Rosa Mari Martín: “Per donar respostes efectives necessitem la implicació de tota la xarxa associativa”

F Pere Tarrés
Autor/a: 
Joan Rosinach
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Rosa Mari Martín: “Per donar respostes efectives necessitem la implicació de tota la xarxa associativa”

Autor/a: 
Joan Rosinach
F Pere Tarrés

Resum: 

Akwaba en baule significa ‘benvingut’. “És la manera d’acollir a totes les persones que fan possible la nostra fundació”, indica la seva responsable. Sens dubte, una bona forma d’obrir les portes a qui ho necessita.

Quina és la raó de ser de la Fundació Akwaba...?

Ajudar a les persones a sortir de les situacions de pobresa i vulnerabilitat apostant per la capacitació com a eina de transformació social, per l’educació en valors i per la igualtat d’oportunitat. Els nostres projectes estan encaminats a promoure la participació i la coresponsabilitat per generar una societat més justa i sense discriminació.

Com va néixer Akwaba i amb quina finalitat...?

La Fundació Akwaba va néixer l’any 1992 i es creà a partir de les inquietuds d’un grup de joves amb ganes de millorar les condicions de vida de les persones del sud i de la gent del nostre entorn.

En concret, quins són els vostres principals àmbits d’actuació...?

Els nostres àmbits d’actuacion són l’acollida, la inclusió sociolaboral, la formació i la sensibilització. Des de l’àrea d'Acollida i Formació treballem per la capacitació i l’adquisició d’eines que fomentin la participació activa en el seu entorn, barri o ciutat per mitjà de diversos actes i activitats. Pel que fa a l’àrea de Sensibilització, aquesta es vehicula a través de campanyes socioeducatives, a través d’accions específiques en centres educatius i en l’espai públic. Finalment, tenim el Punt Òmnia, un espai de socialització, participació i inclusió social, on a través de les TIC afavorim la promoció individual i la cohesió social.

Actualment, dins de l’àrea de Sensibilització esteu duen a terme una campanya per formar persones critiques amb actituds racistes i sexistes...

Exacte! La campanya es titula “Ni uniformes ni etiquetes: per una escola i un món intercultural i amb equitat de gènere” i té per objectiu formar infants i jovent crítics capaços d’identificar les discriminacions i desigualtats de gènere i d’interculturalitat, i que generin propostes de transformació en el centre educatiu i l’entorn local i global.

Així doncs, a quins col·lectius de persones es dirigeix Akwaba...?

Principalment a persones migrades en situació de vulnerabilitat i altres col·lectius, com poden ser la gent gran, persones soles amb fills i filles al seu càrrec o aturats de llarga durada. Per a nosaltres és important descobrir-los expectatives, crear possibilitats i donar-los recursos.

I en quina part del territori interveniu amb major presència...?

Majoritàriament els nostres projectes els realitzem a la ciutat de l’Hospitalet de Llobregat, concretament als barris de Collblanc - La Torrassa. També tenim presència a Barcelona i Tarragona on desenvolupem les campanyes socioeducatives.

Compteu amb persones voluntàries per a tirar endavant els projectes de la Fundació Akwaba...?

I tant! Són una part molt important del nostre equip. Recolzen i donen suport a les activitats, col·laboren juntament amb l’equip tècnic i participen activament de la vida de l’entitat.

Com es poden posar en contacte amb vosaltres...?

Si algú vol col·laborar amb nosaltres ho pot fer posant-se en contacte a través de la web o trucant al 934407696.

Per acabar, imagino que esteu en contacte amb altres entitats per a desenvolupar la vostra tasca...?

Sí. Treballem conjuntament amb les entitats de la nostra ciutat, participem en espais de reflexió, plataformes i xarxes d’inclusió sociolaboral. Per poder atendre correctament, donar respostes efectives i de manera integral necessitem de la participació, la coordinació i la implicació de tota la xarxa associativa.

Afegeix un comentari nou