4 demandes dels nens i nenes de Barcelona per viure millor

FCVS
Autor/a: 
Sònia Pau Cortada
Un moment de l'acte de presentació del document que recull les peticions dels nens i nenes de Barcelona per viure millor. Font: Ajuntament de Barcelona
Un moment de l'acte de presentació del document que recull les peticions dels nens i nenes de Barcelona per viure millor. Font: Ajuntament de Barcelona
Les polítiques municipals sobre infància es poden inspirar en les preocupacions i necessitats expressades pels infants. Font: Unicef Catalunya
Les polítiques municipals sobre infància es poden inspirar en les preocupacions i necessitats expressades pels infants. Font: Unicef Catalunya

4 demandes dels nens i nenes de Barcelona per viure millor

Autor/a: 
Sònia Pau Cortada
FCVS

Resum: 

El document ‘Agenda dels Infants’ apunta preocupacions i necessitats per inspirar les polítiques d’infància de l’Ajuntament de Barcelona.

Passar temps de qualitat amb la família, poder sentir-se segurs i segures, acabar amb l'assetjament escolar i tenir menys pressió sobre com han de ser són les quatre prioritats dels nens i nenes de Barcelona. Aquestes prioritats que han escollit ells i elles formen part de les onze propostes recollides al document 'Agenda dels Infants' que han fet arribar a la tinenta d'alcaldia de Drets Socials, Cultura, Educació i Cicles de Vida, Maria Eugènia Gay.

El treball 'Agenda dels Infants' és un recull de propostes i idees per millorar el benestar de la infància a la ciutat i s'ha elaborat a partir de les activitats del programa municipal de recerca social i participació infantil 'Parlen els nens i nenes', de l'Institut Infància i Adolescència. La primera edició és del 2018 i permet veure l'evolució de les preocupacions dels infants.

1. Cuidar la nostra vida amb la família

Gairebé dos de cada deu nens i nenes (16%) no estan del tot satisfets amb la seva vida amb la família. Demanen que la llar sigui un espai d'estima i de respecte, passar més temps en família i també més espais i oportunitats per compartir temps amb la gent de casa.

2. Fer equip per acabar amb l'assetjament escolar

El 45% dels infants no estan del tot contents amb els companys i companyes de la classe. Tenen clar que cal més implicació de tothom i parlar de l'assetjament escolar per evitar-lo abans que passi i més control i normes clares per prevenir-lo. També demanen mesures i recursos per ajudar els infants que el pateixen i defensen que també s'ha de trobar la manera d'ajudar els infants que el fan.

3. Tenir cura de la nostra seguretat i no permetre cap violència contra els infants

Tres de cada quatre infants admeten que no se senten del tot segurs o segures. La seva idea de seguretat té a veure amb el bon tracte de les persones adultes, tant a casa com a l'escola i al barri, i també amb un espai públic on es puguin moure amb tranquil·litat i amb autonomia.4. Més ajuda emocional i menys pressió sobre com hem de ser

En aquest apartat, el referit a la salut, des de l'Institut Infància i Adolescència s'assenyala que en la primera 'Agenda dels infants', que és de l'any 2018, els nens i nenes demanaven que les persones adultes els ajudessin a tenir hàbits saludables, mentre que ara posen l'atenció en l'ajuda emocional i en els suports que necessiten per no sentir-se sols i per millorar la seva autoestima.

Els infants volen sentir-se lliures a l'hora de triar com es vesteixen, sense importar com sigui el seu cos ni tampoc si són nens o nenes. El 13% admeten que se senten sols sovint i voldrien poder parlar més sovint sobre com se senten per sentir-se millor.

A més d'aquestes quatre prioritats, també demanen ajuda per utilitzar les pantalles amb seguretat, més temps lliure per jugar, que s'els escolti i puguin participar en les decisions que els afecten, així com que tothom tingui el necessita, que no s'hagi de comprar tant i les coses es comparteixin més. Aquesta 'Agenda dels infants' és un punt de partida perquè la política municipal emprengui actuacions tenint en compte la mirada dels infants de la ciutat.

Afegeix un comentari nou