5 factors clau per millorar la gestió del voluntariat
Comparteix
A l’hora de centrar-nos a millorar la gestió del voluntariat, en què ens hem de fixar?
Fruit de l’experiència en l’acompanyament d’entitats per millorar la gestió del seu voluntariat, us oferim un recull de 5 factors que han ajudat a millorar significativament el voluntariat.
1. La implicació dels voluntaris a través de la missió de l’entitat
Un dels factors més importants per atraure, implicar i motivar les persones és la pròpia missió i causa principal de l’entitat. Segons Lesley Hustnix, expert en voluntariat, actualment les persones tendeixen a identificar-se principalment amb la causa de l’entitat, mentre que el paradigma clàssic del voluntariat s’havia basat en la identificació envers la pròpia organització i les normes. No motivem doncs amb raons organitzacionals, sinó amb la causa!
La gestió del voluntariat està passant a ser un dels elements prioritaris a abordar per part de moltes entitats no lucratives. Aquesta focalització en la gestió dels nostres col·laboradors no és una casualitat. En un moment en què els recursos econòmics van de baixa i els problemes socials que es volen atendre creixen, es fa especialment necessari tenir més i millors voluntaris. Més gent implicada donant el millor de si mateixos! A continuació us oferim 5 factors per millorar la gestió del voluntariat:
2. El contracte psicològic entre l’entitat i el voluntari
Entre el voluntari i l’organització es recomana que se signi l’anomenat document de compromís. En aquest document s’especifiquen qüestions formals com les tasques que desenvoluparà el voluntari, el temps i horari de dedicació o els drets i deures. Més enllà d’aquest document – de vital importància- cal tenir present el contracte psicològic. És a dir, treballar molt bé què s’espera donar i rebre entre el voluntari i l’entitat. Cal ajustar expectatives en àmbits com els objectius i criteris de les funcions a desenvolupar, la manera de treballar en equip i per separat, o – sobretot- les agendes ocultes (què espera el voluntari més enllà de la pròpia tasca: Aprendre? Oportunitats? Contactes? Fer Currículum? Reconeixement?).
3. El secret de les eines pràctiques en els moments clau
La gestió del voluntariat té una sèrie de moments clau que cal processar molt bé per garantir una experiència profitosa a dues bandes. Invertir en aquests moments ens alliberaran de possibles riscos o problemes futurs. En poden ser un exemple la selecció de voluntaris, l’acollida, o el seguiment. Construir i disposar de bones eines per desenvolupar aquests moments és de gran ajuda. En poden ser exemple un document de criteris per seleccionar els voluntaris, una bona pauta i materials d’acollida, una fitxa d’informació bàsica del voluntari, una bona base de dades per fer seguiment o el propi pla de voluntariat. En tots els casos, cal que aquestes eines siguin el màxim de senzilles, intuïtives i útils. Ens han d’ajudar, no complicar!
4. Visió i actitud de les persones clau i dels òrgans de decisió
Qui dóna suport a l’acció del voluntariat dins l’organització? Tothom té la mateixa visió sobre el paper del voluntariat dins l’entitat? Cal tenir en compte que el voluntariat toca directament el model d’entitat, i que sovint provoca canvis organitzatius que poden comportar resistències. Per aquesta raó el lideratge, els consensos i la participació de persones i grups clau seran vitals perquè el paper del voluntariat dins l’entitat estigui clarificat i on totes les parts donin el millor de si mateixes.
5. Disposar d’un dinamitzador, començar a caminar i aprendre de la pràctica
Un dels factors que més ajuden a millorar la gestió del voluntariat és la incorporació d’una persona remunerada – o amb suficient temps- que lideri i dinamitzi el voluntariat. I tenir clar que no és una despesa, sinó una inversió que generarà molt de retorn. Un altre dels aspectes que més ajuden les entitats, especialment aquelles que encara tenen molts pocs voluntaris i que volen fer un salt, és atrevir-se a començar a caminar. Es tracta de començar des de petit, focalitzant-se en desenvolupar bé els aspectes clau com la captació, la selecció, l’acollida o el seguiment/fidelització. Cal ser valents, atrevir-se a començar a treballar amb el voluntariat i sobretot, aprendre del que fem bé i del que fem malament.
Afegeix un nou comentari