Opinió

SIDE: un projecte de creació d’eines per a la inserció laboral

El projecte SIDE aplega diferents entitats socials d’Espanya, Itàlia i Grècia

L'Associació Obre't Ebre és una de les entitats que impulsa el projecte SIDE amb l'objectiu de millorar els programes d'inserció laboral a través d’una metodologia d’aprenentatge activa i adaptada a tots els contextos. 

Sobre l'autor/a:

Obre’t Ebre és una organització ubicada a les Terres de l’Ebre, amb seu a Roquetes. La seva missió és treballar per al jovent, des dels 14 fins als 35 anys, del territori, utilitzant els programes de mobilitat internacional públics com una eina que afavoreixi la seva inclusió sòcio-laboral.

En aquest sentit, i per tal de millorar la qualitat dels programes i serveis oferts en matèria d’inserció laboral, l’entitat coopera amb altres entitats europees, creant nous materials i metodologies adreçats a la inserció laboral de les persones joves. L’any 2023 vam iniciar un projecte a escala europea, amb cofinançament de la Unió Europea, concretament del programa Erasmus, amb diferents entitats socials d’Espanya, Itàlia i Grècia anomenat SIDE. Aquest projecte aborda les necessitats de creació i desenvolupament d’eines transversals per a la implementació d’un mètode educatiu únic, que pugui ser utilitzat pels treballadors juvenils, els educadors i totes aquelles persones implicades en l’orientació laboral juvenil, a través d’una metodologia d’aprenentatge activa validada per tots els socis què hi participen i que treballen en contextos diversos.

Dit d’una altra manera, la missió del projecte és enfortir i definir, allà on sigui necessari, el paper dels treballadors juvenils, augmentant, mitjançant una síntesi de metodologies i eines de la UE, les seves capacitats en el dia a dia, i oferint l’oportunitat d’apoderar els joves en el seu camí cap a la inclusió laboral, des de la fase de preparació (camí d’inclusió social) fins a la seva inserció al mercat laboral (camí orientat a l’ocupació). La presència de diversos socis europeus amb diferents procedències és la base per aconseguir uns resultats inclusius i transferibles, adaptats a les diverses realitats territorials.

Així doncs, aquest projecte ofereix suport als socis i als seus treballadors juvenils en la consolidació de les seves experiències, mitjançant una metodologia sostenible que es pugui aplicar diàriament als seus serveis i també compartir amb altres organitzacions i institucions locals, creant un enfocament de treball comú i un llenguatge compartit que faci de pont entre els contextos formals i no formals.

A més, l’aprenentatge actiu, que inclou mètodes de reflexió, augmenta la participació de les persones participants mitjançant experiències dinàmiques i motivadores. Això ajudarà a tancar la bretxa formativa derivada d’un enfocament purament teòric, contextualitzant els conceptes, els principis i les eines apreses en situacions reals, i permetent al jovent posar a prova immediatament les habilitats adquirides durant la formació.

El projecte, que finalitzarà al setembre del 2025, conclourà amb una presentació dirigida a tècnics, entitats i professionals, basada en la metodologia i la presentació dels diferents materials realitzats. Qualsevol organització interessada podrà rebre els materials desenvolupats per fer-ne ús.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari