Àmbit de la notícia
General

Entrevista a Sandra Carrera: “El voluntariat és un valor molt preuat i valuós en una societat com l’actual”

  • Joves fent voluntariat ambiental. Font: Yuen-Ping aka YP (Flickr)
  • Logotip de la Xarxa de Custòdia del Territori

La directora adjunta de la Xarxa de Custòdia del Territori, Sandra Carrera, ens acosta a la custòdia del territori alhora que ens proporciona la seva visió global del voluntariat. En aquesta entrevista, destaca que cal posar en valor la important aportació del voluntariat a nivell personal, ja que crea ciutadans compromesos amb l’entorn, un valor molt important en la societat actual.

La Xarxa de Custòdia del Territori és una entitat que treballa per promoure la custòdia del territori a Catalunya, capacitant la societat perquè pugui tenir un paper actiu i directe en la conservació del territori. La seva directora adjunta, Sandra Carrera, ens apropa en aquesta entrevista al voluntariat ambiental, que tot i que fa temps que existeix a casa nostra i que cada vegada és més conegut, encara no compta amb el nivell de participació d’altres països. Partint de la perspectiva de la custòdia del territori i el voluntariat ambiental, també reflexiona sobre el voluntariat d’avui en dia.

  • Quin creus que és el principal repte en el món del voluntariat avui en dia?

El repte actual en relació al voluntariat és visibilitzar el seus beneficis associats (socials, ambientals, econòmics i culturals), per tal de posar en valor la seva gran aportació a nivell personal. El voluntariat contribueix a generar ciutadans responsables i compromesos amb el seu entorn. I això és un valor preuat i valuós en una societat com l’actual.

  • Quins són els beneficis del voluntariat per la societat?

El voluntariat ambiental, i en concret el voluntariat en iniciatives de custòdia del territori, aporten beneficis socials, culturals, econòmics i per descomptat ambientals. Genera vincles amb el territori, ofereix un servei a la societat, promou valors com el treball en equip o el compartir, fomenta l’empoderament del ciutadà (capacitat per canviar i millorar la nostra realitat) i l’empatia envers la natura. És interessant l’enfocament que fa la metodologia de l’Aprenentatge Servei en aquest sentit. Alhora que el voluntariat permet un aprenentatge a través de l’experiència viscuda per la persona que el realitza, també ofereix un servei a la societat i a l’entorn a on es desenvolupa.

  • Quins factors pesen més perquè una persona es faci voluntària?

L’experiència és clau, i si el veí o un familiar t’explica la seva vivència positiva gràcies a la seva participació en una jornada de voluntariat, segur que et sentiràs motivat a provar-ho.  Evidentment, el rol que juguen les escoles i la família és essencial, i cal fomentar els valors del voluntariat en entorns propers. En aquest sentit iniciatives que permeten la implicació i participació de tota la família i iniciatives com el Joc de la Custòdia contribueixen al foment del voluntariat entre els més petits de la casa i a generar en un futur, com ja hem comentat, ciutadans responsables i compromesos amb l’entorn.

  • És prou present el voluntariat ambiental?

El voluntariat ambiental destinat a la conservació del territori i la seva biodiversitat fa temps que existeix a casa nostra, i no és gens menyspreable, però cal promoure’l i potenciar-lo. Cal posar en valor la seva aportació social, per tal d’aconseguir nivells de participació més alts, tal i com passa en d’altres països veïns. Actualment, a Catalunya i les Illes Balears, i agrupades en la Xarxa de Custòdia del Territori, hi ha una setantena d’entitats de custòdia que gestionen acords de custòdia juntament amb els propietaris i usuaris del territori en més de 600 espais amb valors d’interès a conservar. Hi ha doncs un gran potencial de voluntariat en la custòdia del territori.

Visita el reportatge sobre el II Congrés Europeu del Voluntariat

Dóna la teva opinió sobre aquest tema al Congrés Obert

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari