Gabriel Fernàndez i Díaz: els reptes del sector són: minimitzar les conseqüències de la dependència financera i potenciar el caràcter transformador

 Font:
Font:

Gabriel Fernàndez i Díaz: els reptes del sector són: minimitzar les conseqüències de la dependència financera i potenciar el caràcter transformador

Resum: 

Gabriel Fernàndez i Díaz, gerent de l'associació Stop Sida, ens explica quins són, segons ell, els reptes de futur de l'associacionisme i el voluntariat.

Minimització de les conseqüències de la dependència financera envers els recursos públics


La bona situació socioeconòmica del passat va afavorir d’una banda, una lògica de dependència envers l’Administració que avui persisteix, i d’una altra banda, una clara transferència o delegació de responsabilitats socials per part de l’Administració cap al tercer sector. Actualment, i producte fundamentalement (no exclusivament) de la crisi econòmica i de les polítiques d’austeritat, una part molt important del tercer sector pateix les conseqüències de la seva dependència financera envers els recursos públics. D’aquí que s’imposa i és pertinent preguntar-se quin paper ha de jugar el Tercer Sector en el desenvolupament de les polítiques socials a Catalunya.

Tots el nivells de govern es troben abocats a desenvolupar clares estratègies de descentralització o terciarització de moltes de les seves funcions, responsabilitats i programes socials. I justament per això es fa imprescindible i del tot necessari el compromís en la creació d’un espai per a valorar, pensar i desenvolupar estratègies nacionals – verdaderes polítiques d’estat -, amb tota la profunditat que mereix el tema.


El caràcter transformador no pot ser segrestat

El Tercer Sector juga, i és desitjable que continuï jugant, diferents rols en el desenvolupament de les polítiques socials com a part de la seva evolució històrica en el progrés de la nostra societat. Cadascun d’aquests rols aporta un valor propi del tot necessari. Però per a poder exercir adequadament i oportunament aquestes funcions cal que el tercer sector pugui adoptar totes aquestes actituds lliurement, amb tota independència, i fins i tot de forma simultània.

Les entitats del tercer sector i la societat en el seu conjunt tenim el repte de resoldre la contradicció entre actituds necessàries i alhora oposades entre elles. En altres paraules, com trobar la manera per tal que el tercer sector pugui prestar serveis públics sense que les diferents tipos de dependències (econòmica, politica, etc), envers l’Administració, coarti la seva voluntat de transformació social.

Torna a la pàgina dels reptes de futur

Afegeix un comentari nou