Àmbit de la notícia
Projectes

Consells per organitzar activitats de lleure segures i sostenibles aquest estiu

Entitat redactora
Fundació Pere Tarrés - Transversal
  • La Fundació Pere Tarrés ofereix activitats de lleure per a infància i joventut del 23 de juny a l'11 de setembre.
    Font: Fundació Pere Tarrés

La Fundació Pere Tarrés proposa un seguit de recomanacions i recursos a tenir en compte a l’hora de preparar les colònies, casals i propostes estivals d’enguany.

Ja fa olor d'estiu a la Fundació Pere Tarrés. L’entitat enllesteix l'oferta estival d’enguany i ho fa adaptant-la a la realitat sanitària i ambiental del moment.

Amb aquest propòsit, el MCECC (Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans) té en marxa la campanya ‘L’estiu segur que és nostre’ on s’ofereixen un seguit de materials i recursos d’interès per poder organitzar activitats d’estiu segures i adaptades a les mesures sanitàries i als protocols actuals.

El Xavier Nus, president del MCECC, explica que el ‘segur’ de la campanya, té un doble sentit: “D’una banda anticipa que aquest estiu farem activitats segures pels infants, tal com es va demostrar durant el curs i l’estiu passat on la incidència detectada així ho avala. D’altra banda, vol dir que després d’un curs incert amb activitats aturades presencialment durant un temps, aquest estiu els infants segur que podran ser els protagonistes de mil i una aventures des del 23 de juny que comencen les primeres activitats i fins a l’11 de setembre”.

La campanya posa a disposició d'esplais i entitats de lleure, les mesures higiènico-sanitàries vigents i el protocol que regula les activitats de lleure per a aquest estiu. En concret, ofereix les recomanacions específiques per a campaments i rutes, la declaració responsable per a famílies, recomanacions per als dormitoris, pla d’actuació davant d’un cas sospitós de coronavirus, una nota formativa sobre la graella de registre de comprovació de símptomes o com obtenir el títol de Responsable de Prevenció i Higiene a les activitats d’estiu, entre d'altres.

‘L’estiu segur que és nostre’ també proposa materials i recursos per preparar unes bones activitats d’estiu. Plantilles editables, checklists per comprovar que es té tot preparat o pautes per al bon ús de les cases de colònies o de les piscines, en són un exemple.

D’entre les recomanacions que ofereixen aquests documents, el Xavier Nus destaca alguns elements cabdals a tenir en compte: “que es funcioni en grups de convivència estables de màxim 30 en colònies i campaments i de 24 en casals, tot i que la recomanació es manté entre 10 i 14 infants; preveure la neteja de mans freqüentment i disposar de punts d’aigua amb sabó i de gel hidroalcohòlic, prioritzar espais exteriors, preveure arribades i sortides esglaonades i promoure activitats on no es faci necessari la proximitat i el contacte físic”.

Colònies amb consciència ecològica

Les colònies d’estiu també són una oportunitat única per a la infància i el jovent d’entrar en contacte amb la natura i els valors de la sostenibilitat. Tenint present aquesta premissa, la Fundació Pere Tarrés treballa amb programes educatius que incorporen criteris de sostenibilitat i de coneixement del medi i fan pedagogia sobre la necessitat de treballar plegats per lluitar contra el canvi climàtic.

Amb aquesta idea, la Fundació Pere Tarrés organitza les colònies de sempre, però amb compromís eco, unes activitats d’estiu que tenen en compte: 

  • Compromís d’eficiència energètica. Reduir el consum d’energia optimitzant els processos productius.
  • Compromís de conscienciació sobre el consum d’aigua. Reduir el consum d’aigua i el seu malbaratament.
  • Compromís de gestió de residus. Promoure una correcta gestió de residus i educar els usuaris i usuàries sobre la nostra petjada ecològica.
  • Compromís de medi natural. Potenciar les activitats pedagògiques de coneixement i respecte de l’entorn natural.
  • Compromís d’hàbits de consum. Incorporar una cuina més sostenible i de proximitat i sensibilitzar sobre la necessitat d’incorporar un canvi d’hàbits de consum que reverteixi les conseqüències del canvi climàtic.

Si esteu interessats o interessades a conèixer més sobre aquesta proposta ecològica de colònies d’estiu, podeu accedir al web i donar un cop d’ull als objectius i accions que es poden dur a terme per gaudir d’aquestes activitats a la vegada que es treballa per revertir el canvi climàtic.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari