Sobre racisme, respecte i igualtat

Un alumne a l'Escola de Segona Oportunitat de la Fundació Comtal. Font: Fundació Comtal

Sobre racisme, respecte i igualtat

Resum: 

"El món està cada vegada més globalitzat, i la interculturalitat i interracialitat són una realitat imparable. Hem de trobar noves maneres per a vèncer la por a allò que és desconegut i diferent, deixar els prejudicis enrere."

 Font:

Wendy Dijs

Coordinadora de l'Escola de Segona Oportunitat de la Fundació Comtal, graduada en educació social i centrada en donar igualtat d'oportunitats a la gent jove.

més articles de Wendy Dijs

Fa més de 500 anys que va començar un procés de globalització amb un fort canvi en la percepció de la cultura i la societat. Així i tot, si recordem casos com el de George Floyd el 2020, entenem que encara queda molt camí per recórrer quant al dret a la igualtat dins d'una societat democràtica.

En el dia Internacional de l'Eliminació de la Discriminació Racial, et convido a reflexionar sobre les situacions de racisme que succeeixen en el nostre dia a dia.

Molts joves racialitzats de l'Escola de Segona Oportunitat de la Fundació Comtal exposen diàriament a l'aula de quina manera se senten discriminats. Alguns són joves que han nascut a Catalunya (els seus familiars són d'origen nord-europeu, africà, asiàtic o llatí), i altres són joves migrats que viuen un procés vital molt complicat fins que aconsegueixen tenir aquí els mateixos drets que qualsevol altra persona.

Com t'afectaria si en pujar al metro veiessis com les persones que tens al costat s'agafen fort la bossa pensant-se que els la robaràs? Com t'hauries sentit si a l’escola els teus companys i companyes no et parlessin pel fet de tenir un color de pell diferent del seu? O què passaria si no poguessis accedir a un lloguer d'un pis per ser d'origen estranger, fins i tot tenint un contracte laboral en regla i una beca d'estudis? I si pel mateix motiu tampoc et seleccionen per a un lloc de treball?

Aquests són només alguns exemples de les conseqüències de la discriminació racial i el dia a dia de molts dels joves que estudien amb nosaltres.

Davant d’aquesta sèrie de situacions, és important preguntar-nos quin tipus de societat volem oferir a les nostres futures generacions i com podem millorar-la.

El món està cada vegada més globalitzat, i la interculturalitat i interracialitat són una realitat imparable. Hem de trobar noves maneres per a vèncer la por a allò que és desconegut i diferent, deixar els prejudicis enrere, i agafar la tolerància i el respecte com a bandera per a avançar cap a una societat igualitària íntegrament, “on totes les persones tinguin els mateixos drets i llibertats, sense cap distinció de raça, color, sexe, religió o origen”- Article 2 de la Declaració Universal dels Drets Humans.

Afegeix un comentari nou