Plans de millora de la gestió a les entitats: quin és el seu impacte?
Comparteix
Establir plans de millora i mesurar el seu impacte de forma objectiva. Aquest era l’objectiu del projecte “Plans de millora per a la gestió" que Suport Associatiu va dur a terme durant l’any 2013.
Plans de millora en temps de crisi
L'any 2013, Suport Associatiu va engegar el projecte "Plans de millora per a la gestió eficient dels recursos" en el marc del Programa d’ajuts a Projectes Innovadors i Experimentals, subvencionat pel SOC i el Fons Social Europeu.
El projecte va néixer amb la voluntat d’oferir a les entitats assessorament i eines per enfortir-les i ajudar-les a assegurar la seva viabilitat.
Per això, d’entre una vuitantena de sol·licituds inicials, es van seleccionar 25 entitats a les quals es va ajudar a establir plans de millora que els permetessin:
- Gestionar més eficientment els seus recursos.
- Incrementar l’impacte de les seves accions.
- Adaptar-se a les noves necessitats socials.
A més, el projecte es va orientar de manera que es pogués:
- Establir una metodologia comuna per al disseny, implementació i avaluació de plans de millora a entitats no lucratives.
- Establir una sistemàtica que permetés mesurar de forma quantitativa l’efecte dels plans de millora en l’evolució de la gestió de l’entitat.
Per tot plegat, es va dissenyar una metodologia que incloïa 6 fases:
Diagnosticar, millorar, avaluar...
La primera fase de diagnòstic tenia com a eix central un ampli qüestionari sobre gestió transversal al qual van respondre el conjunt de totes les entitats sol·licitants.
El qüestionari, allotjat en l’eina d’autodiagnòstic de la gestió de Suport Associatiu, és gratuït i de lliure accés. En el marc del projecte, va permetre a cada entitat:
- Mesurar el seu estat en cadascuna de les àrees de gestió i extreure’n un informe.
- Detectar els seus punts febles i possibles recorreguts de millora.
- Comparar els seus resultats amb el conjunt de les estadístiques globals de les entitats que han donar resposta al qüestionari.
Després d’aquesta fase, es van seleccionar les 25 entitats que podrien continuar el projecte i, per tant, concretar, dissenyar i planificar un pla de millora amb el suport d’un assessor expert.
En la darrera fase, un cop implementat el pla de millora, les entitats van repetir el qüestionari d’autodiagnòstic de la gestió a fi de:
- Mesurar l’impacte directe del pla de millora en l’àrea treballada.
- Mesurar l’impacte que indirectament hagués pogut tenir el pla de millora en altres àrees de gestió.
- Validar l’eficàcia de la metodologia emprada.
Mesura de l’impacte
A banda de mesurar l’evolució de cadascuna de les entitats de forma individual, Suport Associatiu va voler també avaluar l’impacte en conjunt de tot el projecte i de la metodologia emprada.
Per fer-ho, a més de mesurar l’evolució de les 25 entitats seleccionades, es va demanar a una quinzena de les no seleccionades que realitzessin també els dos autodiagnòstics de la gestió, actuant així con a grup de control.
D’aquesta forma es va voler:
- Mesurar quina evolució tenen les entitats de forma espontània, sense la implementació d’un pla de millora.
- Comparar l’evolució de les entitats que estableixen un pla de millora amb l’evolució de les entitats del grup de control.
Algunes de les principals conclusions que es van extreure van ser:
- En l’autodiagnòstic previ als plans de millora, es va detectar que les àrees que presentaven, en conjunt, un estat més deficient eren les d’Estratègia i Impacte de l’entitat. En canvi, les àrees amb millors resultats de partida eren les àrees jurídica i d’infraestructures.
- Les 25 entitats seleccionades van experimentar millores en la seva gestió que podem situar al voltant del 8%. Aquest nivell de millora no es va produir en les entitats del grup de control.
- Les millores detectades es van produir en totes les àrees de gestió però, en particular i de forma més notable, en l’àrea en la qual s’havia realitzat el pla de millora, podent situar aquesta millora en l’àrea concreta al voltant del 15%.
- Les àrees en les quals s’han generat uns avenços comparativament més elevats han estat justament aquelles que partien de resultats més modestos en el primer diagnòstic, és a dir, les àrees d’Estratègia i Impacte de l’entitat.
El projecte va estar subvencionat pel SOC i el Fons Social Europeu, d’acord amb el Programa d’ajuts a Projectes Innovadors i Experimentals, regulat per l’Ordre EMO 313/2012.
Afegeix un nou comentari