenyen a créixer.
- També podeu consultar el següent Criteris per a la selecció de jocs i joguines que no marquin rols sexistes.
Contes per trencar estereotips
Paral·lelament, el Centre de documentació de l'Institut Català de les Dones ofereix un recull de recursos per a la igualtat que inclou monografies, fullets i recursos electrònics i audiovisuals.
Entre les monografies que proposa, s’hi troba l’obra d’Ivana Mollo, La revolución de los cuidados, publicat enguany per la Fundación InteRed. El llibre conté sis contes infantils amb unitats didàctiques per reflexionar sobre temes com ara la neteja, la conciliació entre la vida familiar i laboral, la coresponsabilitat domèstica, i com tenir cura de la gent gran entre d’altres temes.
I una aposta final pel llenguatge no sexista...
L’Observatori de les dones en els mitjans de comunicació, en col·laboració amb l’Institut Català de les Dones (ICD), el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) i el Col·legi de Periodistes de Catalunya, va publicar l’any 2011 un manual per avançar en la inclusió de la perspectiva de gènere en els continguts informatius dels mitjans de comunicació.
Les entitats no lucratives solen ser especialment curoses amb l’ús no discriminatori del llenguatge però, de tota manera, convé conèixer o revisar periòdicament les eines que tenim a l’abast, perquè, tal com indica el manual de l’Observatori de les dones en els mitjans, “hi ha pràctiques discriminatòries que no són anecdòtiques, sinó estructurals, que s’expressen de manera subtil i que s’han de deconstruir.”
Així, quan redactem els projectes de l’entitat, les notes de premsa, etc. cal recordar que podem incorporar la perspectiva de gènere i evitar usos sexistes.
Algunes eines que podem consultar:
- La comunicació a les entitats: llengua i redacció, publicat a Xarxanet.
- Serveis lingüístics de la UB.
- Guia per l'ús no sexista del llenguatge de la UAB.
- Guia per un llenguatge administratiu no discriminatori, de l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès.
- Decàleg per a una millor representació de les dones en els mitjans de comunicació, de l’Observatori de les dones en els mitjans de comunicació.
Vols conèixer més propostes per a passar unes festes més solidàries? Visita la secció "Nadal Solidari 2012"!
Afegeix un nou comentari