Opinió

Els esplais, capacitats per adaptar-se a situacions complexes

Els campaments, claus dins del mètode educatiu dels esplais.

Considerem els campaments, rutes i colònies les activitats clau dins del nostre mètode educatiu i molts aprenentatges de valors esdevenen inviables amb aquest distanciament personal d’infants i joves.

Sobre l'autor/a:

Durant el confinament els esplais hem reinventat la nostra activitat: des dels dissabtes fins a les  colònies i campaments de primavera. Per tant, els esplais hem demostrat que també tindrem capacitat i creativitat per poder adaptar l’activitat d’estiu davant de qualsevol repte.

Ara bé, és un repte difícil i molt lluny de la nostra coherència. Amb aquest format d’activitat la metodologia pedagògica dels esplais es perd. Penseu que considerem els campaments, rutes i colònies les activitats clau dins del nostre mètode educatiu i que molts aprenentatges de valors esdevenen inviables amb aquest distanciament personal d’infants i joves. Un exemple molt clar es veu en la nova ordre de gestionar l’activitat en grups petits. Això implicarà la divisió de grups naturals d’un mateix esplai, i a més a més, eliminarà la convivència entre grups de diferents edats, una de les riqueses de la nostra proposta pedagògica.

Ens sorprèn que ara, durant l’estiu, es doni tant de protagonisme a la infància, tenint en compte que ha estat totalment oblidada durant el confinament, com ja vàrem manifestar fa uns dies.

El nostre compromís, com a entitat, és amb la infància, i és per això que volem tractar aquesta situació amb molta responsabilitat, posant els nens i nenes al centre de la nostra tasca.

Esplac animem a fer activitats d’estiu, però alhora, empatitzem amb aquells esplais que ho consideren una missió impossible amb la nova normativa. Per això, la nostra posició és la d’oferir acompanyament i suport perquè puguin adaptar aquestes activitats i trobar un punt en el que les monitores se sentin còmodes per desenvolupar-les. Busquem que trobin la confiança i la seguretat per dur a terme els projectes que decideixin, ja siguin campaments i colònies, o altres variants on les mesures no siguin tan exigents. Les darreres setmanes hem editat una guia que facilita la comprensió del nou marc normatiu de les activitats d’estiu, i hem ofert propostes i idees per tal que puguin adaptar-les a la realitat dels esplais.

Comprenem que molts esplais sentin una certa desmotivació a l’hora de fer activitats d’estiu. Només un 30% mantindran els campaments o colònies tal i com ho havien previst. A la resta, des d’Esplac els animem a que, d’una manera o altra, segueixin amb la seva tasca, ja sigui oferint noves propostes educatives al barri, poble i/o ciutat, com fent petites excursions d’un dia o dos. Els infants necessiten aquests espais. Per això, no només animem als esplais, sinó que també instiguem a les administracions locals a tenir en compte que existim, també, els esplais de base voluntària. Sovint només se’n recorden d’aquells casals d’estiu gestionats per empreses i/o associacions que es lucren econòmicament amb aquesta situació.

Altres opcions que han pres els esplais han estat, per exemple, esperar al mes de setembre per realitzar les activitats d’estiu, a l'expectativa que  la nova normalitat permeti, aleshores, millors condicions per poder desenvolupar la tasca educativa. Altres, han hagut de reduir la seva proposta per poder facilitar tota la gestió que implica aquest tipus de projectes.

Estem vivint un moment complex que dificulta la nostra activitat, però els esplais som forts i les monitores, valentes. Trobarem la manera d’adaptar-nos a qualsevol situació, per tal de seguir fent allò que ens defineix: acompanyar els infants i joves en el seu procés educatiu.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari