Àmbit
Projectes

Guies i recursos per als ateneus

Entitat redactora
F Pere Tarrés
Autor/a
Maria Bombardó Soro

18 documents i espais virtuals disponibles en línia per a facilitar la feina als equips dels ateneus. 

A continuació es recullen diversos recursos, pàgines web i documents útils per a facilitar i millorar la gestió diària als ateneus. Hi ha enllaços a mapes per a trobar altres entitats de l’estil, a pàgines amb càpsules i formacions, a documents útils per a l’administració i la comunicació, i a llocs de notícies i actualitat especialitzada en els ateneus.

La gran majoria d’aquests recursos surten d’entitats aglomeradores d’ateneus com la Federació d’Ateneus de Catalunya (FAC) i la Xarxa d’Ateneus Cooperatius (XAC) d’Economia Solidària.

Índex

Mapes d’ateneus

És usual i molt recomanable que els ateneus estableixin una xarxa de col·laboració i cooperació, per tal de facilitar la seva activitat i donar una millor cobertura a la ciutadania catalana. Per això, és interessant que aquestes entitats coneguin l’ecosistema ateneístic de Catalunya, per la qual cosa són molt útils els mapes que ho resumeixen.

Per això, la FAC compta amb un mapa de totes les seves entitats federades. Es poden cercar per nom o filtrar per província, comarca i població. De manera semblant, la XAC té un recull geogràfic de tots els ateneus que en formen part. 

Encara més complet és el mapa de la Xarxa de Casals i Ateneus dels Països Catalans, que reuneix aquelles entitats associades de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears

Contràriament, si es vol concretar la cerca, específicament a la Catalunya Central, és recomanable utilitzar el mapa d’economia social de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central

Documents sobre administració i gestió

Cada ateneu té la seva forma de fer. Tanmateix, hi ha tràmits que són obligatoris per a totes les entitats. Però com les tasques d’administració i burocràcia poden ser complexes, la FAC compta amb una pàgina amb un gran nombre de models de documents administratius estàndard. 

Un altre tema que és comú a tots els ateneus i entitats en general són les subvencions. Per això la federació posa a disposició de tothom una guia sobre com presentar-se a ajudes de finançament.

Relacionat amb aquesta qüestió, és interessant que els ateneus coneguin els principis de l’economia solidària. Per a això és recomanable seguir els criteris de Pam a Pam sobre aquesta pràctica. 

Una qüestió a la qual s’hauran d’enfrontar totes les entitats que tenen persones associades, com els ateneus, és l’arribada de nous socis o sòcies. Per això, també la FAC, ofereix una guia de bones pràctiques per a l’acollida d’aquestes persones. 

Formació

Els documents llistats a l’apartat anterior són per a facilitar la gestió dels ateneus, però és millor prevenir que curar. Per això, pot ser interessant formar els equips de coordinació per a enfrontar-se a les diverses situacions que puguin sorgir.

Una manera molt pràctica de fer això són les càpsules informatives, com les que ofereix l’Ateneu Cooperatiu de les Terres Gironines, molt centrades en l’economia social i solidària i el cooperativisme. A banda, aquesta entitat també ofereix formacions en directe, molt adaptades a les necessitats del moment de les entitats. 

De manera semblant, Economia Social ofereix tres seminaris sobre gestió d’entitats i cooperatives, que també poden ser molt útils per als ateneus, posat que se centren en el lideratge, la transformació i les competències comercials

Comunicació

Un tema que sol quedar oblidat a les coordinacions de les entitats, entre elles els ateneus, és la comunicació. Tanmateix, és primordial planejar-la bé, i parar-li una atenció important, perquè d’ella dependrà en gran mesura el finançament i l’èxit de les activitats.

Per això, la FAC ofereix dues guies pràctiques sobre el tema, ‘Comunicació’ i ‘Comunicació de la programació a l’ateneu’. També pot ser interessant donar-li una ullada al recurs ‘8 claus per elaborar un bon pla de comunicació’, de Xarxanet.

 

 

 

Actualitat

Finalment, i per tal de fomentar el treball en xarxa, és aconsellable que els ateneus estiguin al dia de l’actualitat del seu àmbit. Les diferents xarxes que han estat esmentades en aquest recurs disposen d’un espai de notícies, com la de la FAC o la Xarxa de Casals i Ateneus, o inclús amb una revista periòdica, com l’InfoFAC.

Però, si es vol estar informat o informada de tot l’ecosistema d’ateneus, és recomanable consultar l’etiqueta ‘ateneus’ de Xarxanet, per a veure totes les publicacions relacionades amb aquest àmbit.

 

 

 

 

Comparteix i difon