Del voluntariat digital a la digitalització del voluntariat

 Font:

Del voluntariat digital a la digitalització del voluntariat

Resum: 

Quan parlem de voluntariat digital, a què ens referim? Una persona que passa el 80% del seu temps davant d'un ordinador i un 20% a un hospital pot ser un voluntari digital?

 Font:

Ramon Bartomeus

Director d'Iwith.org (Improving the World using Information Technology to Help Organizations)

més articles de Ramon Bartomeus

Amb les noves tecnologies, tot avança de manera molt ràpida. Si aixequem la vista, veiem com Spotify, Amazon, Google, Airbnb, Uber o tants altres són la tendència d'una economia col·laborativa que treuen el cap per sota de les nostres sabates. Tot avança en aquesta direcció.

Pensem per un moment com seria el món sense el voluntariat digital. La primera conseqüència és que no tindríem Firefox, per exemple. Tampoc tindríem sistemes operatius com Linux. O el que seria més greu, hauríem de tornar als anys 60 per entendre com es va crear i com va aparèixer Internet.

Aquest no és el cas, així que no és moment de patir. Per sort, milers de persones han fet esforços enormes oferint gratuïtament a la societat el seu temps i talent. Això vol dir que avui dia tenim a Internet un voluntariat digital prudent i discret, però molt important.

Si tornem a la pregunta de l'inici, el tret diferencial del voluntariat és la «voluntat» d'ajudar, mentre que la qualificació de digital, es refereix només a l'eina de treball utilitzada. La digitalització del voluntariat va en paral·lel al canvi de la societat. Quan dic això, no només penso amb el voluntari que publica a la web, o el que fa traduccions a distància. Quan dic això, també penso en el que aguanta la mà d'un malalt o el que té cura d'un gos de refugi. Si els últims 20 anys han estat espectaculars en aquest àmbit, cal pensar que els propers 20 portaran canvis exponencials.

Penso que els que tenim el privilegi de poder aixecar la vista del dia a dia i visitar entorns on Internet està canviant les regles del joc, també tenim la oportunitat d'ajudar a pensar com es poden portar al món del voluntariat fenòmens com el teletreball, el coworking, la videoconferència, el coneixement obert i compartit, la transparència, etc. Totes aquestes eines, amb una conseqüència positiva, que és ajudar a créixer aquest Quart Sector en el que s'ajunten agents dels tres sectors tradicionals per crear híbrids cada com més inclassificables.

El voluntariat digital exerceix amb discreció una enorme influència en la millora de la societat, i també qüestiona paradigmes com la vinculació del voluntariat a la causa, l'essència de la gratuïtat o la necessitat d'un determinat tipus d'organització per acollir l'acció voluntària. Alguns exemples de voluntariat digital serien el cas de la Help From Home, a Anglaterra, que proposa canviar el món amb el pijama posat, és a dir, donar resposta a propostes de la societat des de casa.

Als Estats Units, tenim l'exemple de Goodwill Industries International, Inc. que proposa als seus beneficiaris que facin voluntariat digital per construir habilitats i millorar el seu currículum, deixant de banda la gratuïtat. Però no hem d'anar massa lluny per trobar exemples com aquests. A casa nostra, tenim el projecte 'Perros de La Floresta’ que mostra com el 25% de la gent del pobla col·labora en la cerca de gossos perduts sense cap organització al darrera. Aquest projecte viu pràcticament a Facebook.

Afegeix un comentari nou