Opinió

El millor que li pot passar a una bossa de plàstic

Una persona transporta la compra en una bossa de plàstic.

La vida útil d'una bossa de plàstic té una durada curta i un alt impacte ambiental. L'ús mitjà és de només 12 minuts, quedant en desús fins que es comença a descomposar, sovint contaminant la terra o l'aigua. "Reutilitzar és la solució", asseguren Zero Waste Bcn.

Sobre l'autor/a:
Xènia Elias i Isaac Gleitz

Xènia Elias i Isaac Gleitz

Xènia Elias és cofundadora i tallerista de Zero Waste BCN. Isaac Gleitz és eEstudiant de periodisme als Estats Units i actualment fa les seves pràctiques a Zero Waste BCN, produint continguts del temes locals de sostenibilitat.

Menjar per a un sopar especial, les sabatilles, roba bruta. Un gerani nou, el banyador mullat, les llavors de l’hort. Algunes coses que hi portem són importants, d’altres no tant. Però mai agraïm la seva feina a la bossa, només el seu contingut.

La vida d’una bossa de plàstic és nomadisme i rebuig. Imagina-t’ho. Has nascut en una fàbrica dels Estats Units o de l’Índia, a una temperatura insuportable. Ets una de les 2,5 bilions de bosses produïdes aquest any. T’escalfen a altes temperatures, et sotmeten a fortes pressions i et converteixen en làmines o filaments per formar-te. Finalment, t’estampen el nom de la teva mare, i ja estàs llesta per servir a la humanitat... per una estoneta.

Una vida llarga, però no satisfactòria

Com diu la cançó, només viuràs una vegada. Només l’1% de les bosses de plàstic es recicla. La majoria de plantes de reciclatge no et volen, perquè fas encallar les màquines i no surts a compte.

Amb el temps t’acabaràs desfent en trossets cada vegada més petits, i durant centenars d’anys contaminaràs la terra o l’aigua. La crua realitat és que només et van fer servir una mitjana de 12 minuts. Després ja ningú et vol.

Primer et van prohibir a Bangladesh, l’any 2002. A Ruanda, la policia de la frontera escorcolla els equipatges i regala una bona multa si algú et porta a la maleta. Desenes de països han seguit el seu exemple. I és que a més, pots resultar tòxica per als humans. El teu Bisfenol A i els ftalats comporten problemes per a la nostra salut.

Barcelona contra les bosses... de plàstic

Des de fa un temps, aquí ja hem de pagar per aconseguir-te. I ara tenim diverses alternatives. Supermercats i botigues ofereixen bosses de paper, però aquestes necessiten cinc vegades més energia que les de plàstic per ser produïdes, setze vegades més aigua i el seu transport comporta més emissions de CO2.

Això sí, es reciclen molt més les bosses de paper que les de plàstic. I les compostables?

A la majoria de plantes de triatge és difícil distingir si una bossa és compostable. Passa igual amb els coberts: s’assemblen tant que és difícil saber de quin material estan fets i sovint es descarten.

La confusió entre biodegradable i compostable

Biodegradable vol dir que es desfà en trossets petits, però pot contaminar la terra amb ingredients tòxics. Si és compostable, està feta principalment de matèria vegetal i es pot incorporar a la terra de manera segura. Aquestes es desfan de seguida... fins i tot abans que arribem a casa amb la compra.

Per això, el millor que li pot passar a una bossa de plàstic com tu és que la utilitzem fins que et comencis a desfer. Al cap i a la fi, no és culpa teva. I una bossa de paper o de tela no serveix per dur el banyador mullat! I d’ara endavant, evitar qualsevol objecte d’un sol ús. Reutilitzar és, gairebé sempre, la solució.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari