3 programes municipals de promoció de la pau a Barcelona

Colectic-comunitari
Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Algunes de les fites de les Nacions Unides en matèria de pau inclouen reduir considerablement totes les formes de violència, posar fi al maltractament, o promoure l'estat de dret en els àmbits nacional i internacional. Font: iStock. Font: iStock
Algunes de les fites de les Nacions Unides en matèria de pau inclouen reduir considerablement totes les formes de violència, posar fi al maltractament, o promoure l'estat de dret en els àmbits nacional i internacional. Font: iStock.

3 programes municipals de promoció de la pau a Barcelona

Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Colectic-comunitari

Resum: 

La capital catalana té en marxa diverses iniciatives per fomentar la democràcia directa, reduir les desigualtats i acollir a persones refugiades.

L'Agenda 2030 de l'Organització de les Nacions Unides té entre els seus Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) la promoció de la pau, la justícia i la solidesa de les institucions. El document considera que la pau i el respecte als drets fonamentals són qüestions imprescindibles per a sostenibilitat del conjunt del sistema social i per al manteniment de la qualitat institucional.

Per aconseguir aquesta sostenibilitat, l'Agenda 2030 estableix com a element clau la reducció dels delictes i actes violents de qualsevol tipus, amb un focus especial en aquells que afecten a infants. A més, en els Objectius també es contemplen la lluita contra el crim, especialment el terrorisme i la delinqüència organitzada.

A més, les fites de les Nacions Unides perfilen també el model a seguir de les institucions públiques. En aquesta línia, l'Agenda 2030, atorga a les institucions el paper de garants de l'accés universal a la justícia i de protectores de les llibertats fonamentals.

A Barcelona, els organismes públics i les organitzacions de la societat civil tenen en marxa diverses accions, programes i iniciatives per promoure la pau, en el marc dels Objectius de Desenvolupament Sostenible. A continuació, descobrim alguns dels projectes en marxa a la capital catalana.

Pressupostos participatius

Fa tres anys que la ciutat de Barcelona compta amb pressupostos participatius. Aquesta iniciativa consisteix a fer que les veïnes escullin, de manera directa, com s'invertirà un percentatge del pressupost municipal. L'anunci dels primers pressupostos participatius de la ciutat es va fer just abans del confinament per la pandèmia de la Covid-19 i van constar d'una quantitat de setanta-cinc milions d'euros.

Des del consistori qualifiquen als pressupostos participatius com a "un pas més per avançar cap a un model de democràtica directa que impliqui la ciutadania en els processos de decisió, ja que podrà fer propostes, debatre-les, prioritzar-les i decidir". Gran part del procés participatius dels pressupostos va ser vehiculat a partir de la plataforma decidim.barcelona.

Tots els projectes escollits a la convocatòria del 2020 acabaran d'executar-se a finals d'any.

Estratègia d’inclusió i de reducció de les desigualtats socials

Dins del marc de l'Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva, s'integra l'Estratègia d'Inclusió i Reducció de Desigualtats Socials de Barcelona 2017-2027. Aquesta estratègia reuneix les fites compartides que guiaran les iniciatives d'inclusió social de l'Ajuntament de Barcelona i dels diferents agents de la ciutat durant una dècada. Es tracta, a més, d'una planificació que busca fomentar la col·laboració mitjançant el treball en xarxa i el suport a projectes clau.

L'any 2020, amb motiu de la pandèmia, es va haver de reprogramar part del contingut de l'Estratègia, donant lloc a un nou acord: l'Estratègia d'Inclusió i del Pla d'Actuació de l'Acord Ciutadà 2020-2022, un pla amb la finalitat d'establir accions concretes per abordar les desigualtats socials a Barcelona, les quals es van veure agreujades a causa de la situació provocada per la Covid-19.

Com a fruit de diverses sessions de treball i processos participatius, s'ha elaborat un document estratègic amb la col·laboració directa de més de cent entitats, organitzacions, xarxes i departaments municipals. De moment, l'Estratègia incorpora gairebé nou-cents projectes i serveis que tenen un impacte directe en la reducció de les desigualtats socials.

Barcelona, Ciutat Refugi

La ciutat té en marxa el programa 'Ciutat Refugi' en què, a través dels diferents serveis municipals, i de la tasca de les entitats sense ànim de lucre que els gestionen o hi col·laboren, es participa en el procés d'acollida de les persones refugiades i sol·licitants d'asil des del primer dia.

A través del Servei d'Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats (SAEIR), els ens locals actuen com a "porta d'entrada" al programa d'acollida estatal i en "cobreix les deficiències", fent-se càrrec de les necessitats bàsiques i de l'atenció a les persones més vulnerables fins que hi poden accedir.

Ara per ara, el programa 'Ciutat Refugi' està centrat a acollir i acompanyar persones refugiades a conseqüència de la guerra d'Ucraïna. Per acollir i garantir els drets de les persones refugiades, des de l'Ajuntament està en marxa un programa d'acollida a domicilis de persones adultes. A més, a causa de la crisi migratòria provocada pel conflicte, també es van reforçar les xarxes de voluntariat que, des del programa, asseguren que són vitals per acompanyar en processos que "'impulsin l'autonomia i la incorporació a la vida social quotidiana". L'Ajuntament de Barcelona va posar en marxa un directori d'entitats d'acollida de la ciutat, que encara està disponible per a la seva consulta.

Afegeix un comentari nou