Àmbit
Projectes

Algunes recomanacions per a un envelliment actiu

Entitat redactora
F Pere Tarrés
Persona gran caminant.

L’exercici físic i mental i la socialització són pilars per a una vellesa saludable, activa i de qualitat. 

L’envelliment actiu no és beneficiós només a nivell físic, per a garantir un manteniment de la salut en estadis avançats de la vida. Envellir activament significa fer-ho evitant les conductes sedentàries que solen venir influïdes i alhora alimentar circumstàncies com la soledat no volguda. Implica dur un estil de vida fora de casa, en la mesura del possible, creant xarxa i alimentant relacions personals, coses que a vegades sembla, erròniament, que hagin perdut importància en la vellesa. 

Per tal de construir hàbits actius en la vellesa, hi ha algunes recomanacions que les entitats de i per a gent gran poden transmetre a les persones amb qui treballen. També hi ha molts recursos públics als quals es poden dirigir aquestes persones per a mantenir un estil de vida mogut, actiu i ric en experiències i relacions. 

A continuació es recullen alguns d’aquests recursos i consells. Per a la redacció d’aquest recurs s’ha utilitzat el document ‘12 recomanacions per envellir activament’, de l’Ajuntament de Barcelona. 

Índex

Què vol dir ‘envelliment actiu’?

El concepte ‘envelliment actiu’ fa referència a la motivació de les persones grans per a tenir una vida quotidiana que ofereixi l’aprofitament òptim de les oportunitats per a fer coses que els interessin i els ajudin a mantenir-se actives, sempre segons les seves necessitats, capacitats i aspiracions.  

Les activitats que es poden dur a terme en edats avançades són necessàries per a aquest col·lectiu perquè permetrà a aquestes persones a participar en les seves famílies i comunitats, alhora que desenvolupen tasques físiques i mentals que, entre altres coses, influiran positivament en la prevenció de malalties i discapacitats. 

Alimentació

Abans de pensar en fer cap activitat per a mantenir una vida activa, cal que les persones, de totes les edats, tinguin hàbits d’alimentació saludables, que els permetin dur a terme aquestes activitats. S’aconsella fer de quatre a sis àpats al dia, on s’incloguin cinc racions de fruites i verdures, i on es limiti el consum de carn vermella i embotits. 

També, i sobretot en el cas de les persones en edats avançades, es recomana ingerir calci diàriament (mitjançant llet, iogurts o formatges) i cuinar amb poca sal. Finalment, s’insisteix en la importància de beure d’1,5 a 2 litres d’aigua al dia, i minimitzar el consum d’alcohol. 

Exercici físic

En general, hi ha tres tipus d’exercici físic que totes les persones haurien de practicar, també les persones grans, encara que en aquest últim cas hagi de ser, potser, de manera adaptada. Són la flexibilitat, l’exercici cardiovascular i l’enfortiment muscular. L’exercici cardiovascular pot ser una activitat suau o moderada com caminar, nedar, pujar escales, anar en bicicleta, ballar... I caldria fer-lo unes cinc vegades a la setmana per tal de millorar la freqüència cardíaca i respiratòria. 

Els exercicis d’enfortiment muscular poden evitar o retardar la pèrdua de massa muscular que té lloc amb els anys, permetent a les persones mantenir un estil de vida actiu i inclús augmentar el metabolisme. Per a aquestes activitats es pot fer servir pes moderat o no, repetint uns mateixos moviments uns dos o tres cops per setmana. 

Finalment, els exercicis de flexibilitat ajudaran al cos a relaxar-se després de les altres activitats, reduint el risc de lesions i inclús estimulant tendons i articulacions. 

Fer servir la ment

La manca de memòria i agilitat mental no té tant a veure amb l’edat com amb la manca d’entrenament. Amb el pas dels anys, sol passar que les persones deixen de banda algunes activitats que abans les estimulaven mentalment per cansament. Així, s’aconsella que les persones grans incorporin alguns hàbits que els permetran recuperar gran part d’aquestes capacitats: llegir cada dia, continuar aprenent coses, jugar a jocs de taula, fer mots encreuats...

Relacions personals i socialització

La soledat pot afectar la salut de les persones, també quan és la seva pròpia decisió. Les relacions personals són essencials per a una vida sana, i poden ser font de motivacions i noves experiències, a l’edat que sigui. Aquestes relacions, però, cal cuidar-les, dedicar-hi temps i esforços, demostrar interès. 

En aquest sentit, fer activitats en grup, apuntar-se a casals cívics, visitar el centre esportiu, o el simple fet d’anar a una terrassa a prendre un cafè, són accions que poden millorar molt la vida d’una persona. Es tracta de participar en el món que es té al voltant, fent activitats amb altres persones, o només passant el temps parlant del clima o del que posen a la televisió. 

Sortir a l’exterior

Fer les activitats esmentades anteriorment servirà de poc si la persona no surt de casa seva. Per fer exercici cal sortir al carrer, i per parlar amb persones i fer activitats, també. A banda, però, acostumar-se a sortir a caminar pel propi barri o ciutat és un hàbit molt recomanable, precisament perquè permet conèixer noves oportunitats mentre es pren el sol i s’agafa aire.  

Entitats i recursos públics

Hi ha moltes entitats que treballen amb la gent gran i que poden ajudar a aquestes persones a adquirir hàbits actius i saludables: 

A més, també es interessant tenir present alguns recursos i instal·lacions públiques com: 

Comparteix i difon