11 editors de foto gratuïts

F Pere Tarrés
Autor/a: 
Maria Bombardó Soro
Paint, Pixlr, Ribbet o GIMP són alguns dels editors gratuïts disponibles.  Font: Pixabay
Paint, Pixlr, Ribbet o GIMP són alguns dels editors gratuïts disponibles. Font: Pixabay

11 editors de foto gratuïts

F Pere Tarrés
Resum: 

La majoria de comunicacions de les entitats van acompanyades per imatges que les il·lustren. La qualitat d’aquestes pot augmentar molt amb quatre retocs, i hi ha editors gratuïts molt complets que es poden utilitzar per a això.

Aquest és un món d’imatges, on totes les comunicacions estan pràcticament construïdes sobre fotografies de diferents menes. Està comprovat que l’atenció avui en dia és dispersa i inestable, i només els missatges acompanyats o formats per imatges poden arribar a gravar-se a les memòries dels i les seves espectadores.

Davant una situació com l’actual, tota organització que vulgui sobreviure haurà de fer continguts digitals i aquests hauran d’anar acompanyats d’imatges. I aquí la qualitat de les fotografies té també un paper primordial, i la majoria de les vegades aquestes són preses de forma precipitada i sense el coneixement per a tenir en compte qüestions com la llum, el soroll o les tonalitats.

La forma de solucionar això és editar les imatges un cop s’han pres per a poder aprofitar-les, però moltes de les plataformes amb aquestes prestacions són de pagament i necessiten un coneixement per a ser utilitzades que les entitats poden no tenir. Per això, a continuació es recullen algunes eines d’edició d’imatges gratuïtes, la majoria d’elles molt intuïtives.

La informació per a aquest recurs ha estat extreta de l’article ‘Los 20 mejores programas gratis para editar imágenes o fotografías’, del mitjà Educación 3.0.

Els bàsics: Paint i les seves versions

Els primers programes a contemplar són aquells més bàsics, que ofereixen eines senzilles com les de retallar, anivellar o fer el balanç de blancs. Això ho ofereix Microsoft Paint, que ve instal·lat amb qualsevol ordinador Windows. És especialment senzilla, que és un avantatge però limita molt les seves possibilitats. Hi ha també la versió Fresh Paint, per a ordinadors amb el Windows 8 o superior, amb més funcionalitats.

Pinta és una alternativa d’open source o codi obert a Paint. Està disponible per a Linux, Mac OS X i Windows, i ofereix edicions senzilles, retalls i altres efectes i ajustos, també molt bàsics però d’ús intuïtiu.

També hi ha Paint.NET, que tècnicament és una evolució del Paint original però aliè a ell. Ofereix l’edició per capes, i també les transparències, i hi ha diversitat de plugins que es poden instal·lar segons les necessitats que es tinguin per a ampliar les seves funcionalitats. Cal apuntar que només està disponible per a Windows.

En línia: Pixlr i iPiccy

És possible que per una qüestió d’espai o conveniència una entitat prefereixi fer servir serveis en línia, amb la capacitat de desar els dissenys al núvol. Una opció aquí és Pixlr, que tot i ser bastant senzill, compta amb eines específiques per a fer imatges per a les xarxes socials, web i impressió, així com una biblioteca bastant ampla d’imatges i gran diversitat de plantilles.

iPiccy no disposa de totes les prestacions per a xarxes socials que té la plataforma anterior, però ofereix un llarguíssim reguitzell d’eines d’edició com el retall, l’exposició, la vibració o la saturació; així com una enorme varietat d’efectes, tant de personalització (suavització, sèpia...), com de to vintage, artístic o de color.

També té prestacions per a retocar les persones que surtin a la foto, així com opcions d’edició del fons i aplicació de text, marcs i textures. A més, a la mateixa plataforma es poden crear mosaics i dibuixos.

Apps ràpides: Fotor, Snapseed i Ribbet

Una de les formes més còmodes d’editar fotografies per a les xarxes socials és utilitzar editors d’aplicatiu mòbil, atès el fet que aquestes plataformes solen gestionar-se des d’aquests dispositius. Fotor, per exemple, és un editor en línia que té la versió per a app. És un programa que va ser qualificat per la BBC com el millor editor després de Photoshop.

Les seves prestacions són molt completes, i no per això complexes: amb un únic clic es poden fer varietat d’arranjaments. Inclou eines com l’esborrador de fons o efectes d’estils visuals.

Amb una interfície semblant a la d’Instagram, Snapseed és una altra aplicació per mòbil amb grandíssimes capacitats. A més, la seva mecànica és molt senzilla: és suficient amb fer lliscar el dit per a escollir el nivell d’edició de cadascuna de les nombroses eines. A més, l’arxiu pot ser compartit des de la mateixa aplicació.

Ribbet és una altra aplicació que permet donar un acabat professional des del mòbil a les fotografies. Com amb Snapseed, aquesta plataforma ofereix eines d’edició lliscants, i, a més, permet desar les creacions a la mateixa app.

De nivell mitjà o avançat: GIMP i Photo Pos Pro

Per acabar aquest llistat, s’esmenten dos programes gratuïts de nivell avançat, amb pràcticament les mateixes prestacions que les plataformes de pagament. Les seves mecàniques són més aviat complicades, però seguint un tutorial es pot aprendre perfectament a utilitzar les seves eines. És cert, però, que per a treure el màxim rendiment a aquesta aplicació és recomanable comptar amb coneixements professionals d’edició.

Photo Pos Pro és molt completa, i encara disposa de plugins que poden incorporar noves funcionalitats. Permet treballar directament amb arxius RAW, els més usats per les càmeres professionals.

GIMP és un dels programes gratuïts més avançats que existeixen, i és, de fet, el més popular. Es tracta d’un programa multiplataforma amb llicència GNU, que significa que es pot fer servir lliurement. El recurs 'Guia bàsica de GIMP' pot servir per fer el primer pas en l'ús d'aquesta plataforma.