5 editors de vídeo gratuïts per a mòbil
Comparteix
Per a fer un vídeo a les xarxes socials que expliqui una història és suficient amb un mòbil. Per a gravar, per a editar i per a publicar.
El format preeminent de les xarxes social avui en dia és el vídeo: curt, simple i picat. En altres ocasions ja s’ha assenyalat la importància d’aquests continguts i s’han ofert consells per a la seva elaboració a les entitats.
És bastant possible que en aquest procés calgui fer alguna modificació al material gravat, i que l’entitat en qüestió no compti de programes professionals, equip, ni persones amb les habilitats per fer-los anar. Això, però, no és un problema. Precisament per la simplicitat preferida per als vídeos, un editor bàsic pot fer la tasca igual de bé.
A continuació es recullen cinc editors de vídeo gratuïts que permeten fer edicions inclús amb una certa complexitat des del mateix mòbil, perquè d’aquesta manera, l’únic equip necessari per a aquesta tasca de comunicació serà aquest dispositiu.
CapCut
CapCut és una aplicació gratuïta amb algunes funcions premium (és a dir, és freemium). La seva quantitat de prestacions li han guanyat el lloc a programa número 1 d'edicions de vídeo per 0€ de Google Play.
A part de les eines bàsiques d’edició de vídeo i color, filtres i incorporació de música i text, compta amb prestacions avançades que també són gratuïtes: animació de fotogrames, efectes de càmera lenta, introducció d’imatges sobre imatges en capes (PIP) i estabilització.
Aquesta aplicació també té ‘croma key’, una eina que permet extreure el color d’una zona per al treball amb pantalla verda.
Filmora
Es tracta d’un programa també freemium, i incorpora marca d’aigua en la seva versió gratuïta, però la seva quantitat de prestacions fan que valgui la pena.
Primer, Filmora compta amb plantilles per a facilitar les edicions. A més, ofereix una visualització molt intuïtiva de la línia del temps, tot pensat per a facilitar la feina a la persona usuària. Des d’aquí, permet retallar, dividir, duplicar, fusionar o empalmar vídeos, a més de controlar la velocitat amb el canvi de corbes personalitzables.
És un editor molt idoni per als vídeos per a xarxes socials. No només comparteix automàticament el contingut, sinó que suporta vídeos de qualsevol relació d’aspecte (1:1 per a story, 16:9 per a You Tube, 9:16 per a Tik Tok...)
Finalment, també disposa d’una biblioteca pròpia amb més de 1000 efectes sonors.
YouCut
A diferència de l’anterior aplicació esmentada, YouCut no té marca d’aigua i és igualment gratuït. A més, tampoc té anuncis.
Es tracta d’una aplicació senzilla i intuïtiva que permet fusionar vídeos, retallar-los i ajustar-ne el color, la il·luminació, la saturació, el contrast... També compta amb una biblioteca de més de 30 transicions, així com eines de càmera lenta i ràpida i efectes.
L’edició ofereix igualment incloure música o veu, així com canviar el fons o posar-lo blanc. És també una eina molt útil per a les xarxes socials, ja que permet canviar la relació d’aspecte (1:1, 16:9, 3:2...). Té, a més, compressor de vídeo i convertidor, per la qual cosa tot i que admet fins a 4K, estalvia més del 90€ de l’espai d’emmagatzematge del vídeo sense perdre molta qualitat.
Canva
Canva compta, a banda de les abundants funcions de disseny, amb una eina molt completa d’edició de vídeo i àudio. A part de les funcionalitats bàsiques com retallar i dividir la maqueta i les pistes de so, o redimensionar i girar material, també ofereix la possibilitat de fer moure imatges estàtiques amb animacions i transicions de la seva gran biblioteca.
I és que té un registre molt divers amb més de dos milions de recursos sense drets, siguin vídeos, imatges o pistes d’àudio. També té la prestació de superposar pistes d’àudio amb música, efectes de so i veus.
Finalment, per tal de facilitar la feina, ofereix també plantilles per a l’edició de vídeos per a xarxes socials, així com l’opció de col·laboració simultània des de qualsevol dispositiu per a fer possible el treball en equip.
Es tracta, per cert, d’una eina freemium, però la seva quantitat de funcionalitats gratuïtes fan innecessari el pagament.
InShot
Per acabar amb aquest recull, InShot és la segona aplicació més descarregada d’edició de vídeo gratuïta de Google Play. I no pas sense justificació. A banda de les prestacions bàsiques com retallar, dividir, fusionar vídeos, incloure música i fotos i ajustar el volum, té d’altres funcionalitats molt útils.
Per exemple, l’ajustament de velocitat, de 0,2x a 100x; o funcionalitats avançades i professionals com l’agregació de capes, el croma key, fer barreges, ajustar la il·luminació i el model HSL (‘hue, saturation, lightness’, o ‘matís, saturació i lluminositat’). També compta amb la possibilitat d’agregar subtítols amb moltes fonts, així com una biblioteca amb fons diversos i 60 transicions.
Pel que fa al so, permet incloure als vídeos música, efectes, i veu en off, ja sigui externa, perquè se li poden extreure àudios a altres vídeos, o de la seva biblioteca. Tot això es pot sincronitzar molt fàcilment amb les imatges gràcies a la seva funció de línia de temps.
Finalment, en relació amb les xarxes socials, InShot té la prestació d’ajustar les proporcions del vídeo a cada xarxa social, a més de compartir el contingut a la plataforma des de la misma aplicació, en alta resolució de sortida (40k, 60 fps).