Marçal Farré: "L’avaluació de l’impacte és l’estudi sistemàtic d’una intervenció i dels canvis que aquesta provoca en la vida de les persones"
Comparteix
El Departament de Consultoria i Estudis de la Fundació Pere Tarrés ha creat una eina d'avaluació de l'impacte per a entitats. En parlem amb Walter González i Marçal Farré.
Què és l’avaluació d’impacte?
L’avaluació de l’impacte és l’estudi sistemàtic d’una intervenció i dels canvis que aquesta provoca en la vida de les persones. Es tracta d’un procés d’aprenentatge que permet generar evidència sobre com funciona la intervenció, quins impactes té i per què es donen. En aquest sentit, l’avaluació no valora el mèrit de la intervenció, ja que aquesta és una tasca del decisor, però s’aporta informació i evidència que permet a les entitats prendre millors decisions.
Actualment hi ha diferents maneres d’avaluar l’impacte, però en tot cas cal prioritzar aquella informació que pugui ser de valor per a la pròpia entitat.
Per què és important per a una entitat avaluar el seu impacte?
Avaluar és important per entendre millor la pròpia activitat i conèixer els resultats que s’estan assolint. En aquest sentit els resultats de les avaluacions han de permetre prendre decisions a petita escala per millorar el funcionament de les intervencions avaluades, o a gran escala per reorientar l’activitat, expandir-la o replicar-la en un nou context.
Al mateix temps, la generació d’evidència sobre l’impacte permet justificar els recursos empleats o aconseguir-ne de nous, així com rendir comptes davant de la base social i influir en les polítiques de l’administració pública.
Tot plegat es basa en un doble compromís: com a professional i compromís amb les persones per a les que treballem.
Com desenvolupeu l’avaluació d’impacte a Consultoria i Estudis?
A Consultoria i Estudis partim de la següent definició d’impacte: Canvis duraders o significatius en la vida de persones, provocats per una acció o una sèrie d’accions (Roche,1999: 21). A partir d’aquí, centrem la nostra avaluació en identificar i quantificar aquests canvis i veure la relació existent amb les accions que hem realitzat. Oferim diferents projectes en funció de les necessitats que se’ns plantegin, des de consultories curtes de cinc sessions presencials a avaluacions a mida. Tot i així caldria destacar que estem desenvolupant una eina que facilita tot el procés.
En què consisteix l’eina que heu desenvolupat?
L'eina que hem desenvolupat està pensada per respondre a dos necessitats concretes: En primer lloc, per facilitar tot el procés de recollida, gestió i explotació d'informació. En segon lloc, posar a disposició de totes aquelles entitats que no tenen temps per desenvolupar la seva teoria del canvi, un seguit d'estàndards d’avaluació que permeten començar a avaluar des del primer moment. Per descomptat, compta amb un alt nivell de personalització,....
Com hi poden accedir les entitats? Cal pagar?
El proper 11 de març presentarem l'eina en una jornada que celebrarem al Palau Macaya de Barcelona. L'eina estrà disponible en dues versions, una de gratuïta limitada i una d’extensa. Caldrà fer un pagament anual per la versió extensa, es tracta d’un pagament ajustat que permetrà anar actualitzant continguts i funcionalitats.
Per a més informació podeu consultar:
Afegeix un nou comentari