Canvi o Transformació: reptes en la digitalització de les entitats del tercer sector

 Font: Pexels.

Canvi o Transformació: reptes en la digitalització de les entitats del tercer sector

Resum: 

La digitalització és una oportunitat per millorar l'impacte social de les entitats, però és una transformació que s'ha de fer des de dins.

 Font:

Javier Quílez

Equip de SinergiaTIC.

més articles de Javier Quílez

Qui respon a les enquestes dedicades a l'estudi i a l'anàlisi de la digitalització?

És una pregunta que sempre em faig en veure les estadístiques, no per “perepunyetes”, ni per buscar purisme dins de les respostes, sinó perquè en els resultats de l'enquesta veig clarament a una persona, a ella com a individu, i sento que no els podem donar com a definitius, és a dir, que aquesta sigui la manera de viure-ho de tota l’organització.

Dintre d’una entitat no hi ha només una persona. Per entendre realment la complexitat dels reptes autèntics a què s'enfronta tota una organització, gran o petita, no et pots quedar a la superfície de les respostes d’aquest individu.

Segons els principals informes d’anàlisi que s’han fet en el tercer sector, es destaquen els següents reptes:

  • Millorar les competències de les persones, tant internes com externes a l’entitat
  • Millorar la gestió de les dades
  • Definir una estratègia TIC
  • Cultura organitzativa

Tal com jo ho veig, aquests reptes en el viatge cap a la transformació digital d’una entitat tenen un nexe comú: les persones que els assoliran.

Jo no crec en la gestió del canvi, tal com es treballa en molts projectes de transformació digital. Penso que és com fer empassar amb cullera una tasca en la que, molt probablement, la persona que l'ha de dur a terme no hi cregui.

Quan penso en gestió del canvi em ve al cap com explica l’Àlex Rovira la diferència entre canvi o transformació.

Segons ell, transformació és una decisió pròpia, és “Canvi + Sentit”, i aquest sentit és el que ho canvia tot, és la diferència entre tenir por i afrontar un canvi perquè no es té més remei, o abraçar la transformació i fer que els teus actes tinguin tot el sentit del món.

Sempre tenint present que ens movem bàsicament per la por o per l’amor, en el sentit més ampli de la paraula.

Però quines reaccions genera la por a la digitalització? He vist que, per moltes persones, és pensar en robots, automatització i futur, pèrdua de valor del treball de les persones i del treball mateix... en definitiva, incertesa.

Si, per contra, l’equip de persones de l’entitat perceben aquesta situació, digitalització o transformació digital, com una oportunitat per donar sentit al seu treball, ho hagin decidit de forma explícita o implícita, els portarà a millorar els seus procediments, la seva comunicació, i, en definitiva, a generar l’impacte en la societat que busquen com organització.

És clar, això és justament la Transformació. No ens la poden portar de fora, no és una implantació d’una eina, és una reacció que surt del nucli de cadascun de nosaltres, si volem.

Les estratègies de recerca sobre els hàbits de les persones tracten de com en observar el que fan trobes més informació fiable que en l'estudi de les seves respostes.

I ara et pregunto: Davant la digitalització a la teva entitat, veus fugir, lluitar o bloquejar-se, com les reaccions principals?

Afegeix un comentari nou