Anna Martínez: “L’esport és només una excusa per aplegar-nos i col·laborar en un projecte socioeducatiu!”

F Pere Tarrés
 Font: Futbol Solidari
Anna Martínez forma part de la comissió organitzadora de les Jornades
 Font: Futbol Solidari
Més de 80 persones han passat per l'organització al llarg de tots els anys
 Font: Futbol Solidari
La recaptació serveix per tirar endavant diversos projectes al Senegal
 Font: Futbol Solidari
Des de l’any passat, els projectes van destinats a l’ampliació de l’Escola Pia de Thiaroye, a Dakar
 Font: Futbol Solidari
Una expedició va poder conèixer l'any passat els projectes de primera mà

Anna Martínez: “L’esport és només una excusa per aplegar-nos i col·laborar en un projecte socioeducatiu!”

F Pere Tarrés

Resum: 

Sensibilització, compromís i comunitat. Amb aquestes paralues defineix, una de les seves organitzadores, les Jornades de Futbol Solidari.

Com neix ‘Futbol Solidari’?

Futbol Solidari va néixer de l’equip de monitors i monitores dels Grups d’Amistat Santa Anna, l’esplai que formava part de l’Escola Pia Santa Anna de Mataró i que actualment és el Grup d’Esplai l’Erol. La iniciativa va sorgir per promoure una activitat per recollir fons econòmics i col·laborar en projectes de cooperació internacional. Actualment, els projectes es gestionen des de l’Associació d’Amics a l’Escola Pia al Senegal, entitat que es coordina amb la Fundació Educació Solidària.

En què consisteixen exactament les jornades?

La primera manera de definir les Jornades seria ressaltant l’activitat que es desenvolupa durant un cap de setmana de desembre a les instal·lacions de l’Escola Pia Santa Anna de Mataró, amb l’objectiu de recaptar fons econòmics. Per poder jugar els partits de futbol, cada participant ha de fer una aportació mínima.

El rerefons d’aquesta inscripció quin és?

La gràcia és cercar patrocinadors a qui explicar el projecte i que vulguin col·laborar econòmicament -ja sigui pare, mare, tiets, avis o, fins i tot, gent del carrer- per acabar recollint una quantitat que suma a un comptador comú. D’aquesta manera, euro a euro, juntament amb les recaptacions que provenen d’altres esdeveniments paral·lels permeten sumar xifres que superen els 6.000€!

I durant l’any, com prepareu aquest esdeveniment?

Mesos previs al cap de setmana, des de l’organització hi ha una comissió que treballa en l’edició d’activitats i materials per a explicar i presentar el projecte, que cada any canvia, a les classes de l’escola. Això permet sensibilitzar i oferir l’oportunitat d’implicar la comunitat educativa en altres realitats que semblen llunyanes però que, d’alguna manera, ens queden ben a prop.

Quins motius us van portar a vehicular aquesta iniciativa a través de l’esport?

L’esport és només una excusa per aplegar-nos al voltant d’una activitat i col·laborar en un projecte socioeducatiu! D’aquesta manera, tot i que és evident la importància que comporta el component esportiu per motivar i engrescar la majoria dels participants, també s’ofereixen altres alternatives per passar una bona estona.

Gràcies a ‘Futbol Solidari’ tireu endavant diversos projectes, ens els pots explicar, a grans trets?

Escollim un projecte que es pugui assumir amb la quantitat recaptada, que tingui continuïtat i que, en la mesura del possible, vagi vinculat a alguna acció educativa. Els més recents han estat els projectes que hem estat fent a la granja-escola de M’lomp, on vam aconseguir fer arribar la llum, l’aigua i renovació de materials. I, des de l’any passat, els projectes van destinats a l’ampliació de l’Escola Pia de Thiaroye, a Dakar.

Qui hi ha darrere d'aquestes jornades?

La realització d’aquestes jornades no seria possible sense la motivació i implicació del grup de joves que dediquen hores de manera voluntària a tirar endavant el projecte. Mirant en perspectiva, és tot un repte veure com durant més de vint anys encara no hi ha hagut cap any que s’hagin deixat de fer les Jornades, en què hi deuen haver passat ja més de 80 persones per la organització.

Com afronteu la propera edició? Hi haurà novetats?

La veritat és que actualment ens trobem en un moment de canvi. Tot i que és un privilegi mantenir l’essència dels inicis, volem anar millorant els punts que cada any es van debilitant. Així doncs, estem just en un any per repensar i replantejar noves propostes per poder seguir construint aquest projecte!

Defineix ‘Futbol Solidari’ en tres paraules.

Ostres què complicat! Bé, farem un esforç... des d’una perspectiva molt personal i valorant la trajectòria: activitat de sensibilització, que no seria possible sense el compromís de moltes persones i que crea comunitat.

Comentaris

Felicitats esplai Erol, ja no es diu massa, però deixeu-me dir-ho: Sou uns craks !

La vostra iniciativa de SENSIBILITZAR, COMPROMETRE I FER COMUNITAT a través de l'esport i a favor d'una escola al Senegal, és una clara expressió de la vostra solidaritat.

Afegeix un comentari nou