Pablo Zimmermann: “Espanya és el segon país amb més abandonament escolar de la UE”

Suport Tercer Sector – Fundesplai
Autor/a: 
Júlia Hinojo
Pablo Zimmermann, responsable del projecte Couch Font: Fundació Èxit
Pablo Zimmermann, responsable del projecte Couch Font: Fundació Èxit
El projecte Couch ja s'ha implantat a 10 ciutats de l'Estat espanyol Font: Fundació Èxit
El projecte Couch ja s'ha implantat a 10 ciutats de l'Estat espanyol Font: Fundació Èxit
La Fundació Èxit va néixer fa 17 anys  Font: Fundació Èxit
La Fundació Èxit va néixer fa 17 anys Font: Fundació Èxit

Pablo Zimmermann: “Espanya és el segon país amb més abandonament escolar de la UE”

Autor/a: 
Júlia Hinojo
Suport Tercer Sector – Fundesplai

Resum: 

Pablo Zimmermann és el responsable del projecte Coach de la Fundació Èxit, que fomenta el voluntariat corporatiu per millorar l'ocupabilitat i educació del jovent.

La Fundació Èxit treballa des de fa 17 anys amb una missió clara: la inserció sociolaboral de joves en risc d’exclusió. D’entre les iniciatives que impulsen, el projecte Coach pretén millorar l’ocupabilitat del jovent i alhora implicar empreses socialment responsables a través del voluntariat corporatiu.

En parlem amb Pablo Zimmerman, responsable del projecte Coach, que ja té presència a 10 ciutats de l’Estat espanyol, dues de les quals –Granada i Cadis– des del curs 2017/2018.

Quines necessitats cobreix el projecte Coach?

El projecte Coach va néixer el 2008 i ja portem celebrades 66 edicions en diferents províncies. És una iniciativa de voluntariat corporatiu que pretén millorar l’ocupabilitat del jovent i lluitar contra el fracàs escolar.

Espanya té el trist títol de duplicar la mitjana de la Taxa d’Abandonament Escolar Prematur a la Unió Europa. És el segon país amb la taxa més alta, només superada per Malta.

El programa està dirigit a empreses socialment responsables que vulguin involucrar el seu personal a una acció solidària concreta durant un temps limitat i amb uns resultats assegurats.

Com ha evolucionat el programa des del seu naixement fins ara?

És un projecte viu que s’enriqueix pel treball en xarxa i el valor afegit que s’aporta a través de la participació de tots els actors –entitats educatives, tutors/es, empreses, persones voluntàries i, per suposat, joves.

Sempre que iniciem una edició intentem millorar l’anterior, tant en qualitat com en resultats. Per a nosaltres és fonamental mesurar l’impacte de l’acció i veure com es compleixen els objectius i les expectatives. Això és el que dona tot el sentit al projecte.

Així, el 81% dels i les joves participants aprova el curs, el 92% pensa a continuar la seva formació, el 89% millora la seva autoestima i el 88% coneix com funciona una empresa per dins. Pel que fa a les persones voluntàries, el 99% valora positivament la participació de l’empresa i un 95% valora de forma excel·lent l’experiència.

Quants joves hi participen i com s’escullen?

A dia d’avui, han participat més de 2.200 joves en ciutats com Madrid, Barcelona, Lleida, Sevilla, València, Alacant, Palma de Mallorca i Saragossa. Es presenten voluntàriament al projecte, després la seva entitat educativa fa una primera selecció, que ens presenta a la fundació el tutor/a responsable.

Llavors fem una segona selecció, sempre treballant amb els tutors/es. És important que el jovent entengui l’objectiu del projecte i que s’adonin que estan davant una gran oportunitat per millorar el seu present i futur.

Quin perfil tenen les persones que opten pel voluntariat corporatiu? Quantes hores s’hi ha de dedicar i què és el que han de fer?

Primer busquem empreses amb ànima. Una ànima que la formen els seus treballadors/es. Busquem persones voluntàries felices i que siguin transmissores d’aquesta ànima.

Necessitem persones motivades per la seva feina i el seu sector, amb capacitat comunicativa, un gran coneixement de l’empresa i els diversos departaments i un nivell de responsabilitat suficient per poder-se moure pels diferents equips de l’organització i que siguin capaços d’involucrar els seus companys i companyes.

També busquem una cosa fonamental: han de saber gestionar la seva agenda, ja que durant l’edició, cada persona voluntària dedica 25 hores de voluntariat, repartides en dos mesos.

Quantes empreses s’han incorporat aquest últim curs al programa?

Fins avui, hi ha participat 115 empreses a nivell nacional. Em seria complicat nomenar-les totes, però algunes de les que s’han incorporat aquest últim curs són Orange, Seat, Decathlon, Axa o Fira de Barcelona.

Les persones voluntàries han de passar un curs abans de començar a treballar amb el jovent. Què és el que aprenen en les sessions formatives?

Totes les persones voluntàries que hi participen reben a l’inici de cada edició una formació presencial amb eines de ‘coach’. Són habilitats que els són molt útils per treballar amb el jovent durant el projecte, i posteriorment per al seu dia a dia, tant professional com personal.

És un valor que s’enduran per sempre. En aquesta formació tractem temes com l’escolta profunda, preguntes poderoses, valors i creences, elaboració d’un pla d’acció...

Afegeix un comentari nou