10 activitats socials pel Dia Mundial de les Persones Refugiades

FCVS
Autor/a: 
Rubén Escobar
Còmic gegant en viu a la plaça Reial Font: Ajuntament de Barcelona
Còmic gegant en viu a la plaça Reial Font: Ajuntament de Barcelona
Escena del documental 'Faraway Land'. Font: Faraway Land
Escena del documental 'Faraway Land'. Font: Faraway Land
Fotografia de l'exposició 'Wish we were not here'.  Font: Enfocats 2019
Fotografia de l'exposició 'Wish we were not here'. Font: Enfocats 2019

10 activitats socials pel Dia Mundial de les Persones Refugiades

Autor/a: 
Rubén Escobar
FCVS

Resum: 

Idees, plans i activitats per viure una jornada solidària amb consciència social.

Les activitats culturals i d’oci pel Dia Mundial de les Persones Refugiades arriben amb una vessant social. El 20 de juny, que commemora les situacions d’emergència que viuen les persones que han de fugir dels seus països d’origen, també genera diferents plans i actes per viure una jornada solidària amb consciència social. Exposicions, fires, espectacles de circ, teatre, concerts i altres propostes donen la possibilitat de viure una diada solidària, més responsable i amb una visió social. Et donem 10 propostes per gaudir del dia que no et pots perdre!

1. Exposició ‘Wish we were not here’ (Tant de bo no fóssim aquí)

La mostra fotogràfica ‘Wish we were not here’ promou l’obra de Séverine Sajous, artista visual que treballa amb fotos i vídeos. Testimonials, les seves fotografies reflecteixen el món que l’envolta. L’exposició forma part del Festival Enfocats 2019 al Centre Cívic Pati Llimona, fins al 22 de juny en horari de 9 a 22 h.

2. Biblioteca Vivent, llibres humans amb experiències de refugi

Els Jardins de Rubió i Lluch acolliran una biblioteca humana organitzada per l’Associació d’Educadors en Drets Humans. Els llibres, però, seran les mateixes persones refugiades que compartiran i dialogaran per compartir les seves experiències i emocions amb el grup de ‘lectors’. La participació és lliure i gratuïta, fins al 15 de juny.

3. ‘Faraway Land’, vincle entre voluntariat i persones refugiades

El fil conductor del documental ‘Faraway Land’ és el vincle de tres persones de Síria i l’Afganistan i les persones voluntàries que els van acollir. Dirigida pel mexicà Daniel A. Azpecatalà i el català Josep Maria Anglès, la peça es va rodar el maig del 2017 a Atenes. Els Cinemes Girona acolliran tots els dies fins al 20 de juny la projecció del film a les 20 h.

4. Inauguració d’Els Juliols de la UB: ‘Crisi migratòria al Mediterrani’

El dimarts 18 de juny la Universitat de Barcelona inaugurarà ‘Els Juliols de la UB’ amb una breu presentació amb el títol ‘Crisi migratòria al Mediterrani’, a l’'Aula Magna de l’Edifici Històric, de 9.30 a 11 h. La inauguració recollirà l’experiència de persones migrades i entitats que lluiten per donar-los suport. Hi participaran l’ONG Open Arms i la Fundació Solidaritat UB, i serà d'entrada lliure.

5. Mostres de circ, malabars i slackline

La jornada ‘Circ i Refugi’ és una activitat organitzada per SETEM que tindrà tallers, xanques, malabars i altres especialitats circenses al c/Mestres Casals i Martorell. Posteriorment, hi haurà una taula rodona i un cicle de cinema amb la projecció del documental ‘La guerra comença aquí’. L’activitat tindrà lloc el 19 de juny de 18 a 24h als Jardins del Pou de la Figuera.

6. [Rec]fugiades, exposició mitjançant la metodologia d’Aprenentatge i Servei

L’exposició, organitzada per Justícia i Pau i La Bretxa, mostra les obres artístiques del projecte [Rec]fugiades, on 80 alumnes de l’Escola Mare de Déu dels Àngels, al barri de La Sagrera, hi ha participat mitjançant la metodologia d’Aprenentatge i Servei. L’objectiu de la mostra era fer que l’alumnat comprengués la situació de les persones migrades i, a més, permetre’ls poder crear curtmetratges, fotografies, videoclips, etc. Oberta fins el 20 de juny.

7. Concert ‘Mars d’acollida’, de la Coral Cantiga dels Lluïsos

El Museu Marítim de Barcelona acollirà el 20 de juny el concert ‘Mars d’acollida’, una proposta musical a benefici de Proactiva Open Arms, amb sons i ritmes mediterranis i bàltics, en suport als milers d’exiliats i exiliades de països en guerra o que fugen de situacions econòmiques extremes. El concert serà ofert per la Coral Cantiga dels Lluïsos a les 20.30 h.

8. Còmic gegant en viu

L’Escola Joso farà un còmic gegant en viu, amb un guió original sobre la situació que viuen les persones refugiades. El Dia Mundial de les Persones Refugiades, la plaça Reial s’omplirà d’11 a 15 h de creativitat, il·lustracions i vinyetes en una activitat oberta i gratuïta a l’aire lliure.

9. Obra de teatre ‘Refugis’

El teatre també se solidaritza amb les persones refugiades. ‘Refugis’ és una proposta breu sobre la realitat de les persones que volen creuar la frontera entre Grècia i Macedònia. L’obra se situa a Idomeni, camp de refugi a Grècia. La Laura, una voluntària jove, reparteix mantes i roba sense saber que rebrà una visita inesperada. L’obra tindrà lloc al Centre Cívic La Sagrera La Barraca el 21 de juny a les 18.30 h.

10. Espectacle ‘Amic meu’

L’Espai 30 – La Sagrera acollirà el 21 de juny a les 20 h un espectacle que explica la realitat que viuen milers de persones a causa de la guerra. ‘Amic meu’ mostrarà com l’Heva, la Noor i la Mayssam decideixen marxar de Síria, fins que es queden atrapades a un camp de refugiats a Grècia. Música, dansa i projeccions faran d’aquesta història un espectacle per recordar.

Afegeix un comentari nou