On estan los sediments de la planta del CAT de l’Ampolla?
Comparteix

Lo Consorci d’Aigües de Tarragona acumula milers de metres cúbics de sediments de l’Ebre anualment.
Són sediments decantats de l’aigua que porten les canonades que transvasen part de l’Ebre a Tarragona. On fan cap totes estes tones de sediments que haurien d’arribar al Delta de l’Ebre? El 2015 va sortir a la llum que se’ls emportaven a Castelló per a refer canteres. També se va dir que farien un bypass per retornar estos sediments al Delta a través del canal de reg de l’esquerra de l’Ebre, que és lo més proper a la planta del CAT de l’Ampolla. Però d’això res de res.
Los responsables del CAT i la resta de responsables no han fet los deures. Des de les institucions de Catalunya, com passa amb les espanyoles, tampoc s’està fent ni el mínim indispensable per retornar-li al Delta de l’Ebre 1,5 milions de tones anuals de sediments, que és lo mínim necessari per mantenir-se. Lo 99% dels sediments continuen quedant retinguts als embassaments: prenen la nostra terra, la nostra terra està presa.
El desembre de 2015 ho vam denunciar al blog de la campanya pels sediments: “Mentre lo Delta agonitza, s'emporten los sediments de la planta del CAT (de l'Ampolla) a Castelló”. Ho vam fer citant una notícia publicada al Diari de Tarragona que deia que “un dels interessants estudis inclosos en el Life + AdmiClim aborda una mesura d’adaptació al canvi climàtic, la injecció de sediments a la xarxa hidràulica del delta de l’Ebre per combatre la subsidència".
L’estudi plantejava una prova pilot, que podria posar-se en marxa a partir de 2018, amb una proposta de reinjecció permanent de sediments procedents de la planta, d’entre 2.000 i 3.000 tones anuals, un granet davant les necessitats de sediments del Delta, que llavors es traslladaven a Castelló, tal i com informava en el seu moment el Diari de Tarragona.
Lo projecte Life Ebro AdmiClim va acabar i estos estudis i propostes no s’han implementat. Allò que veiem és que tots los esforços institucionals de la Taula del Delta (ajuntaments i regants) i del govern català s’estan dirigint a actuar al litoral. Mentrestant los experts en dinàmica litoral, de la UPC i de la resta d’universitats més potents del món, alerten que cal recuperar el flux sedimentari dels rius que és el que ha d’alimentar les platges. En canvi, molts ajuntaments catalans i espanyols només es miren lo melic i demanen que els draguin sorra de dins del mar per posar-la a les seves platges. Senyors: no hi ha diners per estar contínuament dragant sorra del mar per tot lo litoral. Lo desenvolupament sostenible consisteix en tornar a les dinàmiques naturals.
Per lluitar contra la regressió perquè no destinen alguns milions d’euros dels quals genera el CAT per retornar els sediments que s’emporta el CAT? Per què no en destinen uns quants més per fer buidatges periòdics als embassaments petits i mitjans en episodis de crescuda i bypassos de sediments? Les institucions ebrenques, catalanes i espanyoles haurien de mostrar responsabilitat i exigir responsabilitats a empreses com Endesa. Ja n’hi ha prou de fer-li el joc al capital en detriment del medi ambient i del 99% de la ciutadania. Prou de discursos buits de contingut. Volem fets.
Afegeix un nou comentari