Àmbit de la notícia
Social

10 impactes de la Covid-19 en les persones en situació de vulnerabilitat

Entitat redactora
FCVS
Autor/a
Sònia Pau
  • Més 400.000 persones a Catalunya han rebut ajut humanitari de la Creu Roja l’últim any

“De la UVI Sanitària a la UVI Social” és una de les expressions que utilitzen les persones responsables de Creu Roja per definir la situació ara, quan fa un any de la Covid-19. Mirem com afecta la pandèmia a la població més vulnerable.

El 61,2% de les llars ateses per Creu Roja Catalunya han vist reduïts els ingressos estables per la pandèmia, prop de la meitat de les persones desocupades han perdut la feina l’últim any i la manca de capacitació digital i de recursos telemàtics dificulta l’accés a les prestacions.

Aquestes són algunes de les conclusions del segon informe de L’Observatori ‘Impacte de la COVID-19 en col·lectius vulnerables’. S’hi recullen les respostes de 1.535 persones menors de 65 anys ateses dins el Pla Creu Roja RESPON.

Més 400.000 persones a Catalunya han rebut ajut humanitari l’últim any, s’han distribuït més de 3.600 tones d’aliments i 110.000 kits d'ajuda bàsica a la població més afectada per les conseqüències socials i econòmiques de la crisi. Tot plegat un crit d’alerta pel perill, diuen, d’una crisi social i humanitària.

1. Reducció dels ingresos estables

En el 61% de les llars que tenien algun tipus d’ingrés estable fa un any, l’han vist reduït per la pandèmia. Del total de persones ateses per la Creu Roja que estan en edat de treballar, el 58,4% es troben en situación de desocupació, mentre que el 5% de les que treballen estan en ERTO.

2. Pèrdua de la feina

El 48% de les persones sense feina l’han perduda a conseqüència de la pandèmia.

3. Sense opcions de fer teletreball

Les persones més vulnerables acostumen a tenir feines precàries. El 91% de les persones enquestades per l’entitat que treballen ho fa en modalitat presencial, perquè no tenen la possibilitat de teletreballar. Només el 4% fan feines que sí que els permeten fer-la des de casa i el 5% alternen les dues modalitats.

4. Dificultats de conciliació familiar

El tancament d’escoles o els moments de confinament d’aules han fet que el 35% de les famílies hagi tingut dificultats de conciliació familiar.

5. Entrebancs per seguir el curs durant el confinament

El 40%  de les persones que conviuen amb menors en edat escolar manifesta que els infants han tingut dificultats per seguir el curs escolar durant el confinament. Dificultats per no tenir accés a recursos tecnològics i també perquè la familia no els pot acompanyar amb els continguts.

6. Aïllament per falta d’ordinador o de connexió a internet

La meitat de persones enquestats no disposen d'ordinador al domicili i 3 de cada 10 no tenen connexió Wi-Fi ni dades mòbils que els permeti una connexió telemàtica.

7. Impossibilitat de fer gestions en línia

El 38% dels enquestats no sap fer gestions en línea. Aquesta falta de capacitación digital sumada a la burocracia administrativa i a la manca de recursos telemàtics dificulta la tramitació i l’accés de part de la població a drets bàsics com l’Ingrés Mínim Vital (IMV), la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) i altres prestacions socials. Tot plegat s’agreuja en el marc de la Covid-19 amb oficines publiques i serveis tancats al públic.

8. Dificultats per accedir a l’Ingrés Mínim Vital (IMV)

L’IMV és una prestació per a les famílies en situació de vulnerabilitat que el govern va posar en marxa el juny del 2020 en plena pandèmia, però que ha provocat queixes per les restriccions d’accés i la dificultat de tramitació. En el cas de persones entrevistades per la Creu Roja, el 10,2% l’està rebent, mentre que al 52% se li ha denegat o no compleix els requisits per sol·licitar-la i el 21% espera la resposta.

9. Augmenta la incidència del coronavirus

S’ha triplicat la incidència del coronavirus entre les persones ateses per l’entitat o algun dels seus familiars, que passa del 5% (octubre 2020) al 16,8%.

10. Afectacions en la salut emocional

La por a la malaltia, la incidència del virus i la incertesa laboral amb tot el que comporta impacten dia a dia la salut emocional de molta gent. Un 54% de les persones usuàries afirma que la seva salut emocional s’ha vist afectada arran de la situació de confinament o la por a contreure la malaltia.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari