6 consells per planificar una campanya pel Giving Tuesday

F Pere Tarrés
Autor/a: 
Joan Rosinach
 Font: Marco Verch
El nombre d’entitats que decideixen formar part del Giving Tuesday cada edició és considerable. Font: Marco Verch
 Font: Fabian Blank
El Giving Tuesday té una gran repercussió en l’opinió pública. Font: Fabian Blank

6 consells per planificar una campanya pel Giving Tuesday

F Pere Tarrés
Resum: 

És una de les millors oportunitats que tenen les organitzacions sense ànim de lucre per recaptar fons per una causa concreta.

El 2020 les organitzacions més petites van augmentar en nombre i, tot i que la retenció de persones donants va disminuir, es va incrementar-se l'adquisició de nous i noves donants. El Giving Tuesday és una de les millors oportunitats que tenen les organitzacions sense ànim de lucre per recaptar fons per una causa concreta. La seva difusió a través d’aquest dia concret permet que totes les comunicacions incideixin en aquesta data i fa que la repercussió en l’opinió pública sigui màxima.

Per aquest motiu, el nombre d’entitats que decideixen formar part del Giving Tuesday cada edició és considerable i, per tant, els i les potencials donants tenen un fotimer d’opcions amb les quals col·laborar. Aquest recurs pretén aportar alguns consells per poder planificar adequadament una campanya per aquesta campanya, amb l’objectiu de no deixar res a l’atzar i intentat cridar l’atenció del públic per aconseguir les fites plantejades.

Creeu una pàgina ben dissenyada i neta

Cal assegurar-se que la pàgina sigui sensible, que es carregui ràpidament, que estigui ben dissenyada i neta. Si una pàgina de donacions és desorganitzada, difícil de navegar, aclaparadora o confusa, va en contra del seu propòsit i és probable que no s’acabin assolint els objectius. Qualsevol donant hauria de poder trobar l’enllaç de la donació en uns dos segons, com a molt.

Una bona pràctica és col·locar l’enllaç a la part superior, que es troba a la capçalera del lloc web. Ressalteu aquest botó, possiblement mitjançant un color brillant i cridaner. No totes les persones usuàries visiten el lloc web amb la intenció de donar, sinó que la majoria s’han de convèncer. Tenir un motiu breu, però atractiu i convincent, ajuda a persuadir. La pàgina no hauria de semblar només un formulari de processament de pagaments.

Mostreu el progrés en temps real

Amb campanyes relativament curtes com aquesta, és important mostrar el progrés en temps real a donants. Es pot fer, per exemple, exposant un termòmetre de la recaptació a la pàgina de donació. Els i les potencials donants tindran més motivació si veuen un grafisme visible del progrés i també observaran quin és l’impacte que tenen les seves donacions en temps real. Veure augmentar el termòmetre a causa d’una donació proporciona una sensació de gratificació immediata.

Creeu i fomenteu associacions consolidades

El Giving Tuesday es va dissenyar per ser un esforç de col·laboració, consisteix a recaptar diners per a una causa concreta d’una entitat, però també és un moment per connectar amb donants actuals i potencials. Així mateix, també esdevé una gran oportunitat per connectar amb empreses, altres organitzacions sense ànim de lucre i moviments del territori. Amb això, s’aconseguiran més donacions, més persones es comprometran a ser voluntàries i més gent sabrà sobre l’organització.

Centreu-vos en l’impacte

Les persones o empreses donants se centren, més que mai, en l’impacte. La setmana abans del Giving Tuesday és probable que potencials donants intentin ordenar un diluvi de correus electrònics de recaptació de fons, tots semblants. Intenteu fer servir la creativitat amb la vostra temàtica i recordeu de mantenir les comunicacions centrades en potencials donants. A la campanya Giving Tuesday, és imprescindible assegurar-se que els i les donants saben on aniran els seus diners i la forma de marcar la diferència és ser el més específic possible.

Preneu aquests dos exemples de recursos per recaptar fons:

  • “Si us plau, doneu 10 euros per ajudar a prevenir la violència contra les dones a l'Àfrica”.
  • “La vostra donació de 10 euros permetrà contractar un treballador/a sanitari/ària per respondre a les trucades de violència domèstica o sexual a Kenya durant un dia. Les intervencions d’assessorament d’apoderament ajuden a prevenir o reduir la violència contra les dones”.

Tot i que ambdues apel·lacions demanen la mateixa quantitat de diners per crear el mateix resultat, la segona té una atenció molt més clara perquè estableix clarament un pla d’acció amb el resultat.

Feu servir l’storytelling i el vídeo

Les persones són constantment bombardejades per crides a la recaptació de fons i moltes organitzacions es disputen la seva atenció. En aquest tipus de soroll, és important destacar i trobar la manera de guanyar el cor de donants i una de les millors maneres de fer-ho és mitjançant la narració d’històries. Com a éssers humans, estem molt connectats per recordar històries i trobar-les atractives, ja que històries permeten una connexió emocional.

Per aprofitar el poder de la narració:

  • Creeu un vídeo.
  • Mantingueu el missatge positiu.
  • Trieu 2-3 missatges clau sobre la vostra organització.

Penseu amb el després

Després del Giving Tuesday pot ser fàcil oblidar-se del suport rebut. Tot i això, aquest pas és essencial per mantenir una bona reputació i una bona relació amb donants i simpatitzants. Després d’aquest dia, seria interessant:

  • Escriure una publicació al bloc que resumeixi l’èxit del vostre Giving Tuesday.
  • Publicar gràfics d’agraïment a les vostres xarxes socials l’endemà.
  • Enviar un correu electrònic a donants agraint les seves donacions.
  • Demanar a col·laboradors i col·laboradores habituals que es converteixin en ambaixadors/es per al proper any.
  • Enviar un missatge de correu electrònic a qui no hagi donat i fer saber que s’amplia la campanya una setmana més.
  • Actualitzar el lloc web per incloure un ‘Guardeu la data’ per al proper any amb una opció de correu electrònic.
  • Convertir-la oficialment en una campanya de final d’any.
  • No contactar amb donants demanant una col·laboració massa aviat. Pot ser desconcertant i contraproduent.