Saber què compres, per què i a qui

 Font:

Saber què compres, per què i a qui

Resum: 

S'acosten dates nadalenques i augmenta el consum. Però... som conscients del què comprem i... comprem amb consciència? Carles Capdevila ens apunta algunes reflexions.

 Font:

Carles Capdevila

Llicenciat en filosofia i periodista. Director fundador del diari ARA i professor de Comunicació a la Universitat de Barcelona. (Ɨ 2017)

més articles de Carles Capdevila

Mentre estan per veure els drets que tenim com a ciutadans, francament millorables, disposem del nostre dret com a consumidors, que això ho som bastant. Cada compra implica el suport a certes pràctiques, a unes maneres de treballar, a unes empreses determinades.

No m’agraden els boicots. Són una arma que s’utilitza de forma frívola o política a vegades, i crec que és un bon recurs per a casos extrems de males pràctiques com a mesura organitzada de pressió.

M’interessa molt més el consum responsable, en positiu, a favor del que és millor per a la societat i la salut. I celebro veure que el mercat dels productes de proximitat va creixent. Lògic i necessari. És un gran plaer la compra conscient, amb atenció plena, fent una bona tria, pensant abans d’actuar. M’encanta regalar Arrugats de l’Associació Alba per Nadal, o els productes solidaris que es venen online a elmercatsocial.cat o físicament en botigues com les d’Intermón. I també menjar mandarines de Borriana de casa de l’amic David, o d’altres iniciatives familiars o cooperatives d’agricultors artesans que et porten la fruita de temporada a la porta. Parlo de les que conec, però la gràcia és que cadascú busqui les que té a prop o té un amic que n’és amic. Sóc poc sistemàtic i caic massa en el consum compulsiu i apressat, però aquest desembre he posat en els propòsits per acabar l’any saber a qui compro i ser més conseqüent.

Si m’agraden les llibreries i papereries de barri, si celebro tenir a prop de casa botigues ecològiques, si hi ha olis i vins de qualitat que mantenen negocis tradicionals, si moltes entitats troben en les vendes d’artesania o menjar ingressos extres o vies per mantenir tallers amb persones amb discapacitat, ens toca entendre les nostres compres -nadalenques i de tot l’any- com un vot actiu, amb jornada de reflexió prèvia si cal. I amb l’oportunitat de millorar el món que tens més a prop.

(publicat originalment al diari Ara el 6/12/2016)

Afegeix un comentari nou