Convertir els bancs en guarderies per a denunciar els rescats bancaris
Comparteix
La campanya UK Uncut denuncia els rescats bancaris i les retallades en l’estat del benestar d’una manera ben divertida: convertint els bancs en llars d'infants, biblioteques, o hospitals.
El passat 19 de febrer el govern del Regne Unit va executar un nou rescat bancari. Amb aquesta operació ja van dos grans rescats que s’han endut una gran quantitat de recursos econòmics. Paral·lelament, el govern del Regne Unit també ha decidit executar importants retallades a l’estat del benestar.
Davant d’aquest context ha nascut la campanya UK Uncut, un moviment que denuncia les retallades en l’estat de benestar mentre s’estan destinant ingents quantitats de diners per a salvar els bancs.
Una posada en escena innovadora i una forta repercussió mediàtica
No obstant, el que sembla més destacable de la campanya no és la indignació sobre les retallades. De fet són moltes les organitzacions i les persones que podrien estar indignades per aquest fet. El més sorprenent de UK Uncut és una posada en escena innovadora i molt original i la forta repercussió mediàtica que està tenint.
La campanya es va iniciar el passat 2 de febrer, i fins ara ja s’han celebrat més de 100 accions en diferents localitats. Els voluntaris de la plataforma van transformar els bancs en biblioteques, boscos, hospitals, escoles, parcs infantils i centres d'oci. Ruth Garcia, una de les voluntàries de la campanya, explica que “mentre la gent del carrer està pagant el preu dels talls als serveis socials i del benestar, com hospitals i guarderies (..) [els bancs] s'estan atorgant bonificacions obscenes.”
Un llenguatge divertit
La campanya està començant a tenir un important ressò als mitjans de comunicació i ja s’estan començant a programar accions als Estats Units. Quines són les claus per a l’èxit d’aquesta campanya?
Evidentment existeix una bona matèria prima: la indignació que suposa destinar grans recursos econòmics als rescats dels bancs mentre es retalla l’estat del benestar. Però la posada en escena i la manera de treballar de la campanya segurament també han estat clau per a garantir l’èxit. El llenguatge que fa servir la plataforma és divertit i senzill. De fet, a la mateixa pàgina web de la campanya es diu que la proposta que ofereixen “és més econòmica, més efectiva, però sobretot, més divertida que els rescats dels bancs i les retallades”.
El principal capital de la campanya són els voluntaris. I per aquesta raó busquen que la manera de participar sigui el més amable i divertida possible. De fet, a la mateixa web de la plataforma s’ofereix: “Si tens una idea per a una acció, o vols que es faci alguna cosa al teu carrer, està a les teves mans fer-ho possible.” El vídeo “how to do a bail-in” també explica d’una manera molt amena i divertida com organitzar una d’aquestes accions.
Afegeix un nou comentari