10 idees per viure un Sant Jordi solidari des de casa
Comparteix
El confinament obligarà a celebrar la festa del llibre i de la rosa de manera virtual amb propostes socials i enviaments a domicili.
Sant Jordi també s’adapta. El confinament obligatori i la lluita contra la Covid-19 han trastocat la normalitat d’una de les tradicions més populars de Catalunya. Enguany els carrers no s’ompliran ni de flors ni de llibres durant el 23 d’abril, en una edició de la festa inèdita eclipsada per l’emergència sanitària que viu el país. Malgrat tot, diverses iniciatives han aflorat per activar el Dia del Llibre i de la Rosa de manera virtual.
Tot i que la Cambra del Llibre i el Gremi de Floristes han arribat a un acord per proposar com a alternativa una Diada del Llibre el 23 de juliol, encara no ratificat pel Govern, ja són moltes les entitats que han fet d’aquesta anomalia una oportunitat per fomentar la creativitat. Internet i la tecnologia es posen al servei de la ciutadania per viure un Sant Jordi en línia més solidari que mai, i probablement menys en la distància del que ens pensem.
1. Contes confinats: t’apuntes al repte?
“Per un Sant Jordi ple de contes!”. Aquest és el leit-motiv que ha triat l’Associació de Famílies d’Alumnes de l’Escola Francesc Macià, a Vilassar de Dalt, per repensar la campanya solidària que fan cada any a l’abril. L’entitat ha apostat per un Sant Jordi contra el coronavirus amb la iniciativa dels ‘Contes confinats’.
La iniciativa consisteix en fer un vídeo individual o en família on s’expliqui un conte breu i etiquetar a @AFAFmacia amb el hashtag #contesconfinats. L’associació també motiva a les famílies i infants a que facin o dibuixin una rosa, penjar-la al balcó de casa i difondre-la a través de les xarxes socials. Moltes altres biblioteques, escoles, entitats i iniciatives literàries han creat també la seva pròpia campanya de contes confinats.
2. #ApropenlaDistància amb la Fundació Comtal
Els infants i joves més vulnerables necessiten més que mai que estiguin al seu costat. La Fundació Comtal ha creat la campanya #ApropenlaDistància, una proposta per enviar en format digital a la teva família, amistats, equip de treball o clients/es una rosa solidària dibuixada per una nena del Centre Obert i el vídeo que els infants han preparat des de casa per explicar la llegenda de Sant Jordi. T’animes a regalar solidaritat?
3. ‘Books and Roses’, activitas en línia a tot el món i felicitacions internacionals
La comunitat de catalans i catalanes que viuen per diferents països ha adaptat la campanya #BooksAndRoses amb propostes i iniciatives en línia per viure un Sant Jordi confinat. Des de concursos de poesia, dibuixos, finestres amb cor, etc. A la pàgina web pots trobar totes les iniciatives a ciutats com París, Guayaquil, Roma, San José o Toulouse per viure un Sant Jordi comunitari en la distància.
Paral·lelament, el Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat) ha decidit impulsar una campanya de felicitacions virtuals, gestionat a través del web www.booksandroses.cat, que permetrà enviar roses virtuals i adjuntar-hi un text de felicitació, un poema o una cita literària.
4. Els balcons s’omplen de flors
Una alternativa a la tradicional Diada de Sant Jordi és una proposta que corre per les xarxes socials per dibuixar una rosa i penjar-la al balcó de casa. La rosa es pot dibuixar sobre qualsevol material (paper, tela, fusta...), en una iniciativa perquè la població demostri que la festa del cavaller i el drac és ben present dins de les nostres llars. Amb el hashtag #BalcoSantJordi tothom qui vulgui podrà compartir com ha quedat el seu balcó.
La Casa Batlló també ha animat a omplir els balcons de roses per Sant Jordi amb la campanya #TotsFemSantJordi. Des del Gremi de Floristes també han llençat la iniciativa #SantJordiAlsBalcons, una proposta per engalanar-los amb dibuixos de dracs, roses, contes o portades de llibres fets per la canalla de la casa i penjar-les a Instagram amb el hashtag. Les publicacions amb més m'agrada a dia 26 d'abril rebran un lot de llibres infantils del Gremi de Llibreters.
5. Relats, microcontes i poesia contra el càncer
L’AECC-Catalunya contra el Càncer Girona convoca els I Jocs Florals sota la temàtica: 'Tot anirà bé'- L’entitat ha impulsat aquest concurs per animar a qualsevol persona major d’edat a participar en la categoria de relats, microcontes o poesia. Els premis consistiran en un lot de merchandising de l’AECC Girona que es podrà recollir a la seu de l’entitat un cop acabat el confinament obligatori. Només es podrà presentar un relat per autor fins al 20 d’abril de 2020 a les 17:00h. Pots consultar les bases aquí.
6. Retalls de voluntariat amb obsequis literaris
El Servei Civil Internacional de Catalunya ha convocat el primer concurs de relats curts de voluntariat des del sofà de casa per Sant Jordi. Des de l’entitat animen a tothom a treure l’esperit literari i escriure un relat que pot ser una història real o inventada. 450 paraules que responguin a la temàtica de ‘Voluntariat’. Els premis consistiran en la participació gratuïta a un camp de treball internacional (1er premi) i altres obsequis literaris (2n i 3r premi).
7. #RosaDeSantJordiACasa, una iniciativa per enviar roses a domicili
En temps de confinament el comerç electrònic s’ha erigit com l’alternativa per a les persones més romàntiques amb la tradició. El Gremi de Floristes ha impulsat la campanya #RosaDeSantJordiACasa per fer arribar les flors a tothom qui ho demani. Actualment hi ha 110 botigues de diverses comarques que participen en aquesta iniciativa i els locals que vulguin es poden afegir a través d’aquest formulari. També pots consultar les floristeries adherides per sol·licitar la teva rosa a domicili en aquest mapa.
8. ‘Sant Jordi ets tu’, la campanya per reservar llibres i rebre’ls després del confinament
La pàgina Llibreries Obertes, impulsada per la cooperativa Som i l’empresa Mortensen, així com Libelista, que aglutina llibreries de proximitat i independents, ha proposat fer compres, reserves o encarregar llibres però no demanar-los a casa durant la setmana 23 d’abril. Sota la campanya #SantJordiEtsTu llibreries com La Impossible, La Tribu Llibreria o Els nou rals també accepten reserves virtuals però demanen que no es facin enviaments de llibres a domicili per Sant Jordi.
Paral·lelament, la campanya #AdoptaUnaLlibreria és una iniciativa online de la Parada de Comanegra per adquirir qualsevol dels seus títols ara o després del confinament. Amb la compra online, adoptaràs una llibreria, que rebrà un 30% de l’import de la compra sense cost per enviament.
9. ‘Obrim finestres!’ a la literatura
L’Associació d’Editorials Independents ha pensat en una campanya creativa per no renunciar a la festa major del llibre. #ObrimFinestres és una iniciativa per regalar llibres de les editorials de Llegir en Català un cop s’aixequi el confinament. Les finestres obertes seran una oportunitat per a la imaginació, al coneixement, a la fantasia, al pensament crític i altres moltes coses. Les persones destinatàries del regal, el mateix dia de Sant Jordi, podran rebre una felicitació en el seu nom.
També consistirà en la difusió a través de xarxes socials de recomanacions per part d’escriptors i escriptores de llibres de les editorials membres de Llegir en Català.
10. Roses solidàries al costat de les persones amb discapacitat intel·lectual
L’associació ALPI ha engegat una campanya de Sant Jordi perquè ningú es quedi sense rosa. La campanya consisteix en l’enviament de roses un cop s’aixequi el confinament. Es podran demanar les roses a través de l’adreça aascanserra@gmail.com. Fent la transferència, la persona compradora podrà enviar un número de Whatsapp i rebre el vídeo de la Diada de Sant Jordi. Les roses i els fermalls tenen un preu de 8 euros i ajuden a afavorir la qualitat de vida de les persones amb discapacitat que atén l’entitat.
Afegeix un nou comentari