De la comunitat local al món: com afavorir la internacionalització de les empreses d'economia social?
Comparteix
Des de l’any 2016, l'Agència per la Competitivitat de l'Empresa de la Generalitat de Catalunya (ACCIÓ) acompanya a empreses d'economia social en la seva internacionalització a través del servei d'Economia social internacional.
Actualment, existeixen 2,8 milions d'empreses d'economia social que representen un 10% de totes les empreses de la Unió Europea. Són dades que recull aquest 2023 la Comissió Europea. Des de Catalunya, ACCIÓ facilita la internacionalització de diverses organitzacions d'aquesta tipologia a través del seu servei d'Economia social internacional.
El servei, fruit d'un acord de col·laboració amb la Direcció General d'Economia Social, ofereix 120 hores d'assessorament gratuït per a cada empresa, i compta amb un total de 40 oficines exteriors de comerç i inversions en diferents països del món.
Les empreses d'economia social poden sol·licitar-lo anualment a través del portal web del servei d'Economia social internacional per desenvolupar projectes viables d'internacionalització. A més, s'ofereix suport a l'hora de trobar socis i sòcies potencials i d'identificar programes europeus que puguin adaptar-se a l'activitat de l'empresa.
La consultora sènior d’Economia social internacional a ACCIÓ, Paula Santarén Rodríguez, explica la recepció del servei per part de les empreses: "Està molt ben valorat des que el vam impulsar, ja que les ajuda a diversificar els seus ingressos i aprofitar oportunitats internacionals que abans no podrien haver considerat".
Experiències i casos d'èxit
Actualment, el servei ja ha ajudat un centenar d'empreses d'economia social a executar projectes d'internacionalització amb èxit. A més, s'han organitzat trobades a diferents països per fomentar la col·laboració i el treball en xarxa entre les empreses d'economia social i altres organismes internacionals.
Santarén destaca, entre els casos d'èxit, el de l'Associació Alba de Tàrrega, que compta amb l'obrador de galetes artesanes El Rosal, que és un lloc de treball inclusiu: "Ens centrem en històries que tenen valor i la d'El Rosal n'és una d'elles. Amb ells hem aconseguit obrir mercats a Europa i que el seu producte arribi més enllà".
Paula Santarén: "Ens centrem en històries que tenen valor".
El servei d'Economia social internacional també ha estat un suport per a fundacions com Fundesplai. La responsable de projectes europeus, Laura Calabuig, destaca la importància que està tenint per a la fundació un servei d'assessorament com aquest: "Ens està permetent explorar noves oportunitats en projectes europeus col·laboratius. La seva expertesa en aquest camp és molt valuosa i de gran ajuda".
@accio_cat explica el servei d'"Economia Social Internacional" d'internacionalització de cooperatives, fundacions i associacions. Si tens potencial internacional, necessites socis o cerques clients https://t.co/vQW4xUQqyv #TercerSectorInternacional #CatalunyaExterior pic.twitter.com/0HPFh1AI1K
— Taula Tercer Sector (@Taula3sector) September 26, 2022
En aquest sentit, ACCIÓ també ha participat en projectes europeus i format part d'Enterprise European Network (EEN), una xarxa europea d'agències que depèn directament de la Comissió Europea. "Formar-ne part és molt ric per a nosaltres perquè aprenem de pràctiques que duen a terme a diferents països del món, no només d'Europa. També ens permet posicionar-nos com un altaveu local i internacional, la qual cosa és molt important. La nostra voluntat és continuar aquest camí i facilitar, encara més, l'ajuda a les entitats", conclou Santarén.
Afegeix un nou comentari