Lleure esportiu: una mirada més enllà de la tecnificació
Comparteix
Coneixem diferents projectes de la Fundació Pere Tarrés que busquen fer de l’activitat esportiva una opció per tothom més enllà de les possibilitats econòmiques i les habilitats individuals.
L'esport és molt més que una activitat física. Pot ser una eina educativa potent, una manera de fomentar valors com el treball en equip, el respecte o el compromís. La Fundació Pere Tarrés (FPT), amb una llarga trajectòria en l'àmbit de l'educació en el lleure, ha desenvolupat diversos projectes esportius amb aquest propòsit, combinant la diversió amb l'aprenentatge i unint el concepte del lleure amb l’esport. Entre aquests projectes, destaquen els casals i colònies multiesportives i la iniciativa del ‘Tenis amb valors’.
Tal com ens explica Aina Espona, responsable de campanya dels casals de la FPT, “la idea és que tots els nens i nenes puguin practicar esport més enllà de què siguin bons jugant a futbol o a bàsquet; que puguin activar el cos i socialitzar entre iguals” en un moment en què considera que “l’esport s’ha tecnificat molt” i que a vegades es fa complicat pels infants accedir a clubs federats.
Tres projectes i un objectiu: esport per tothom
El projecte de ‘Tenis amb valors’ ofereix l’oportunitat a més de quaranta infants i joves dels centres socioeducatius de Poble-sec i Poblenou de Barcelona de gaudir del tenis de la mà de la Fundació Tennis Barcelona. L’objectiu del projecte és apropar aquest esport a infants en situació vulnerable que la Fundació Pere Tarrés acompanya als seus centres socioeducatius.
Tal com expliquen els seus responsables, el projecte no es centra en la tècnica esportiva com en els valors que es poden aprendre a través d’ell: el respecte, la paciència, la disciplina o la companyonia. Marina Romero, coordinadora del Centre Socioeducatiu Poblesec, destaca la bona acollida que ha tingut aquest programa entre els infants participants, la majoria dels quals mai havien practicat aquest esport anteriorment: “Els agrada molt sortir de l’escola i poder tenir aquest moment d’activitat a l’aire lliure; disposar d'aquest espai d’activitat completament diferent del que fan en el seu dia a dia”.
Pel que fa als casals de lleure esportiu ofereixen una proposta lúdica i educativa per a infants durant l'estiu. La idea principal és que els nens i nenes puguin gaudir de diferents modalitats esportives i provar altres disciplines més enllà de les més comunes. Així doncs, no només s’apropen al futbol sinó que també tenen l’oportunitat de familiaritzar-se amb el rugbi o l’hoquei, per posar alguns exemples.
Un dels objectius, tal com ens explica Aina Espona, responsable de campanya dels casals, és poder fer arribar el lleure a totes les generacions: “Hem detectat que hi havia una franja d’edat a la qual no estàvem arribant a través dels casals ordinaris i ens hem qüestionat perquè estava passant. Introduir l’esport ha estat una forma d’arribar a aquests infants i joves que se’ns estaven perdent pel camí”.
Els projectes no es centren en la tècnica esportiva sinó en els valors que es poden aprendre a través de la seva pràctica: el respecte, la paciència, la disciplina o la companyonia
A més, gràcies al sistema de beques que ofereix la Fundació i l’Ajuntament de Barcelona, es pot garantir que cap infant es quedi sense l'oportunitat de gaudir de l'esport per motius econòmics.
Per la seva banda, Cristina Toran, coordinadora de les colònies de la Fundació, explica que "la idea és oferir als nens i nenes l'oportunitat de conèixer esports diferents, com el waterpolo, el rugbi o l'hoquei, a través d'una experiència divertida i educativa". A més, en algunes cases de colònies, com la de Calafell, es treballen esports nàutics com la vela o el caiac, sempre des d'una perspectiva lúdica i inclusiva.
Una de les grans diferències amb altres campus esportius és que no es tracta de millorar un esport concret per competir, sinó de fomentar la curiositat i l'exploració. "Si un infant descobreix que li agrada molt un esport, llavors pot buscar on continuar practicant-lo", afegeix Toran.
A més, igual que en els casals esportius, la Fundació ofereix beques perquè infants de famílies amb menys recursos puguin participar en aquestes colònies.
Un model d'esport que defuig de la tecnificació
Els projectes esportius de la Fundació Pere Tarrés demostren que l'esport pot ser molt més que una activitat física: pot esdevenir una eina de transformació social, educació i inclusió. Tant el projecte "Tenis amb valors" com els casals i les colònies multiesportives comparteixen un mateix objectiu: que tots els infants, independentment de la seva situació, tinguin l'oportunitat de gaudir de l'esport i aprendre a través d'ell.
En un context en què l'activitat física juga un paper clau en el desenvolupament dels infants, iniciatives com aquestes són fonamentals per construir una societat més justa i inclusiva.
Afegeix un nou comentari