El Senegal construeix oportunitats locals perquè migrar sigui una decisió més lliure

Ravalnet
Autor/a: 
Carla Fajardo Martín
Una de les persones referents fent una xerrada a un grup comunitari. Font: ProActiva Open Arms
Un home fa una intervenció en un grup comunitari del Senegal. Font: ProActiva Open Arms.

El Senegal construeix oportunitats locals perquè migrar sigui una decisió més lliure

Autor/a: 
Carla Fajardo Martín
Ravalnet

Resum: 

Proactiva Open Arms va iniciar el projecte Origen perquè moltes persones rescatades al mar expressaven que si haguessin tingut més informació no haurien emprès el viatge.

El Senegal és el segón país més dinàmic de la regió més pobre del món. La majoria de la població, amb carències en les necessitats bàsiques com l'educació o la sanitat i una mitjana d'edat de 19 anys, es dedica a l'agricultura i la pesca, sectors amenaçats per l'explotació del nord global. La falta d'oportunitats laborals i educatives, i l'imaginari de prosperitat d'Europa, han empès gairebé 77.000 persones a migrar a Espanya, de les quals més de 12.000 són a Barcelona.

Aquestes són les persones que han arribat. Una de cada 18 persones mores ofegades durant el trajecte i el 90% pateixen violència sexual, física o psicològica. El projecte pilot Origen de l'ONG ProActiva Open Arms té com a eix principal informar la població local sobre els riscos de la migració perquè la decisió sigui més lliure i informada.

"Si hagués sabut això no hauria emprès el viatge". Les hores que passaven les persones voluntàries de l'organització amb les persones rescatades a alta mar van fer evident la falta d'informació sobre les rutes migratòries irregulars i la falta d'oportunitats a Europa. És per això que van voler desconstruir l'imaginari europeu que es genera quan vius en una situació econòmica complicada i sense accés a l'educació.

La diàspora és una arma de doble tall en aquest sentit: o les persones que marxen intenten tranquil·litzar la família i no expliquen les dificultats, o ho expliquen però són tractades amb desconfiança. I la cultura visual agreuja aquest imaginari: "Pengen la foto amb la Torre Eiffel i creiem que una imatge val més que mil paraules", lamenta Carmen Torres, que viu al Senegal coordinant el projecte des de fa tres anys.

Ella fa un paral·lelisme que ens és proper: "Quan la migració espanyola dels anys 50 i 60 arribava a Suïssa no tot era tan bonic com esperaven. Era caríssim i trobaven a faltar la família".

Torres informa dels riscos, que poden generar molta frustració a les famílies, i intenta desmentir notícies falses que la població es creu perquè no coneix la realitat europea, com ara que "el Mediterrani és un riu" fàcil de travessar o que "les morts per la pandèmia del covid han deixat vacants llocs de treball a Europa". Però no es tracta de convéncer ningú perquè no marxi, afirma amb contundència: "Defensem el dret a la migració, és un dret humà, fonamental i natural. Les persones migren, hi ha éssers humans a tot arreu, els ocells migren, les balenes migren".

A l'altra banda del mirall, l'objectiu d'Origen és també reforçar l'imaginari senegalès. Per això, selecciona persones de la comunitat amb diferents perfils a través d'associacions de diverses localitats i els ofereixen una formació transversal en temàtiques com migracions i drets humans, educació humanitària, internet i xarxes socials o gènere. Aquestes persones anomenades capitans de la informació fan xerrades a la comunitat.

Aquesta tasca ha encaixat força amb una tradició associativa de la societat, sobretot entre les dones que organitzen reunions anomenades 'tontines' en què recullen diners per a les persones del grup que més els necessiten.

Els grups comunitaris han agraït explícitament el projecte quan no registraven migracions dels seus membres. El projecte és útil a llarg termini, considera Torres, i ho han pogut veure quan la comunitat ha demanat a les associacions locals que es reactivessin aquestes xerrades per l'increment de sortides.

Emprenedoria km 0

Però més enllà de la informació, també formen la comunitat en eines digitals amb centres de coneixement informàtic amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), i acompanyen projectes d'emprenedoria pels quals actualment busquen finançament. Un forn, una bugaderia o un centre d'atenció primària especialitzat en violència de gènere són algunes de les iniciatives que han sortit de la població local. "Les oportunitats són les mateixes aquí o allà perquè se les ha de crear un mateix", afirma Torres.

"Què passaria si la mateixa quantitat que inverteix la família en un viatge, amb el risc d'explotació i mort que comporta, s'invertís en muntar un petit negoci al Senegal?" És el que intenten transmetre a la població perquè consideren que les persones que volen emprendre el viatge són persones emprenedores. "El seu referent és el veí perquè el fill gran se'n va anar a Europa i tenen una casa que no se'ls inunda en èpoques de pluja" i Origen ha aconseguit mostrar que hi ha persones que també "tenen la casa gran sense marxar perquè s'ho han currat".

Tot i l'impacte que té el projecte, Torres té clar que no caldria si hi hagués una solució real: l'existència de vies regulars per a la migració. I és que tancar les fronteres només alimenta l'imaginari i la curiositat humana, a més de consolidar les màfies. "Si tinguessin un visat podrien anar a Europa i tornar. La gent vol anar a formar-se, vol viatjar per aprendre, com tothom, però no tenen aquesta possibilitat".

Afegeix un comentari nou