Reciclatge de lectures

Coordinadora d'ONG Solidàries
Autor/a: 
Sònia Cervià
Espai de Connexió Papyrus a Celrà Font: Connexió Papyrus
Espai de Connexió Papyrus a Celrà Font: Connexió Papyrus

Reciclatge de lectures

Autor/a: 
Sònia Cervià
Coordinadora d'ONG Solidàries

Resum: 

L'any 2008, dues bibliotecàries i un bibliotecari posaven en marxa Connexió Papyrus, una entitat sociocultural sense ànim de lucre que ha donat nova vida a més de 130.000 llibres en desús.

Les enciclopèdies, els llibres de text, les revistes, material audiovisual i tots els llibres que no estan en bon estat no són benvinguts a Papyrus. Tot i així, el volum de llibres acumulat a l'espai de la Casa de Cultura de Girona durant l'any i mig de parada pandèmica, supera de llarg la capacitat que té l'entitat de redistribuir-los i tornar-los a posar en circulació.

I és que en els pisos cada cop més petits, l'acumulació de llibres pot convertir-se en un problema. Aquest és el punt de partida de Connexió Papyrus quan l’any 2008 tres bibliotecaris amants dels llibres van idear un projecte que recollís exemplars usats per redistribuir-los a un preu simbòlic, amb la idea d'allargar la vida útil dels llibres, fomentar la lectura i donar suport a projectes socials que tinguin el llibre com a protagonista.

La llibreria-biblioteca Connexió Papyrus està situada dins una de les naus de l’antiga fàbrica Pagans, a Celrà. A més del dipòsit de la Casa de Cultura, a Celrà també s’hi recullen donacions de particulars que després es venen a baix cost "perquè si no pagues per una cosa, sembla que no tingui valor", explica Jordi Artigal, un dels impulsors del projecte. Però el fet de rebre molts més llibres dels que acaben sortint els ha dut a buscar nous companys de viatge amb qui crear sinergies i ampliar els públics lectors.

La donació de llibres durant el confinament, a més, no ha parat de créixer i el col·lectiu Papyrus, format en l'actualitat per més d’una quinzena de persones, no dona l’abast classificant novel·les, poemaris, guies de viatge, còmics, llibres de cuina, contes i d’altres volums dipositats en caixes per a ser salvats de la deixalleria.

Un cop reoberts els cinc punts d’alliberament de llibres que Connexió Papyrus té a Girona en espais com l’Estació d’autobusos o les biblioteques de Ciències i de Lletres de la UdG, s'ha pogut tornar a nodrir els 'Rius de Llibres', o punts d'alliberament de llibres, amb exemplars usats.

A més de buscar noves vies per donar-los sortida, des de Papyrus es veu important treballar per dignificar els punts d’alliberament, fent una bona selecció del que s’hi deixa "perquè no acabin sent contraproduents amb l’objectiu principal: el foment de la lectura.", diu Artigal. Fora de Girona ciutat, Papyrus ja compta amb un bon nombre de punts de distribució distribuïts per tota la demarcació.

Però el projecte Papyrus encara va més enllà i també ha aconseguit promoure espais com el Guimerà 76, al cor del Salt més popular i vulnerable (Salt està entre els 7 municipis que presenten una renda per habitant un 30% inferior a la mitjana catalana), una llibreria ben assortida de llibres i contes juvenils i infantils, que es poden adquirir per 20 o 50 cèntims.

I és que Connexió Papyrus té una vessant clarament social. Com que el local de Celrà és una cessió de l’Ajuntament i els llibres que s’hi poden comprar són fruit de donacions, el cost és zero i tots els ingressos que els arriben de la venda de llibres, es poden destinar a causes socials com ja han fet amb el muntatge de biblioteques a camps de refugiats a Grècia o amb l’enviament de 4.000 exemplars al punt de lectura de Montería, a Colòmbia.

Com que el volum de llibres que reben és altíssim, el projecte celranenc ofereix a totes aquelles entitats socials que vulguin obrir un espai lector, un punt d’alliberament de llibres, o qualsevol iniciativa encaminada a fomentar la lectura, una quota anual de 24 euros per la qual rebran a canvi, els llibres que necessitin del fons Papyrus. També s’ofereix la possibilitat de buscar finançament per a algun projecte lector que es vulgui dur a la pràctica des de les entitats (connexiopapyrus@gmail.com).

Ara per ara, Connexió Papyrus passa per un moment dolç. "Estem forts, ja no som només un lloc de distribució de llibres sinó que som capaces de tirar endavant iniciatives de lectura com tallers d’escriptura creativa, clubs de lectura, formació de mestres en biblioteconomia..." diu amb un punt d’orgull, el bibliotecari.

Per sort, al territori gironí hi ha d’altres iniciatives com la Taberna Librària, a Figueres, el Vaixell de Paper. Mar de Llibres, a Torroella de Montgrí, o la Guimerà 76 a Salt, que són projectes germans de Papyrus en el seu amor pels llibres i les lectures reciclades.

Afegeix un comentari nou