Recordar per a projectar: passat i present del portal ‘Projectes’

Fundació Pere Tarrés - Transversal
Autor/a: 
Maria Bombardó Soro
Es tracta d’una secció que posa llum a les diferents qüestions que preocupen a les entitats pel que fa a una de les seves principals activitats i motors, els projectes.  Font: Pexels
Es tracta d’una secció que posa llum a les diferents qüestions que preocupen a les entitats pel que fa a una de les seves principals activitats i motors, els projectes. Font: Pexels

Recordar per a projectar: passat i present del portal ‘Projectes’

Autor/a: 
Maria Bombardó Soro
Fundació Pere Tarrés - Transversal

Resum: 

Un redactor i una redactora que van gestionar el portal de projectes del 2009 al 2017 expliquen la importància de la secció per a les entitats.

Des dels inicis de Xarxanet, el portal de projectes ha estat gestionat per la Fundació Pere Tarrés. En aquest període, aquesta secció s’ha anat configurant com un espai on les entitats podien acudir per a trobar suport en els seus processos de disseny de projectes. És per això que el portal s’ha anat construint segons les necessitats d’aquestes entitats, evolucionant amb els temps.

Es tracta d’una secció versàtil i diversa, i és que ha de ser així perquè els projectes són un element clau per al funcionament del món associatiu.

Així ho defensa Marina Aguilar, implicada a Xarxanet des del 2005 i redactora del portal de projectes del 2011 al 2017, que comenta que aquesta secció és molt important per al sector “perquè toca tots els elements que fan possible la sostenibilitat de l’organització, com l’ampliació de la seva base, la captació de fons, la transparència i la rendició de comptes...”

D’aquí que estigui sobretot dedicada a oferir recursos, que poden ser des de guies pas a pas fins a exemples de bones pràctiques. És així com, segons Marc Cadafalch, que va redactar a la secció el 2009, el portal de projectes va esdevenir “un espai de referència”.

Molt lligat al seu context

‘Projectes’ és un portal altament consultiu. El seu objectiu és bàsicament assessorar les entitats en el disseny de projectes i iniciatives. És per això que la inspiració principal per als temes que els redactors i redactores han tractat i tracten avui en dia són les necessitats de les organitzacions i associacions. Això vol dir que dins el gran abast de temàtiques que poden caure sota el paraigua dels ‘projectes’, la manera principal d’acotar els continguts era escoltar les entitats: “Com que el portal toca moltes temàtiques em permetia parlar de coses molt diferents, però sempre tenia present quines eren les consultes que estaven arribant al servei d’assessorament”, explica Marina Aguilar.

És per això que també s’ha tingut sempre molt en compte la realitat del moment. Marc Cadafalch explica que el seu criteri principal per a escollir les temàtiques dels recursos era l’actualitat, inspirant-se en temes d’agenda o noves normatives, i sempre s’assegurava de mantenir el dia tots aquells continguts que podrien haver quedat antiquats o desfasats. De manera semblant, Marina Guilar esmenta que en el període que va gestionar el portal els temes estrella eren “els camps de treball que organitzaven les entitats a l’estiu i les activitats que es feien arreu de Catalunya per la Marató de TV3 al Nadal”.

Així, si bé, com esmenta Marc Cadafalch, “es tracta d’un portal molt tècnic on es feia referència sobretot a la gestió i no s’entrava en el contingut dels programes” sí que és cert que l’actualitat s’ha vist sempre reflectida en el portal, en tant que aquest muta amb les necessitats de les entitats. I això vol dir que hi ha una certa evolució, però també constància, com diu Marina Aguilar: “Els dos temes que més es tocaven en la meva època són dos que segueixen sent reptes del sector avui en dia: com arribar al màxim de persones i com aconseguir que la gent s’impliqui a l’entitat, ja sigui amb temps o amb diners”.

Canvia el món, canvia el món associatiu, canvia Xarxanet

Com ja s’ha assenyalat, el portal de projectes, i en general tot Xarxanet, ha de fonamentar-se en la flexibilitat. Una web dedicada a donar suport al món associatiu, i especialment una secció com la protagonista d’aquest breu reportatge, ha de saber adaptar-se als nous temps i als petits passos endavant que va fent la ciutadania.

Així, per exemple, avui en dia, més de la meitat dels continguts de nova elaboració del portal de projectes esmenta o directament gira al voltant d’eines sorgides de la digitalització. Tanmateix, a les eres de la Marina Aguilar i el Marc Cadafalch, aquestes qüestions no tenien la suficient importància per a ser protagonistes de cap contingut sobre projectes, i es limitaven al portal d’informàtic.

De manera semblant, les temàtiques d’igualtat i gènere que avui estan a l’ordre del dia, en els inicis de Xarxanet no ocupaven un espai protagonista, com tampoc ho feien en la societat. Però Marina Aguilar recorda un dels primers continguts sobre aquesta temàtica que es va tractar a la web: “Un dels primers continguts que va tractar sobre com incorporar la perspectiva de gènere a les entitats va ser un recurs de coneixement del portal de formació elaborat per la Jèssica Camins”. No hi ha traces als primers temps del portal de projectes, doncs. El que sí defensa Marina Aguilar és que “a l’hora de redactar els continguts sempre es tenia present un llenguatge no sexista i inclusiu”.

Afegeix un comentari nou