6 recursos per treballar les infàncies i joventuts trans i no binàries en l’educació en el lleure
Comparteix
Amb motiu del Dia de la Visibilitat Trans, aquests són alguns recursos per crear espais més segurs i respectuosos en el l’educació en el lleure.
L'educació en el lleure esdevé un espai fonamental per a la creació d'entorns segurs i inclusius per a infants i joves trans. Més enllà de les aules, els agrupaments escoltes i els centres d’esplai ofereixen un marc de convivència i aprenentatge en què l’acompanyament adequat d’aquests processos pot ser clau per al benestar i el desenvolupament personal dels infants i joves.
El 31 de març se celebra el Dia de la Visibilitat Trans, una jornada dedicada a posar en relleu la realitat de les persones trans i no binàries. Impulsada per l'activista trans estatunidenca Rachel Crandall el 2009, aquesta iniciativa va sorgir per donar veu a un col·lectiu sovint invisibilitzat en les commemoracions oficials.
Per garantir que aquests espais siguin veritablement inclusius, existeixen diversos recursos que poden ser útils per treballar les infàncies i joventuts trans en espais de lleure educatiu:
Protocol d’acompanyament d’infants i joves trans
Aquest document proporciona una guia detallada per a l'acompanyament de l'alumnat trans en l'àmbit educatiu, amb pautes clares per respectar la identitat de gènere. Tot i estar pensat per a l'escola, moltes de les seves recomanacions poden aplicar-se en espais de lleure, com ara l'ús del nom sentit, la possibilitat de triar vestuaris i lavabos segons la identitat de gènere, i la sensibilització de la comunitat educativa per garantir un entorn segur i respectuós.
Aquesta guia ofereix eines per evitar expressions que invisibilitzin la diversitat de gènere i proposa alternatives inclusives en la comunicació escrita i oral.
Espai de trobada “Grup Trans i No Binari”:
Tenint el Centre LGTBI com a residència, es un espai de reunió per a persones trans i no binàries. Un punt de referència per a aquells que busquen un entorn segur on compartir les seves experiències i rebre acompanyament emocional i comunitari.
[DIA DE LA VISIBILITAT TRANS 🏳️⚧️] Defensem un cop més l'educació com una eina de transformació. Seguim treballant des d'una perspectiva interseccional per erradicar les opressions del sistema patriarcal cap a les persones amb identitats dissidents. (1/2) pic.twitter.com/YwglSpqxuq
— Minyons Escoltes i Guies de Catalunya (@EscoltesiGuies) March 31, 2024
Infàncies trans a la gran pantalla
La pel·lícula 20.000 espècies d’abelles d’Estibaliz Urresola Solaguren és un exemple de material que pot servir com a punt de partida per generar debats i reflexions en els espais de lleure. Aquesta pel.lícula aborda la recerca d’identitat d’una nena trans, oferint una mirada per comprendre millor les vivències d’aquestes infàncies.
Diccionari de diversitat sexual i de gènere
Aquest diccionari proporciona definicions clares sobre conceptes relacionats amb la diversitat sexual i de gènere, ajudant a desmuntar estereotips i a promoure una comprensió més profunda de la realitat trans i no binària.
L’entrevista a Dani Cortés, publicada a Xarxanet, reflexiona sobre la importància que les joves puguin viure la seva sexualitat lliurement i el paper fonamental de l’educació en el lleure en aquest procés. Pots llegir-la aquí.
L'educació en el lleure, amb el seu enfoc vivencial i comunitari, pot esdevenir un espai clau per garantir la inclusió i el benestar de les infàncies i joventuts trans. L'ús d'eines i recursos específics facilita la creació d'entorns on tots els infants i joves es puguin sentir reconeguts i respectats en la seva identitat.
Afegeix un nou comentari