Les activitats d'estiu, una oportunitat per educar en la llibertat, el pluralisme i la tolerància

Campaments d'estiu. Font: Xarxanet

Les activitats d'estiu, una oportunitat per educar en la llibertat, el pluralisme i la tolerància

Resum: 

Els agrupaments i esplais són els únics projectes que ofereixen uns campaments totalment autogestionats per monitores, infants i famílies.

 Font:

Caterina Pedregal

Presidenta d'Esplais Catalans.

més articles de Caterina Pedregal

Esplais Catalans ens identifiquem per tenir un projecte educatiu basat en adquisició de valors que afavoreixen la transformació de la nostra societat. Som una escola de ciutadania que pretén educar diferents valors i maneres de viure la vida, mitjançant el joc i gaudint a l'aire lliure.

Per Esplais Catalans les activitats d'estiu són una oportunitat per educar en la llibertat, el pluralisme i la tolerància posant la laïcitat en l'eix de la nostra proposta pedagògica.

Per exemple, les colònies són organitzades per joves voluntàries amb un clar compromís social. Tot el que transcorre a les colònies té una intencionalitat pedagògica: centres d'interès, activitats, tallers, propostes educatives, els temps lliures, excursions... Totes aquestes propostes estan organitzades amb una coherència per tal de garantir una adquisició de valors, capacitats socials i emocionals: a perdre la por, a conviure, a compartir, a posar-li noms a les emocions, autonomia, hàbits i a sentir-te part d'un grup de persones. Deixar de pensar en individual i començar a pensar en col·lectiu.

Des dels esplais s'intenta oferir una educació integral a infants i joves per desenvolupar els coneixements, les habilitats i actituds necessàries per a una societat de drets i llibertats.

Després tenim els campaments i rutes. Els agrupaments i esplais són els únics projectes que ofereixen uns campaments totalment autogestionats per monitores, infants i famílies. Anar de campaments és viure en un entorn totalment salvatge. És una experiència per aprendre a viure amb la naturalesa i et replanteja l'ús del nostre entorn i la infinitat d'oportunitats que t'ofereix viure en comunitat. És una activitat que fomenta el decreixement i la sostenibilitat, donat que s'aprofiten el màxim els recursos i es treballa la cura personal, del grup i de l'espai. Aprens a estimar i a respectar l'entorn, que t'està oferint els recursos, i la que serà casa teva durant uns dies. A més, també l'infant té l'oportunitat educativa d'explorar el món que l'envolta i sortir de les ciutats per experimentar i aprendre d'un entorn diferent. Cada cop més es promocionen campaments més sostenibles i això és gràcies a la responsabilitat de les monitores amb el seu entorn: creació de forns i dutxes solars, rentadores manuals, reutilitzar material, etc.

I per últim, les rutes. Les rutes són l'experiència que t'ofereix sentir-te part d'un grup i aprendre a treballar en equip. Sense voler apareixen les cures personals i grupals, cuidant dels teus companys i sent conscient de la teva salut perquè saps que pot repercutir al grup: anar a dormir aviat, descansar, refrescar-se, menjar sa... A més, la ruta també t'ofereix l'oportunitat de treballar l'autoconeixement personal: observant les teves limitacions, frustracions, pors,... aprens a valorar les petites coses, els petits detalls, a viure amb el mínim i a prendre decisions.

Això és un tast dels aprenentatges que t'ofereix les activitats d'estiu. Hi ha molts més valors que es fan visibles durant aquestes experiències i que s'adquireixen d'una manera inconscient. Valors que formen part dels nostres idearis i projectes educatius. El que marca la diferència amb altres projectes és quan veus un grup de joves voluntàries que dediquen les seves vacances a oferir una experiència educativa a infants i joves, i que s'organitzen i planifiquen totes aquestes activitats, que afronten tota la burocràcia, que es formen per poder donar el millor d'elles, que s'impliquen amb el seu entorn, amb la societat que viuen... ja és un aprenentatge per si mateix.

Afegeix un comentari nou