1 de desembre: Dia Mundial de la Lluita contra el VIH

 Font:
Font:
 Font:
Font:

1 de desembre: Dia Mundial de la Lluita contra el VIH

Resum: 

El 1998 les Nacions Unides van declarar l'1 de desembre com a Dia Mundial per la Lluita contra la SIDA i com cada any, aquest dia recorda i dóna a conèixer a tothom l’epidèmia global de la SIDA causada per la extensió de la infecció pel VIH (Virus de la Immunodeficiència Humana).

Aquest any la diada es centrarà en recordar el dret a la salut i a l'accés universal al tractament, un dels compromisos que es van assumir des del G8 i posteriorment, des dels Caps d'Estat i del Govern a la Cimera Mundial de les Nacions Unides, celebrada l'any 2005. De fet, un dels Objectius del Milenni establerts per les Nacions Unides, és aconseguir que tothom qui ho necessiti tingui accés al tractament...un objectiu plantejat per assolir l'any 2010. Avui, 1 de desembre del 2009, podem concloure que aquest objectiu encara no és una realitat.

És clar que gràcies als avenços dels darrers anys s'ha aconseguit reduir el nombre de morts per SIDA als països més rics. Malhauradament, als països amb ingressos baixos, 5,5 milions de persones que pateixen aquesta infecció segueixen sense tenir accés al tractament. I segons fonts de l'ONUSIDA, avui en dia encara quatre de cada cinc persones en risc d'infecció no tenen accés a un tractament preventiu d'aquesta malaltia.

Per altra banda, segons fonts de la OMS (Organització Mundial de la Salut), actualment hi ha 33,4 milions de persones al món afectades per aquest virus. S'estima que aquest any han resultat infectades 2,7 milions de persones i que 2 milions han mort per culpa d'aquesta malaltia. L'Àfrica subsahariana segueix sent la regió més afectada per l'VIH amb un 67% de la infecció mundial, de les quals un 91% dels infectats són nens.

Per recordar aquestes dades i seguir la lluita contra el VIH, moltes entitats d'arreu del món organitzen diferents accions, entre moltes en destaquem algunes:

Sida Studio:
Ha preparat un banner animat en català i un altre en castellà perquè les entitats que vulguin commemorar la diada el puguin penjar a lasç seva web i així unir-se a la iniciativa. A més, organitza tot un seguit d'activitats durant tota la jornada.

Sida i Societat:
Presenta conjuntament amb l'Ajuntament de Sant Boi una exposició titulada "Tragos de la Vida" que es podrà veure des de l'1 al 20 de desembre.

ONUSIDA
Presenta el Missatge del Secretari General i el Missatge: "Accés universal i drets humans"

SAISIDA
També convida a les entitats a agregar el seu banner al portal web de diferents entitats.

Departament de Salut de la Generalitat
Presenta una nota de premsa i dades sobre la infecció del VIH.

A diferents poblacions catalanes també s'han preparat actes per commemorar el Dia Mundial Contra la Sida, algunes d'aquestes són: a Cardedeu, Castellbisbal, Corbera del Llobregat i Malgrat de Mar.

Més informació sobre el VIH
Mira també la campanya mundial contra el VIH

Afegeix un comentari nou