Voluntariat online, un nou model de voluntariat

 Font:
Font:

Voluntariat online, un nou model de voluntariat

Resum: 

Quina relació s'estableix actualment entre les entitats no lucratives i el voluntariat online? És una pràctica estesa a Catalunya? Dos experts en voluntariat virtual, Jaume Albaigès, autor del bloc TecnolONGia, i Ramon Bartomeus, Director de Recursos d’iWith.org, ens responen a aquestes i altres qüestions.

Reptes del voluntariat avui en dia

Des de xarxanet.org hem entrevistat dos experts en voluntariat online: l’autor del bloc TecnolONGia, Jaume Albaigès, i el Director de Recursos d’iWith.org, Ramon Bartomeus, per conèixer les relacions actuals entre les noves tecnologies de la informació i la comunicació i el món del voluntariat. Segons Ramon Bartomeus, la societat actual està en un procés de canvi en la seva forma de participar en tot allò públic, fet que influirà també en la forma en què els ciutadans volen millorar la societat. Per ell el repte és “donar resposta a aquesta nova onada de ciutadans que disposen de formació, temps i recursos per ajudar, però que volen fer accions concretes que tinguin resultats quantificables a curt termini”. Per la seva banda, Jaume Albaigès destaca que “el gran repte de les organitzacions de voluntariat és descobrir i aprofitar el gran ventall de noves formes de voluntariat que han anat apareixent els darrers temps”. Per ell, algunes d’aquestes són possibles gràcies a l’explosió del fenomen de la digitalització, bàsicament al voltant d’Internet i dels dispositius mòbils. Així, les entitats hauran de poder oferir al nou voluntariat diferents vies d’implicació adaptades als desitjos, interessos i limitacions dels voluntaris. Però hi una cara B, “el risc que si les entitats no es posen al dia el voluntariat s’articularà d’altres maneres per poder donar sortida a les seves motivacions”, afegeix Albaigès.

És present el voluntariat online en l’àmbit català?

Els dos entrevistats tenen diferents percepcions sobre si el voluntariat online és prou present en l’àmbit català. Ramon Bartomeus, per la seva banda, creu que sí, però que és poc visible. Ell creu que el voluntariat “molt sovint fa una aportació silenciosa de curta durada que no deixa llaços visibles a l’entitat”. Afegeix que les tasques que es fan des del voluntariat online són importants i estan deixant una important petjada al nostre país. Jaume Albaigès expressa una opinió ben diferent, ja que per ell les entitats catalanes encara no han descobert tot el potencial que Internet els pot oferir en termes de voluntariat. Ens explica que veu molt poques iniciatives de 'crowdsourcing', d’aprofitament de la intel·ligència i les capacitats col·lectives per construir coses que una entitat per si sola no podria fer. “També ho percebo en la poca profunditat amb què es treballa el món de les xarxes socials, on qui més qui menys tothom es dedica a bombardejar el propi missatge, sense capacitat de generar mobilització o noves complicitats”, afegeix. De tota manera, es mostra esperançat, ja que creu que estem només al principi d’aquest camí i que cal que tots n’anem aprenent.

Recomanacions a entitats que s’inicien en el món d’Internet

Jaume Albaigès i Ramon Bartomeus ens donen alguns consells per fer els primers passos en el món digital. Per una banda, cal deixar de banda les pors i obrir la mirada per aprofitar tot el que ens ofereix Internet, “encara que d’entrada no encaixi amb les maneres de fer tradicionals”, ens recomana Albaigès. També ens explica que és bo observar com altres entitats aprofiten Internet per potenciar el seu voluntariat. “Moltes vegades replicar allò que ha funcionat en altres casos és perfectament útil i legítim”, afirma. Bartomeus remarca que cal pujar al tren, però que cal fer-ho bé, ja que “Internet sembla tenir una memòria d’elefant i probablement recordarà els nostres errors durant molt de temps”. Per ell, és molt important no utilitzar Internet de forma aïllada, sinó que recomana a les entitats que planifiquin la seva presència online, creant una imatge coherent i cuidant la seva reputació. “A cada pas cal preguntar-se: a qui ens dirigim, què volem que faci l’internauta quan ens llegeixi i quina resposta serem capaços de donar-li", afirma Ramon Bartomeus.

És cert que cada vegada hi ha una tendència a fer un voluntariat més puntual?

Ramon Bartomeus ens explica que, segons els primers resultats del darrer estudi “La Solidaritat i Jo” promogut per iWith.org –que es presentarà en el marc del II Congrés Europeu del Voluntariat–, la inclinació a col·laborar puntualment en un projecte és més del doble que la inclinació a fer una col·laboració més petita però amb un compromís a llarg termini. Jaume Albaigès ens diu que el compromís costa, però que no es pot atribuir tot a aquest fet. Ens explica que hi ha persones que no tenen el perfil per a un voluntariat clàssic però que poden fer accions més acotades en el temps, persones que volen fer un voluntariat associat al seu àmbit de coneixement i persones que mantenen una relació de continuïtat amb una entitat i que en paral·lel col·laboren esporàdicament amb d’altres. En resum, hi ha “noves formes de fer voluntariat, nous jaciments de persones voluntàries i, per tant, oportunitats per a les organitzacions de trobar nous suports”.

Exemples d’entitats que fan un bon ús de les TIC

Jaume Albaigès ens explica que en l’àmbit internacional hi ha moltes entitats que ho fan molt bé, com ara Greenpeace, que segons el seu parer és una font inesgotable i molt creativa d’activisme online. També destaca Charity:water, que aprofita fantàsticament el potencial de l’audiovisal i, a casa nostra, la iniciativa del portal Viulaterra.cat de la Xarxa de Custòdia del Territori, on es convida tothom a publicar les seves experiències al medi natural en qualsevol format: text, fotografies, vídeo...També, remarca les petites accions que fa Arrels Fundació a les xarxes socials, com el perfil fictici a Twitter d’una persona sense llar o la iniciativa #tuetselmeufil. “Són idees senzilles però que tenen un potencial gran per arribar a la gent”, afirma. Bartomeus cita com a exemple l’associació Parlacatalà.org, que recull l’esforç de 1.000 voluntaris online que han ajudat a més de 3.000 aprenents de català

Afegeix un comentari nou