Entrevista a Anna Varderi: “La clau és considerar el voluntari com un agent més”
Comparteix
En el marc del II Congrés Europeu del Voluntariat, la responsable de voluntariat de la Fundació Enriqueta Villavecchia, Anna Varderi, ha volgut compartir la seva visió del món del voluntariat actual i, alhora, apropar-nos al treball de l’entitat on treballa. En aquesta entrevista, destaca que cal no oblidar-nos de les persones voluntàries i, sobretot, de l’impuls i la il·lusió amb la que desenvolupen la seva tasca a les entitats.
La Fundació Enriqueta Villavecchia treballa des de l’any 1989 per la cobertura integral de les necessitats dels nens i joves en tractament oncològic a Catalunya, així com de les seves famílies. La responsable de voluntariat de l’entitat, Anna Varderi, participarà com a ponent en un dels tallers del Congrés Europeu del Voluntariat, concretament en el dedicat als nous models de col·laboració, explicant la col·laboració que s’estableix entre entitats de voluntariat i les organitzacions sociosanitàries. En aquesta entrevista, ens apropa a la seva visió del voluntariat actual i ens dóna algunes claus per millorar la gestió del voluntariat.
- Quin creus que és el principal repte en el món del voluntariat avui en dia?
Pot semblar massa simple, però penso que correm un perill en la recerca de formes d'innovació, de nous i millors programes, d'oblidar-nos d'una cosa: del propi voluntariat, de les persones voluntàries, del seu impuls solidari i de la seva il·lusió. Hauríem de ser capaços d’escoltar bé allò que la ciutadania, cada vegada més proactiva i més participativa, ens exigeix. I el repte per les entitats és donar resposta, si cal amb noves fórmules, a les necessitats que augmenten.
- Creus que la crisi facilita el voluntariat i l’altruisme, o més aviat fomenta actituds individualistes?
Des de l’experiència que tenim a la Fundació Enriqueta Villavecchia, la crisi ha afavorit el voluntariat, l’altruisme i la participació en general. Hem detectat que cada vegada més persones vénen a les entitats motivades per participar i involucrar-se, cedint el seu temps per ajudar els altres. Quan els preguntem per què volen fer voluntariat, sempre ens responen “Perquè vull ajudar!” i això és una realitat encoratjadora.
- Quina hauria de ser la prioritat en la promoció del voluntariat a Catalunya?
Comptar amb les pròpies entitats de voluntariat, potenciar el treball en xarxa (autèntic i real) i el coneixement i reconeixement mutu entre tots els agents que formen part del voluntariat, des de les entitats fins a les administracions, institucions i empreses.
- Coneixes algun bon exemple de col·laboració entre entitats i organitzacions sociosanitàries?
A Catalunya hi ha molt bons exemples de col·laboració d’entitats i organitzacions que treballen en l’àmbit sanitari. Per posar un exemple que em toca de prop, a la Fundació Enriqueta Villavecchia vam posar en marxa el programa de Voluntariat de Suport a Nens i Joves amb Malalties de Llarga Durada, que es pot dur a terme gràcies a la coordinació amb els equips assistencials dels cinc hospitals referents en oncologia infantil de Catalunya. En el programa, a més, hi intervenen entitats del territori de l’àmbit de la salut i altres serveis assistencials, com ara equips d’atenció domiciliària o serveis socials. En programes com aquest, la clau és considerar el voluntari com un agent de suport més, que cal fer sentir part de l’equip. Per tant, cal treballar conjuntament per un objectiu comú per oferir una bona resposta.
Visita el reportatge sobre el II Congrés Europeu del Voluntariat
Dóna la teva opinió sobre aquest tema al Congrés Obert
Afegeix un nou comentari