Saül Gordillo: "Internet i el Web 2.0 fomenten valors més propis del Tercer Sector que del sector privat lucratiu"

 Font:
Font:

Saül Gordillo: "Internet i el Web 2.0 fomenten valors més propis del Tercer Sector que del sector privat lucratiu"

Resum: 

El periodista Saül Gordillo, que va participar en el IV Congrés del Tercer Sector Social, ens parla per a xarxanet.org sobre com les entitats encaren el repte d'adaptar-se als entorns digitals.

Creus que les entitats s’han adaptat bé al món digital?

Els moviments socials han estat els primers en utilitzar les TIC en benefici propi, aconseguint tanta efectivitat en la mobilització que les grans ONL han hagut de reaccionar per evitar el seu distanciament amb la societat. Només cal recordar la famosa cadena d’SMS amb un ‘Pásalo’ després de l’11-M del 2004 o l’èxit de convocatòria de les manifestacions del moviment dels indignats el 2011 a través de les plataformes 2.0. Sovint algunes ONL continuen utilitzant, però, les noves tecnologies transmetent un missatge institucional i actuant amb una certa rigidesa molts cops perquè el pes de les seves estructures internes no sempre els permet la flexibilitat necessària. Això els fa perdre la seva capacitat de conscienciació i mobilització mentre creix l’activisme en línia: petits grups comencen a mobilitzar un gran nombre de persones utilitzant les xarxes socials a Internet, sempre amb un caràcter extremadament horitzontal.

Ara bé, crec que les ONL cerquen cada cop més noves estratègies per abastar un ventall de públic ampli i les xarxes socials haurien de ser un pilar important bàsic de la comunicació d’aquestes organitzacions, ja que les eines 2.0 els permet difondre els seus continguts d’una manera més personalitzada, directa i immediata. Per això, les campanyes de sensibilització i crides a la participació llançades des de diferents plataformes cada cop són més elaborades i aprofiten les especificitats d’Internet i el món virtual que afavoreixen la participació i la implicació més enllà de l’activitat concreta que proposen. Els blogs, la missatgeria instantània o les comunitats virtuals s’estan introduint amb força a les ONL, obligant-les a redefinir la seva manera d’actuar, la seva organització interna i la seva relació amb la societat.

Però tot i que l’ús de les ONL d’algunes aplicacions 2.0 sigui alt, molts cops hi ha una absència de planificació estratègica. Hi ha un grup d’ONL que està format per aquelles que utilitzen d’una manera més o menys indiscriminada diferents eines 2.0 per fer la major difusió possible dels seus continguts (notícies, projectes, etc.) i augmentar la seva notorietat però sense que puguin determinar en quina mesura aconsegueixen aquest objectiu. Per això penso que caldria que fessin el salt a la planificació, els objectius, els resultats i l’avaluació. D'aquesta manera, guanyaran en visibilitat, impacte social i reconeixement.

Existeix una manera especíifica d’usar les xarxes socials per part del tercer sector?

Em pregunto per què les empreses han sabut adaptar-se millor a les noves plataformes digitals quan Internet i el web 2.0 fomenta uns valors que són més propis del Tercer Sector que del sector privat lucratiu: Treball en xarxa, participació horitzontal, transparència, comunitat, activisme, col·laboració, generositat, honestedat, conversa, creativitat, confiança, suma, flexibilitat,... Per això penso que a les ONL els hauria de ser fàcil entrar en la lògica del web participatiu. Només han de perdre la por, planificar la seva acció a la Xarxa i entendre que formar part del món digital també és una manera de retre comptes amb la ciutadania i per tant, de guanyar credibilitat social... i garantir el relleu generacional!

T’imagines alguna innovació tecnològica que en els propers anys pugui ser utilitzada en el camp de la de les entitats d’intervenció social?

Tan de bo tinguéssim una bola de cristall per preveure el futur! Suposo que un dels grans reptes és el de saber treure rendiment al web semàntic, a ordenar i entendre la gran quantitat de dades que aboquem a la xarxa per treure-li un ús, que també pot ser social. Ara bé, cal que abans les ONL entrin de ple a l'era digital i no vegin la tecnologia com un problema sinó com una aliada. Ser al món 2.0 també és una manera d'expressar la seva visió de com ha de ser el món i presentar les seves idees de com s'hi ha d'arribar. Formar part del món digital també és, doncs, un compromís de l'entitat cap a la societat.

Podeu consultar les conclusions de la taula rodona "El repte d'adaptar-nos a la societat digital" que es va celebrar el 28 de novembre en el marc del IV Congrés del Tercer Sector Social.

Afegeix un comentari nou