Àmbit de la notícia
Projectes

Conviure per millorar l’autonomia de les persones amb diversitat funcional

Entitat redactora
Fundació Pere Tarrés - Transversal
Autor/a
Josep Carbonell
  • L'Eloi forma part del programa de Convivència de la UVic.

La UVic té en marxa un programa de voluntariat que pretén dotar les persones amb capacitats diverses de les habilitats necessàries per poder escollir, en un futur, on i amb qui volen viure.

Un dels grans reptes amb els quals es troba el jovent amb diversitat funcional és l’adquisició de l’autonomia necessària per poder escollir, en un futur, on i amb qui volen viure. Per tal d’ajudar a aquestes persones a dotar-se d’aquestes habilitats, la Universitat de Vic (Uvic), amb la col·laboració de la Fundació la Caixa, té en marxa el programa UVic Convivència.

La iniciativa, adreçada a persones amb diversitat funcional, té com a objectiu ajudar-los a adquirir hàbits de la llar i a responsabilitzar-se de les seves decisions perquè un dia puguin decidir, amb total llibertat, on i amb qui volen viure. Així mateix, el programa pretén millorar el desenvolupament de les habilitats socials, la millora de l’autoestima i la qualitat de vida d’aquestes persones.

La implicació de l’alumnat universitari, peça clau de l’engranatge

El programa té una durada d’un curs escolar i és possible gràcies a la força del voluntariat universitari. L’equip de persones que dona suport a la persona amb diversitat funcional són els mateixos estudiants amb qui conviuran, però també alumnat voluntari de graus vinculats a les àrees de les Ciències de la Salut i de l’Educació de la UVic.

Sota la tutela de persones expertes del Servei d’Atenció a l’Estudiant amb Diversitat Funcional de la UVic-UCC (SAEDIF), l’estudiant voluntari gaudeix d’una experiència enriquidora que li permet conèixer, comprendre i respectar persones amb capacitats diverses a la vegada que ajuda a la integració, el respecte i l’acceptació de la persona amb diversitat funcional a la societat.

Convivència enriquidora

El Roger Artigas és estudiant de la UVic i un dels joves que participa del programa de convivència de la universitat. Conviu amb l’Eloi, una persona amb síndrome de Down.

El Roger és el primer any que fa de voluntari: “vaig decidir implicar-me perquè fa un parell d'anys vaig ser el veí de l'Eloi i allà ens vam conèixer. Aquest any em va explicar que faltava gent per dur a terme el programa i vaig decidir apuntar-m’hi”.

El voluntariat consisteix a acompanyar l’Eloi a fer la compra de la setmana vigilant les dates de caducitat i que no compri més del compte, acompanyar en el procés de selecció dels aliments, tenir cura d'aquests per tal que no es facin malbé i ajudar en l'ordre dels armaris i a què estiguin nets i polits. 

D’altra banda, el Roger explica que també se l’acompanya “en el procés d'elaboració d'un àpat per tal que conegui noves receptes i millori la seva autonomia en receptes de cuina variades i saludables”. A més, el Roger i l’Eloi també troben moments per “sortir a prendre alguna cosa plegats” i trencar amb les activitats rutinàries.

Trencant estereotips

L’estudiant de la UVic assegura que “aportar el meu gra de sorra amb tasques que realment no són complicades per a mi i poden millorar aspectes de la vida de l’Eloi, m’ha ajudat a adquirir habilitats i competències i a conèixer una realitat que està plena d’estereotips i estigmes

A més, com a futur educador que serà, el Roger creu que “no està malament descobrir àmbits en els quals pots tenir l’oportunitat de treballar-hi”.

Però de totes les experiències viscudes, el Roger té clar que el millor moment és quan “perceps que l’Eloi ha millorat molt en aspectes que s’havia proposat” i que per tant, el treball que fan plegats obté els seus fruits.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari