Una forma de fer voluntariat internacional
Comparteix
El Servei de Voluntariat Europeu buscar implicar la joventut en la vida democràtica i social europea.
Existeix un format de voluntariat que permet conèixer altres indrets mentre es desenvolupen accions socials diverses. Es tracta del voluntariat internacional, una mena d’iniciatives que neixen amb l’esperit de promoure una participació activa dels joves en les problemàtiques de països aliens al seu.
Un d’aquests projectes és el Servei de Voluntariat Europeu, que ofereix gran quantitat de temàtiques i destinacions on les persones participants podran entrar en contacte amb altres idiomes i cultures a la vegada que reben una educació no formal i presten un servei. L’objectiu del SVE és millorar les competències de la joventut i promoure’n la implicació a la vida democràtica i laboral europea. És una iniciativa que forma part del programa Erasmus+, i compta amb una Agència Nacional a cadascun dels països participants. Aquesta és la d’Espanya i aquesta és la delegació catalana.
A continuació s’exposen els detalls d’aquest projecte i els passos a seguir per formar-ne part. Es tracta d’un recurs redactat a partir de la informació de la Guia Jove sobre el Servei de Voluntariat Europeu, de l’oficina jove del Barcelonès.
Requisits per participar-hi
Al SVE hi poden participar joves d’entre 17 i 30 anys que resideixen en un dels països que formen part del programa o en un país que hi estigui relacionat d’alguna manera. Les persones que es vulguin presentar també haurien d’estar compromeses amb iniciatives d’educació no formal i ciutadania activa, així com estar obertes a noves capacitats i experiències, tant personals com interculturals.
Què finança
Aquest és un projecte subvencionat. Com a tal, les persones participants tindran cobertes diverses despeses: un import fix entre els 20€ i els 830€, segons els quilòmetres recorreguts del punt d’origen al de destinació; una altra quantitat fixa per l’allotjament, la manutenció i el transport local que varia segons el país; diners per a despeses personals per a cada participant, també variable segons la destinació; un curs lingüístic per a països amb projectes de més de dos mesos, presencial o en línia; totes les despeses en relació amb la diversitat funcional de la persona participant, si s’escau; i totes aquelles despeses excepcionals derivades de les vacunacions, visats, permisos de residència...
Destinacions i projectes
El primer pas que han de fer les persones que volen participar en el SVE és pensar en una destinació i una temàtica de voluntariat. El projecte ofereix diverses activitats i països que podran encaixar amb els interessos de la persona i que es troben detallats a la seva base de dades.
Pel que fa a les temàtiques, el SVE ofereix projectes dedicats als esports, la cultura, la joventut, el patrimoni cultural, l’art, la protecció civil, el medi ambient, diferents temes socials, la cooperació per al desenvolupament...
En relació amb els països participants, en essencial són tots els estats membres de la Unió Europea i Noruega, Islàndia, Liechtenstein i Macedònia. També s’inclouen alguns països veïns de la UE que poden participar si compleixen algunes condicions concretes. Es tracta dels Països del Mediterrani Meridional, els de l’Associació Oriental, els Balcans Occidentals i la Federació de Rússia. A banda, també hi ha programes que involucren d’altres països: Andorra, San Marino, Mònaco, Ciutat del Vaticà, Suïssa, Iran, Iraq, Iemen i alguns països de l’Àsia, l’Àfrica i l’Amèrica Llatina.
L’oferta és molt àmplia, i es recomana sempre escollir el projecte segons els interessos temàtics, deixant la destinació com una segona referència, ja que el més important és la tasca a desenvolupar.
Entitats d’enviament i d’acollida
Un cop s’han escollit els projectes desitjats, les persones que hi vulguin participar s’hauran de posar en contacte amb les anomenades entitats d’enviament. Aquestes ajudaran al nou voluntariat a escollir quin projecte s’ajusta més als seus interessos, així com a fer tots els tràmits de la sol·licitud, i, en alguns casos, també oferiran formació preparatòria.
Les entitats d’enviament donaran suport al voluntariat abans, durant i després de la seva estada. Les persones participants, però, també tindran l’ajuda de les anomenades entitats d’acollida, les que han posat en marxa el projecte, que rebran el voluntariat, el formaran, tutoritzaran, acompanyaran i integraran lingüísticament i culturalment dins l’entorn on es duu a terme el projecte. També pot ser que els projectes comptin amb una tercera entitat, la de coordinació, que s’encarrega de gestionar els processos administratius, financers i pràctics.
Les organitzacions d’enviament i acollida són entitats sense afany de lucre o no governamentals, organismes públics, entitats del camp de la joventut, organitzacions governamentals internacionals i, en algun cas, organitzacions amb afany de lucre. La llista d’aquestes entitats i els seus projectes es pot trobar aquí.
CV i carta de motivació
Després del primer contacte amb l’entitat d’acollida, les persones participants hauran d’enviar el seu currículum i una carta de motivació per a cada projecte triat a les entitats receptores corresponents.
Pel que fa al CV, haurà de ser redactat segons el model Europass, que és el format homogeni a tota la Unió Europea, Noruega, Islàndia, Turquia i Liechtenstein. Les cartes de motivació hauran de reflectir bé els motius de l’elecció de cada projecte, i per això és aconsellable redactar-les tenint en compte quina és l’entitat que l’organitza. Pel que fa a l’idioma, si no es coneix la llengua del país receptor, s’haurà de redactar en anglès. Tanmateix, si la persona voluntària no parla anglès tampoc, les entitats d’enviament donen suport en aquest àmbit.
Sol·licitud i preparacions finals
Poc després d’haver enviat el CV i les cartes de presentació, el voluntariat potencial començarà a rebre respostes de les diverses entitats d’acollida. Un cop escollit els projectes dels quals s’ha rebut una resposta positiva, arriba el moment de fer la sol·licitud. Aleshores, s’haurà d’avisar a l’entitat d’enviament perquè aquesta es posi en contacte amb l’organització d’acollida per presentar la sol·licitud.
Això s’ha de fer en uns terminis: si l’inici de l’activitat és entre l’1 de gener i el 31 de maig, la sol·licitud haurà d’haver estat presentada abans del dia 4 d’octubre. Si, en canvi, les actuacions comencen entre l’1 de maig i el 30 de setembre, el contacte s’haurà d’establir abans del 2 de febrer. Per últim, si l’inici del projecte és entre l’1 d’agost i el 31 de desembre, les sol·licituds s’hauran de presentar abans del 26 d’abril.
Un cop feta la sol·licitud, la resposta tarda en arribar unes sis setmanes. Si aquesta és positiva, el nou voluntariat ja podrà començar amb les preparacions per marxar. En aquest moment, la persona voluntària i les entitats d’enviament, coordinació i acollida hauran de firmar l’anomenat ‘acord d’activitats’ (activity agreement). Es tracta d’un document que formalitza les responsabilitats, drets, tasques i horaris de la persona, així com els objectius d’aprenentatge.
Ja al voluntariat: formacions i acompanyament
El voluntariat tindrà l’acompanyament de quantitat d’agents durant la seva estada: l’entitat de recepció, les persones tutores i mentores, i, si cal, també l’entitat d’enviament. La comunicació constant permetrà que totes les parts puguin dur a terme les accions de la forma més planera possible.
De fet, per aquesta raó durant el procés totes les persones participants hauran d’assistir a formacions i avaluacions de la mà de les Agències Nacionals o el Centre de Recursos SEE SALTO. Així, només arribar s’oferirà una formació al país d’acollida per ajudar al voluntariat a la integració. També, si els projectes són de més de quatre mesos, es demanarà a les persones participants la realització d’una avaluació intermèdia, per tal de valorar les experiències viscudes fins al moment.
Un cop a casa
L’experiència no acaba quan el voluntariat puja a l’avió. De tornada al país d’origen, totes les persones participants hauran de realitzar una avaluació conjunta amb l’entitat d’enviament i podran començar a difondre la seva experiència. La idea és que aquelles que han pogut gaudir d’aquesta oportunitat ho comparteixin amb altres persones.
A més, tot el voluntariat podrà extreure el seu Youthpass, un certificat que s’atorga a totes les persones participants d’alguna de les iniciatives del programa Erasmus+ i que recull les seves accions i competències adquirides per tal de, entre altres coses, millorar el seu accés al mercat laboral.