Anna Aragonès: “A l’hora d’adquirir els aliments, s’ha de tenir en compte el lloc de producció”

F Pere Tarrés
Autor/a: 
Joan Rosinach
 Font: Anna Aragonès
L’Anna Aragonès és membre d’una de les empreses familiars que en formen part de l’Associació de productors de proximitat de l'Horta de Lleida. Foto: Anna Aragonès
 Font: Associació de productors de proximitat de l'Horta de Lleida
Actualment formen part de l'entiat una quarantena de socis, amb explotacions agrícoles i ramaderes de tot tipus. Foto: Associació de productors de proximitat de l'Horta de Lleida.
 Font: Wikimedia
L’Horta de Lleida actualment és un espai format per 700 explotacions agrícoles i ramaderes. Foto: Wikimedia

Anna Aragonès: “A l’hora d’adquirir els aliments, s’ha de tenir en compte el lloc de producció”

Autor/a: 
Joan Rosinach
F Pere Tarrés

Resum: 

L’Associació de productors de proximitat de l'Horta de Lleida, amb mig any de vida, neix de la necessitat de diferenciar els productes agraris i oferts en aquest espai.

L'Horta de Lleida és l'espai que envolta la capital de Ponent en una extensió d’uns cinc quilòmetres quadrats a la seva rodona, aproximadament. Es caracteritza per ser una zona de regadiu i amb un paisatge que es distribueix entre arbres fruiters, explotacions ramaderes i torres, els habitatges típics del lloc. La marca ‘Horta de Lleida’ sorgia, a meitats del 2018, de la necessitat de diferenciar els productes agraris i serveis produïts i oferts en aquest espai, de cara a què les persones consumidores puguin diferenciar-los clarament.

Ara fa mig any, diverses persones productores de la zona, van veure la necessitat de crear un ens que sostingués la marca i la comencés a impulsar com a referència del sector agrícola i ramader del territori. Així es va crear l’Associació de productors de proximitat de l'Horta de Lleida que, a dia d’avui, presideix l’Anna Aragonès, membre d’una de les empreses familiars que en formen part. Hem parlat amb ella dels pocs mesos de vida de l’associació i del camí que té per recórrer.

Per començar, què hi trobarem a l’Horta de Lleida?

L’Horta de Lleida actualment és un espai format per 700 explotacions agrícoles i ramaderes. La gran majoria de població de la zona està envellint i les seves parcel·les, massa petites, fa que l’activitat en una gran part de les explotacions no sigui viable.

I en aquest context, fa uns 6 mesos poseu en marxa l’Associació de productors de proximitat de l'Horta de Lleida...

Sí! Una festivitat de Sant Antoni, dia en què ens reunim alguns dels productors de la zona de l’Horta, com venia sent habitual, comentàvem les nostres inquietuds i, en un moment determinat, vam decidir que posar sobre la taula tot allò que ens preocupava sobre aquest tema podia ser una bona idea. D’aquesta manera ens vam seguir trobant fins a agrupar-nos i constituir-nos com a entitat.

Avui, qui formeu part de l’associació?

Actualment som una quarantena de socis, amb explotacions agrícoles i ramaderes de tot tipus. Com és evident, estem oberts a noves inscripcions i a tothom qui vulgui adherir-s’hi.

Com a entitat recentment constituïda, quins reptes us plantegeu a curt i mig termini?

Principalment, poder treballar conjuntament i buscar sinergies entre nosaltres. A més, també tenim molt clar que necessitem i volem crear actes, activitats i esdeveniments que ens permetin donar visibilitat a tot allò que produïm. Considerem que les nostres explotacions, per la forma de fer i de ser, es mereixen un reconeixement que, ara per ara, no tenen.

Es podria dir que la marca ‘Horta de Lleida’ va ser el preludi de l’entitat. Pot ser una manera, també, de promoure una alimentació més saludable?

Sí, i tant! Creiem que té una gran importància la conscienciació del producte de proximitat i la marca ‘Horta de Lleida’, en aquest sentit, creiem que ens pot ajudar molt.

Seguint aquesta línia, creus que la societat està cada vegada més conscienciada de la necessitat de consumir productes de proximitat?

És cert, però també és veritat que encara hi ha molt camí per recórrer en aquest sentit. Hem de posar esforços en la conscienciació del consum de productes de proximitat arribant a molta més gent. Hem d’arribar a un punt en què gairebé tothom no compri només per la vista, sinó que tinguin en compte altres característiques a l’hora d’adquirir els aliments, com poden ser la qualitat i el lloc de producció i procedència.

Quina importància té que hi hagi entitats com la vostra en la lluita per disminuir el malbaratament alimentari?

Seguir donant a conèixer els producte i explicar com són les nostres instal·lacions i explotacions permetrà saber al consumidor i consumidora d’on és el producte i com arriba al mercat. És una bona manera, clara i evident, de conscienciar a la població de la necessitat de no malgastar recursos. La gent ja no només ho coneixerà a través de les paraules, sinó que ho podrà veure amb els propis ulls i saber-ho de primera mà.

Per acabar, com t’imagines l’Associació de productors de proximitat de l'Horta de Lleida d’aquí a 10 anys?

Amb més productors associats i seguint treballant tots junts. L'única manera que tiri endavant és sent companys de feina i no veient-nos com una competència. Espero que durant molts anys seguim compartint anècdotes i experiències per acabar trencant barreres entre allò que produïm i la persona que ho consumeix.

Afegeix un comentari nou