Àmbit de la notícia
Social

5 exposicions amb temàtiques socials per estar a la fresca a Barcelona

Entitat redactora
FCVS
Autor/a
Sònia Pau Cortada
  • La Biblioteca Vapor Vell de Barcelona acull una mostra fotogràfica que recull moments de vida de vuit dones que han viscut al carrer o en situacions d’infrahabitatge.
    La Biblioteca Vapor Vell de Barcelona acull una mostra fotogràfica que recull moments de vida de vuit dones que han viscut al carrer o en situacions d’infrahabitatge. Font: Claudia Frontino
  • Miquel Fuster va viure quinze anys al carrer i després ho va explicar amb els seus dibuixos i xerrades a les escoles.
    Miquel Fuster va viure quinze anys al carrer i després ho va explicar amb els seus dibuixos i xerrades a les escoles. Font: Arrels Fundació
  • 'Anada i tornada' recupera la memòria històrica del Poble-sec, de Barcelona, amb la veu de les dones.
    'Anada i tornada' recupera la memòria històrica del Poble-sec, de Barcelona, amb la veu de les dones. Font: Fem Memòria,
  • TraCe convida a reflexionar sobre la forma de mirar i construir la realitat a partir de diferents treaballs fotogràfics.
    TraCe convida a reflexionar sobre la forma de mirar i construir la realitat a partir de diferents treaballs fotogràfics. Font: TraCe

Entre l'oferta cultural d'estiu de Barcelona s'hi poden trobar propostes sorgides d'entitats socials o bé d'artistes amb compromís social.

Dones que van viure situacions de sensellarisme, la vida de l'il·lustrador Miquel Fuster, fotografies fetes per persones amb traumatismes cranioencefàlics i la recuperació de memòria històrica al Poble-sec són algunes de les exposicions que es poden visitar a Barcelona. Recollim propostes gratuïtes per aprendre, conèixer iniciatives socials interessants i passar una mica menys de calor. 

Històries i fotografies d’arxius familiars del barri del Poble-sec, a Barcelona, protagonitzen ‘Anada i tornada’, una instal·lació interactiva que es pot visitar al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) de la mà del col·lectiu Fem Memòria. És un muntatge en el qual les dones tenen molt de protagonisme. Dones com Francisca Català Mercè, Montserrat Fariña, Graciela Fisas, Manuela Carrera Fauquet, Genoveva Loredo Sánchez i Elena Jaumandreu, una de les primeres muntadores de cinema.

També forma del muntatge, que mostra la vida de barri i el paper de les dones, un documental en el qual algunes de les que hi han aportat fotos familiars i quotidianes del Poble-sec dialoguen amb la col·lecció del MNAC.

La periodista Sara Beltrame -impulsora del projecte i del col·lectiu Fem Memòria- i l'arquitecta Daniela Longobardi són les comissàries de l’exposició. El col·lectiu Fem Memòria fa recerca i narració per visibilitza les vivències de dones grans de diferents comunitats recollint les seves àudio biografies i fotografies per a compartir-les en diferents espais.

La mostra, que es pot visitar fins al 9 d'octubre, forma part del ‘L’Obrador’, un programa d’Acció Comunitària del MNAC i Transductores.

Vuit dones fortes, valentes i resilients expliquen com es viu sense tenir una casa. I ho fan en una exposició itinerant de la fotògrafa i periodista Claudia Frontino, que va guanyar el Premi Montserrat Roig al periodisme i la comunicació social, que atorga el Consell Municipal de Benestar Social, de l’Ajuntament de Barcelona.

La mostra, que es pot visitar fins al 18 de setembre a la Biblioteca Vapor Vell de Barcelona, forma part d’un projecte més ampli sobre sensellarisme femení. Escoltar els testimonis de les dones i les seves històries de lluita contribueix, subratlla Frontino, a “la desestigmatització d’un fenomen que afecta moltes altres persones”.

L’exposició és itinerant i es podrà visitar a la Biblioteca Horta – Can Mariner (del 20 de setembre a l’1 de novembre), la Biblioteca Fort Pienc (del 3 de novembre a l’1 de desembre) i la Biblioteca Nou Barris (del 5 de desembre al 13 de gener).

Les fotografies -preparar-les, fer-les i veure-les- són una manera de mirar la vida. TraCe (l’Associació Catalana de Traumàtics Cranioencefàlics i Dany Cerebral Adquirit) parteix de diferents treballs fotogràfics per convidar les persones visitants a reflexionar sobre com cadascú mira i construeix la realitat.

L’exposició ‘Qüestió de perspectiva’ es pot visitar a la Sala Butterfly del Centre Cívic Drassanes, a Barcelona, fins al 8 de setembre. A l’agost està tancat per vacances. És una mostra itinerant que ha anat i anirà a altres centres cívics i anima a reflexionar a partir de la pregunta “Quin enfoc li donaràs tu a la teva?”

‘Miquel, 15 anys al carrer’ és un recull de vinyetes i il·lustracions que repassen l’obra i la vida de Miquel Fuster, que va morir el març a Barcelona. Fuster era un il·lustrador que va viure quinze anys al carrer fins que va rebre l’acompanyament d’Arrels Fundació. Des de llavors va dibuixar i parlar molt de la vida de les persones sense llar, per donar-ne a conèixer tant les causes com les conseqüències, i mostrar una realitat que havia ben conegut de primera mà.

L’exposició es pot visitar fins a finals d'agost al Centre Cívic Casinet d’Hostafrancs, a Barcelona. Als espais expositius de l'Aparador i de la Galeria del Casinet d'Hostafrancs s’hi recull la seva experiència de vida al carrer tal com la va plasmar en una novel·la gràfica i en desenes de xerrades de sensibilització.

També s’hi exposen una desena de fotografies de l’artista fetes pel fotògraf i amic seu Juan Lemus.

Denunciar el malbaratament d’aliments i donar arguments per conscienciar de la necessitat de canviar els actuals models de producció i distribució de menjar són els objectius de ‘Tot el que no es menja’. Aquesta exposició amb motiu dels trenta-cinc anys del Banc dels Aliments de Barcelona es pot visitar fins al 28 d’agost a la sala 4 del Palau Robert, al Passeig de Gràcia de Barcelona.

Segons la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació), es llencen al món 2.460 tones d’aliments cada minut, un terç dels aliments que es produeixen per al consum humà. I a Catalunya 288 quilos cada minut. La mostra evidencia com el sistema alimentari dona senyals que deixen entreveure que no ens podem seguir alimentant de la mateixa manera. Fets com la superpoblació, l’emergència climàtica i la disminució dels recursos energètics obligaran a nous models de producció més sostenibles també en l’alimentació.

"Tenim molt bona resposta i molts visitants. És impactant i el més important és que la gent surt de l'exposició pensant que pot contribuir a reduir el malbaratament alimentari", assenyala el president del Banca dels Aliments, Lluís Fatjó-Vilas.

 

 

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari