La vellesa polièdrica

 Font:

La vellesa polièdrica

Resum: 

Hem de donar suport a les persones grans, aprendre d'elles i pensar i planificar de quina manera volem viure la nostra vellesa.

 Font:

Albert Quiles

Director gerent d'Amics de la Gent Gran.

més articles de Albert Quiles

Avui és el Dia Internacional de la Gent Gran i la primera idea que em sorgeix és la pregunta de què significa ser gran avui dia. La resposta no és simple i segur que cadascú tindria una resposta diferent, doncs hi ha tantes maneres de viure i entendre l’etapa de la vellesa com persones al món. Aquí rau la complexitat i aquí està, també, la gran riquesa del concepte.

Penso que com a societat tenim una tendència general d’homogeneïtzar la gent gran com a individus i homogeneïtzar l’etapa de la vellesa com a etapa vital. El passat Sant Jordi, amb motiu de la campanya “Roses Contra l’Oblit”, des d’Amics de la Gent Gran vam llançar al món el missatge “Tan singulars com tu, #GraniSingular” precisament per reivindicar la singularitat de cada persona independentment de la seva edat, per fer reflexionar sobre el fet que la singularitat no es perd amb el pas dels anys sinó tot el contrari.

Què ens passa? Per què ens resistim a mirar en clau d’oportunitat l’inexorable pas del temps? Podria ser que associem gairebé sempre la vellesa a conceptes negatius i ens falten elements i exemples sòlids on emmirallar-nos i veure la vellesa des de diferents punts de vista, associar-la a elements i conceptes positius que també existeixen i hi formen part, com l’experiència acumulada, l’aprenentatge adquirit, la saviesa, la maduresa, la solidesa o la perspectiva. No vull ser pas demagògic, hi ha persones que viuen la seva vellesa amb condicions i situacions duríssimes i que no tenen la possibilitat de viure-la en positiu. Aquí és, doncs, quan entra el paper que tenim col·lectivament com a societat.

En quin model de societat vivim? Com volem viure la nostra vellesa? Aquí hi estem tots i totes implicades. Podem i “hem (per responsabilitat)” de donar suport a les persones grans, de tractar-les bé, de considerar-les, d’aprendre d’elles i podem i “hem (si volem viure en plenitud)” de pensar i planificar de quina manera volem viure la nostra vellesa. Tenim l’oportunitat de mirar aquesta etapa de front i preparar-nos per viure-la amb naturalitat, plenitud i benestar. Tots i totes sabem que sovint no podem controlar allò que ens passa i que és ocasionat des de l’exterior però sí que podem treballar i gestionar allò que fem amb allò que ens passa.

Des d’Amics de la Gent Gran treballem tota la part emocional de la persona gran, lluitem contra la soledat i la marginació social que pateixen a través de l’acció voluntària i la sensibilització de la societat i veiem cada dia la diversitat de situacions i de maneres de viure la vellesa. És una vellesa amb moltes cares i on conflueixen molts elements, és una vellesa polièdrica, com polièdrica és la vida. El futur, que ja és present, el veig amb la necessitat urgent de la societat de prendre consciència d’aquesta diversitat i d’adaptar-nos-hi tots i totes.

Cal reclamar l’acompliment dels drets de les persones grans i des d’aquí ho faig, calen fòrums i espais intergeneracionals per a reflexionar, cal recerca aplicada a les situacions reals de les persones i calen aprenentatges mutus entre les diferents cultures del món.

Per a la seva visibilitat, pel seu reconeixement, per a la reflexió col·lectiva: feliç Dia Internacional de la Gent Gran.

Afegeix un comentari nou