El 'Let's clean up Europe', una iniciativa de voluntariat mediambiental consolidada

El Let's Clean Up ha superat les 16.000 accions amb més de 800.000 persones voluntàries a tot Europa. Font: Let's Clean Up

El 'Let's clean up Europe', una iniciativa de voluntariat mediambiental consolidada

Resum: 

El projecte no ha parat de créixer, de 4.000 accions de la primera edició, actualment s’han superat les 16.000 amb més de 800.000 persones voluntàries a tota Europa.

 Font:

Mireia Padrós Tremoleda

Llicenciada en Ciències de la Biologia per la Universitat Autònoma de Barcelona i Màster en Enginyeria i Gestió Ambiental per la UPC. Tècnica del Departament de Prevenció de Residus i Eficiència dels Recursos de l'Area d'Economia Circular de l'Agència de Residus de Catalunya.

més articles de Mireia Padrós Tremoleda

Any rere any, una gran quantitat de deixalles van a parar a les muntanyes, boscos, platges, mars i oceans. Arran d’aquesta problemàtica, l’any 2014 neix la iniciativa "Let's Clean Up Europe!" amb l’objectiu de fomentar accions de neteja, sensibilitzar les persones sobre l’abast de la greu situació generada degut als abocaments incontrolats i promoure canvis en el comportament i hàbits dels ciutadans Europeus.

La iniciativa compta amb una trentena de regions, coordinant la seva celebració a nivell territorial amb l’impuls d’organismes europeus com la Comissió Europea i el Comitè de Regions d’Europa. A casa nostra, l’Agència de Residus de Catalunya és qui té la competència per coordinar la iniciativa.

Aquest mes de maig en celebrem la sisena edició, que té un punt àlgid a tot Europa el cap de setmana del 10, 11 i 12 de maig. A la major part del nostre territori (37 comarques de les 5 demarcacions) hi haurà accions de neteja, exactament 297, organitzades per 289 entitats de 193 municipis. La majoria de les accions de neteja es realitzaran en els rius (47%) i boscos (43%) i en menor proporció a les platges i espais mixtes.

Catalunya és solidària amb aquestes iniciatives. Mentre la nostra generació té certa consciència ambiental la dels infants d’avui dia és més forta. El Programa “Escoles Verdes” de la Generalitat de Catalunya, integra l’educació ambiental al programa acadèmic dels centres escolars d’educació primària i secundària. Va començar l’any 1998 amb 12 centres educatius i actualment hi ha 680 centres que el tenen integrat.

El "Let's clean up Europe!" no ha parat de créixer, de 4.000 accions de la primera edició, actualment s’ha superat les 16.000 accions amb més de 800.000 voluntaris a tot Europa. A Catalunya, aquesta participació s’ha triplicat i s’ha assolit gairebé les 300 accions de neteja en espais naturals i amb l’ajuda de 18.000 voluntaris. Es fa palès el fort interès de les associacions i autoritats per fer front a aquesta problemàtica que compta amb la implicació dels ciutadans directament, o a través d’empreses o institucions educatives. Descartar que 81 escoles, tan d’educació primària com secundària, participen de la campanya i aprofiten per enllaçar-ho amb el servei comunitari de millora d’espais naturals, creat especialment per aprofundir en mesures de prevenció de residus per ser més partícips en el canvi de model productiu i de consum.

L’Ultra Clean Marathon

Paral·lelament al "Let's Clean Up Europe!", el proper mes de maig s’organitza la 2a edició de l’Ultra Clean Marathon, una iniciativa promoguda per la Generalitat de Catalunya, mitjançant l’Agència de Residus de Catalunya i el Departament de Territori i Sostenibilitat i la Xarxa per a la Conservació de la Natura.

La finalitat és sensibilitzar i mobilitzar la ciutadania per reduir la presència de residus en espais naturals. Transmetre mesures de prevenció de residus i promoure curses solidàries i sostenibles amb l’aplicació de bones pràctiques de respecte, protecció i cura del medi ambient.

A efectes pràctics és una volta circular pel país amb 7 etapes que té lloc la setmana del 5 al 11 de maig. La primera edició tingué un gran èxit i ressòamb la participació de 2.000 persones, 2 tones de residus recollits.

Us convidem a participar d’un mes de maig amb un munt d’accions de voluntariat per al medi ambient!

Afegeix un comentari nou