La incertesa de la protecció de dades personals a les entitats

Protecció de dades. Font:

La incertesa de la protecció de dades personals a les entitats

Resum: 

Cada vegada som més conscients de la importància de les nostres dades personals, exigim un control més gran del seu ús per part de grans corporacions i governs, però també a altres organitzacions més petites com l’associació de veïns o l’entitat esportiva del barri.

 Font:

Enric Cortiñas

Des de la seva plataforma personal, treballa amb ONG i empreses socials que volen aconseguir els seus objectius i millorar el seu impacte digital.

més articles de Enric Cortiñas

Els escàndols relacionats amb la manca de protecció de dades personals i l’ús de la tecnologia són a l’ordre del dia. Durant els darrers anys, s'ha descobert que diverses empreses i governs han aprofitat per diferents usos de les dades emmagatzemades dels seus usuaris, en la majoria de casos sense un consentiment explícit per fer ús de les mateixes.

Sovint, plataformes com Facebook o TikTok són acusades de vendre aquestes dades. No obstant això, en altres ocasions són aquestes mateixes plataformes les que denuncien que han estat víctimes de robatoris o manipulacions.

Per això, les persones cada vegada som més conscients de la importància de les nostres dades personals, exigim un control més gran del seu ús per part de grans corporacions i governs, però també a altres organitzacions més petites com l’associació de veïns o l’entitat esportiva del barri.

En aquest context ens podem preguntar si les entitats estan preparades per donar resposta a aquestes exigències més altes o són capaces d’acomplir amb la legislació, però encara ens podem fer una pregunta més important, les entitats són conscients de la importància de protegir les dades dels seus associats, donants, persones beneficiàries o persones voluntàries?

La meva experiència em diu que manca una cultura prèvia en privacitat a moltes entitats, especialment a Internet. Sovint les persones encarregades de la protecció de dades no tenen la formació necessària i tampoc han assumit l’encàrrec com una tasca imprescindible dins de la seva organització.

El més probable es que moltes d’aquestes entitats acabin rebent una sanció per no acomplir amb la normativa vigent, però el més preocupant és que algunes d’aquestes organitzacions faran un mal ús de les dades que recullen sense ser conscients o un tercer aprofitarà la incertesa per extreure dades que haurien d’estar protegides.

Si a la teva entitat voleu canviar aquesta situació comenceu per analitzar com recolliu i protegiu les dades de caràcter personal, valideu que acompliu amb les obligacions legals i sobretot, definiu perquè necessiteu cada dada i el consentiment que heu d’aconseguir per utilitzar-la, només així començareu a construir una cultura sòlida de la privacitat.

Afegeix un comentari nou