Els joves i la salut emocional

 Font: Pexels

Els joves i la salut emocional

Resum: 

La salut emocional és tan important com la salut física, però molts joves no són conscients de la importància de cuidar-la i treballar-la per a tenir uns hàbits i estil de vida saludable.

 Font:

Roser Riera Martínez

Psicòloga de la Fundació Comtal.

més articles de Roser Riera Martínez

Estudis de diverses Universitats de Barcelona afirmen que un 18’6% dels adolescents de 12 a 18 anys se senten amb un estat anímic baix, i les visites als centres d’atenció a la salut mental infanto-juvenil (CSMIJ) han augmentat un 13% a Catalunya.

Si a més a més, hi afegim les diverses situacions vulnerables i factors de risc amb els que es troben alguns joves a edats tempranes, la possibilitat de patir algun trastorn de salut mental al llarg de la seva vida es multiplica.

Moltes de les situacions vulnerables que lidien dia a dia els joves que atenem a la Fundació Comtal són situacions de violència, pobresa, pèrdues sobtades, i/o vulneració de drets. Aquests factors de risc, influencien, amenacen i desestabilitzen de manera directa el seu benestar emocional.

Per revertir la situació, des de la Fundació Comtal treballem la prevenció i cura de la salut emocional, a través dels diferents projectes, i sempre en coordinació amb els serveis educatius, socials i sanitaris de la persona atesa.

Per afavorir l’adquisició d’hàbits, facilitem eines perquè puguin fer front de la millor manera possible a les diverses situacions complexes que es puguin trobar al llarg de la seva vida.

Com podem prevenir els problemes de salut mental dels joves? A través de l’educació.

Sobretot després de la pandèmia, en moltes escoles s’han implantat activitats i assignatures relacionades amb la salut emocional per tal de promoure hàbits saludables i treballar de manera lúdica competències emocionals amb els infants i joves. Les entitats socials posem en valor l’educació emocional, fa anys que prioritzem, invertim i treballem l’educació emocional per millorar la qualitat de vida de les persones que atenem. I tan important és la nostra feina com la continuïtat d’aquesta a l’escola i a casa.

Cuidar la salut emocional ens ajuda a gestionar millor situacions d’estrès, a estar bé físicament i a relacionar-nos d’una forma saludable amb nosaltres mateixos i amb els altres.

Petites accions com escoltar les teves emocions i compartir-les amb el teu cercle de confiança, envoltar-te de relacions que et sumin, practicar l’atenció plena, i mantenir un estil de vida saludable, poden ajudar a millorar el teu benestar, i a prevenir riscos i malestars.

Si vols saber més sobre com promoure el teu benestar emocional, pots descarregar-te de manera gratuïta la guia d’orientacions 'Cuida’t per Cuidar' de la Fundació Comtal.

Afegeix un comentari nou