5 consells per combatre la síndrome postvacacional

Suport Tercer Sector
Autor/a: 
Eugenia Ifer
 Font: Canva
La síndrome postvacacional afecta especialment a menors de quaranta-cinc anys. Font: Canva.
 Font: Canva
Aquesta síndrome afecta especialment a les persones que no estan conformes amb les seves condicions laborals. Font: Canva.

5 consells per combatre la síndrome postvacacional

Autor/a: 
Eugenia Ifer
Suport Tercer Sector

Resum: 

La tornada de les vacances pot anar acompanyada de desànim, cansament i ansietat. Malgrat que aquests símptomes són passatgers, es poden reduir amb algunes senzilles recomanacions.

Segons la Sociedad Española de Neurología, la síndrome postvacacional pot afectar fins al 35% de la població espanyola. Cal tenir present que no és una malaltia, sinó que es tracta d’un estat mental que afecta un gran nombre de persones, amb simptomatologia tant física com psíquica. Aquesta síndrome està relacionada amb la incorporació al treball després d’un període de vacances.

Els símptomes poden ser irritabilitat, nerviosisme, dolor de cap i muscular, alteracions del son, falta de concentració, pèrdua de l’apetit, entre altres; que poden afectar a qualsevol persona independentment de l’edat, que torna a les seves obligacions. Les molèsties solen ser temporals, desapareixent als deu o quinze dies de tornar a la vida quotidiana. Per combatre els símptomes es poden seguir una sèrie de pautes.

1. Preparar el retorn a la normalitat

Per mitigar la reincorporació a les obligacions i afavorir l’adaptació, no és gens aconsellable tornar d’un viatge just el dia abans, és molt més recomanable reservar un o dos dies de les vacances per estar a casa, tenir temps per reorganitzar les rutines i acostumar-se al lloc habitual.

2. Recuperar els hàbits de son

És molt usual que a les vacances s’alterin les rutines de son, sigui per dormir més, menys o per tenir les hores d’anar a dormir i despertar-se canviades. Per aquesta raó, els experts recomanen començar uns dies abans a dormir vuit hores i anar retornant a l’horari habitual de descans.

3. Activitats d’oci i esport

Malgrat que tornar a la rutina sol significar tenir menys temps lliure és molt important reservar unes hores per l’oci i l’esport, això ajudarà a desconnectar de les obligacions. A més, està demostrat que l’activitat física ajuda a combatre l’ansietat i allibera endorfina, hormona que augmenta la sensació d’optimisme i benestar.

4. Nous reptes

Buscar nous reptes i projectes, tal com fan moltes persones a Cap d’Any, ajuda a trobar un sentit i una motivació a aquest nou període. Algunes idees poden ser: apuntar-se al gimnàs, aprendre un nou idioma, iniciar un curs, descobrir un passatemps o organitzar un viatge. El rellevant és trobar alguna afició que generi interès i emoció.

5. Cuidar la vista

A les vacances se sol utilitzar la visió llunyana i l’ull es troba més relaxat. A la tornada, la vista es veu significativament més forçada. En cas que la feina impliqui un ús intens de l’ordinador és important tenir present que pot sorgir irritació ocular, visió borrosa, sequera ocular i dolor de coll i espatlles. Per combatre aquests símptomes és recomanable apartar la mirada de la pantalla durant mig minut, cada vint o trenta minuts.

Afegeix un comentari nou